Prémium

Mit várnak az elemzők a gazdaságtól 2013-ban? - CFA kerekasztal (x)

Portfolio
Idén ismét megtartotta a CFA magyarországi egyesülete a forecast rendezvényét. A rendezvénysorozatot a helyi CFA szervezetek minden évben megrendezik szerte a világon.

Legfeljebb 300 forintos eurót, 0 százalék körüli gazdasági növekedést és a beruházási kedv minimális fellendülését prognosztizálják makroelemzők 2013-ra.
Míg az Egyesült Államok nagyjából kilábalt a 2008-as recesszióból, gazdasága növekedési pályára állt, addig a távol-keleti és az európai régióban jóval szerényebbek a kilátások - vázolta a magyar gazdaság lehetőségeit Samu János, a Concorde elemzője a CFA magyarországi egyesületének kerekasztal-beszélgetésén.

Mit várnak az elemzők a gazdaságtól 2013-ban? - CFA kerekasztal
Gárgyán Eszter, a Citigroup elemzője arról beszélt, hogy mivel Európában az éledező konjunktúra gyengébb lábakon áll, mint Amerikában, a politikai döntések pedig nehezen születnek meg, ezért az eurózóna országai leginkább tűzoltásra rendezkedtek be, ami viszont nem elég egy erőteljes növekedési fordulathoz. Míg az Egyesült Államokban már elkezdett leépülni az adósságszint, a kettészakadt eurózóna problémás országaiban - mint Görögország, Spanyolország vagy Olaszország - még mindig magas az adósságállomány, és további mentőcsomagokra lehet szükség.

Az elemzők egyetértettek abban, hogy az eurózóna recesszióban töltheti 2013-at, ugyanakkor a második félév jobban alakulhat, mint 2012-ben. Körülbelül 0,5 százalék körüli recessziót prognosztizál az eurózónában Tardos Gergely, az OTP Bank elemzője, aki az idei évben stagnálásra számít Magyarországon.

A +0-ás kategóriát valószínűsíti Samu János is, aki fél százalékos növekedésre lát esélyt. Mint mondta, 17 százalék körül van a GDP arányos beruházási ráta Magyarországon, míg azokban az országokban, ahol érdemi felzárkózásra került sor, 25-30 százalék körül alakul. Gárgyán Eszter szintén a +0-ások táborába tartozik. Mint mondja, ha a közszolgáltatók erőteljesen visszafogják a beruházásokat, hosszabb távon még fájóbb lehet a hatás: áttételesen a vállalati szektor versenyképességi és infrastrukturális képessége is gyengülhet.

Mit várnak az elemzők a gazdaságtól 2013-ban? - CFA kerekasztal
Szerinte elérhető cél, hogy választások előtt minimális életet leheljen a kormány a lakáspiacba, felpörgessék az uniós forrásokat felhasználó infrastrukturális beruházásokat. Tardos Gergely viszont nem hisz a lakáspiac gyors feltámadásában; véleménye szerint az ingatlanpiac feltámadására addig nem lehet számítani, amíg jelentős mennyiségű devizahitel van a rendszerben. A kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók elterjedéséhez pedig több évi stabil növekedés kellene.

Az új jegybankelnök, Matolcsy György által várhatóan képviselt irányról Samu János azt mondta: nem tartja valószínűnek olyan intézkedések bevezetését, amelyek erősen kockáztatnák a forint stabilitását. Egy választásnak nem lehet 320 forintos euróval nekimenni - ebben mindhárom elemző egyetértett. "A 300 forintos euró erős lélektani szint" - tette hozzá Gárgyán Eszter, kiegészítve azzal, hogy a fő cél mindenképpen a növekedés beindítása és az adósságcsökkentés, illetve a deficit mértékének korlátozása lesz. Kérdés, mennyire tudják felmérni az ezekhez kapcsolódó kockázatokat. Tardos Gergely valószínűsítette, hogy a növekedési cél kommunikációs szinten meg fog jelenni, a monetáris politika pedig "ortodox" marad.

Mit várnak az elemzők a gazdaságtól 2013-ban? - CFA kerekasztal



(x)
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker