Prémium

Sasszé után hátraszaltó (x)

Portfolio
2013 eddig a homlokráncolás éve volt a fémek piacán. Igaz, nem érhette igazi meglepetésként a befektetőket az arany és az ezüst árának esése, hiszen már tavaly óta inkább sasszézgattak és a felfelé történő igazi kitörések is elmaradtak. Ugyan több mint fél éve nem volt ilyen mélyen a két nemesfém ára, de mérvadó elemzők nem tekintik drámainak a helyzetet, sőt óvnak a túlzott reakcióktól, mert ugyan a piaci környezet most nem ezt sugallja, de a válságnak még messze nincs vége.
Négy hét alatt mintegy 7 százalékkal lett olcsóbb az arany dollárban. Ezt a látványos helyből hátraszaltót - amely után a "földre érkezés" a befektetőkben inkább érzékeny, mint fájdalmas érzéseket keltett - több tényező együttes hatása váltotta ki. Ezek között említik a kínai újévet, amikor is a hatalmas országban leáll a kereskedés több napig. De hatással lehet rá, hogy újból növelték az indiai kormány által kivetett importvámot, vagy az is, hogy több neves sztárbefektető szinte egyidőben csökkentette aranyalapjait. Elismert amerikai és nyugat-európai pénzintézetek elemzői, valamint nemzetközi piaci szakértők azon vitatkoznak, vajon a jelen helyzet az arany több, mint egy évtizede tartó - az eszközpiacon egyedinek tekintett - szárnyalásának végét jelenti-e? Abban viszont egyetértenek, hogy egy hosszú és töretlen erősödési szakaszban természetesnek kell tekinteni a szünetet. Hogy ez egy lélegzetvételnyi vagy akár több hónapnyi hosszúságú lesz-e, az már megint szubjektív megítélés tárgya.

A fentiekben felsorolt okok mellett az is tény, hogy az arany árát eddig folyamatosan felfelé lökő kisbefektetői érdeklődés is csökkent 2012-ben. Ez egyrészt arra vezethető vissza, hogy a válság miatti pánikhangulat elülni látszik, másrészt aki akarta (és ez a szám százmilliós embertömeget jelent) az már átváltotta vagyonának általa megfelelőnek tartott részét nemesfémre.

Az arany időszakonként látványos gyengülése kapcsán érdemes fejben tartani, hogy ilyen sok százalékos kilengés minden évben előfordul(t), ráadásul akár többször is. Ami fontos: melyik az az árszint, amely elég erős gátat szab az ár további süllyedésének és ahonnan a sárga fém újbóli erősödésbe kezdhet. Ez idén az 1555 USD/uncia ár volt (eddig), míg tavaly az 1520 USD/uncia jelentette az ún. alsó ellenállási szintet.

Korai lenne azt kijelenteni, hogy a sárga fém ezzel letudta legmélyebb repülését erre az évre. Viszont arról se feledkezzünk el, hogy a politikusok és a média sugallata ellenére a válságnak messze nincs vége, nem kell már menedéket keresni vagyonunknak, megtakarításainknak. Ha már nem kiabáljuk, hogy jön a farkas, attól az ordas még bármikor megdézsmálhatja a nyájunkat!

Az eurózóna felszínén tapasztalható viszonylagos nyugalom törékeny, a mélyben tovább örvénylenek a közös valuta jövőjét aláásó események. Most Ciprus és Szlovénia miatt keletkeznek újabb repedések az egységen, miközben a spanyolok, görögök és az olaszok miatt is fennmarad a tartós fejfájás Brüsszelben, vagy az Unió zászlóshajójaként tekintett Berlinben. Mitöbb, ha a derék taljánok populistákra bízzák az ország vezetését, akkor újból felerősödhetnek az euróval kapcsolatos félelmeket. A "sokat és könnyebben" ígérő politika lenullázhatja a leköszönő Monti-kormány eddigi stabilizációs intézkedéseinek viszonylagos megnyugvást hozó hatásait. Emellett szintén figyelmeztető jel, hogy az EU statisztikai hivatala, az Eurostat kimutatása szerint az eurózóna egészében nem sikerült növekedést elérni a 2012 év folyamán. Emellett az Európai Bizottság a 2013 téli gazdasági előrejelzésében nagyon óvatosan fogalmaz a talpraállás esélyét illetően.

Az amerikai jegybanktól 2012 vége óta olyan hírek érkeznek, hogy több új tag megkérdőjelezi az eddig alkalmazott pénzt higító politika további folytatásának értelmét. A régi és az új válságkezelési szemléletek feszülnek egymásnak a FED-en belül, miközben az amerikai kormány és törvényhozás képtelennek látszik a kompromisszumra a március elsején érvénybe lépő óriási költséglefaragási csomag kérdésében. Obama elnök szkepticizmusa érezhető volt nyilatkozataiban. A megegyezés hiányát nemcsak a világ első számú szuperhatalmának gazdasága sínyli meg, hanem az kihat a globális gazdaságban fontos szerepet játszó más országokra és közösségekre is. Igaz, hogy a FED bevezetett laza monetáris eszköz, a QE harmadik szakasza már messze nem gyakorolt olyan pozitív hatást az arany árára, mint azt várták, de egy fogyasztást erőteljesen visszafogó, központi kiadásokat drasztikusan lefaragó és a munkanélküliséget tovább növelő lépéssorozat hatásának tompítása érdekében a FED-en belül a bankóprésben bízók akarata fog minden bizonnyal érvényesül majd.

Sok még a kérdőjel a válságból valóban kivezető utak és politikák eredményessége kapcsán. A bizonytalanság értelemszerűen kihat az aranyra is, amely rövid távon nem tudja magát függetleníteni a befektetői bizalom ingadozásától. 2013 első negyede várhatóan a kivárásról fog szólni. Az elmúlt negyven év statisztikáit értékelve elmondható hogy március közepéig, végéig a sárga fém a következő időszakokra "fog gyúrni". Vagyis folytatódhat a sasszézás, amiben az arany egyre nagyobb rutinra tesz szert.

www.arteus-capital.com
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Mike Stern - Leslie Mandoki - Bill Evans - Randy Brecker