Prémium

A függetlenség napja (faktoring) (x)

Portfolio
Referenciakamat. Vételi opció. Arbitrázs. Jelzálogbejegyzés. Leszámítolás... Dereng valami? Vagy ennyi erővel anyanyelvén idézhettük volna Lê Thành Tông vietnámi költőt? A CE Csoport segítségével mély csuporba mártjuk billentyűzetünket: hozzálátunk a Pénzügyi Szakzsargon - Magyar Köznyelv Szótár lelkiismeretes elkészítéséhez.
A függetlenség napja

avagy hogyan juthat cége azonnal pénzhez?


Faktoring. Kevesen ismerik a kifejezést, különösen pedig annak a vállalkozói körnek hangzik kínaiul, amelyik a leginkább hasznát tudná venni. A CE Faktor Zrt. segítségével utánajártunk, miről is van szó pontosan.

Mi az a "faktoring"?

Hosszú fizetési határidejű (15 nap vagy annál hosszabb) számlakövetelés megvásárlása, az eredeti futamidő lejárata előtt.

???

Cége egy Vevőjének termékeket szállított, Vevője azonban csak 90 nap múlva fizet. A faktorcég a számla értékének jelentős részét a szállítást követően azonnal kifizeti cégének, így Ön azonnal pénzhez jut, helyreáll cége pénzügyi helyzete.

Bocs, de még mindig nem világos...

Nézzünk egy példát! Most indult vállalkozása állatfigurás gumimatracokat szállít a Gigász nevű hipermarketnek. Ön július 1-én hibátlanul leszállított 200 db matracot Gigász részére, összesen 1.000.000,- Ft értékben. Gigász a matracokért csak szeptember 30-án fizet. Amíg Gigász nem fizet, az Ön cégének nincs pénze újabb matracokat gyártani és dolgozóinak bért fizetni, több pénzt pedig jelenleg nem tud cégébe beletenni...

Pénzt banktól is kaphatok!

Kaphat, a kérdés csupán az, hogy milyen feltételekkel. Térjünk vissza a fenti példához! "Az Ön cége most alakult, nem hitelképes" - kapja válaszul bankjától, vagy: "Jöjjön vissza 1 év múlva, amikor a bevétele elérte a...", esetleg: "amennyiben családi ingatlanát megterhelhetjük, van esélye kölcsönhöz jutni"...

Ha a banktól nem kapok, akkor hogy jutok pénzhez?

Ön július 2-án besétál például a CE Faktorhoz , átadja neki a Gigász részére kiállított 1.000.000,- Ft-ról szóló számláját, a faktorcég pedig némi adminisztrációt követően július 5-én kifizet cégének 800.000,- Ft-ot. Ön végre kifizetheti a béreket és újabb matracok gyártásába kezdhet!

Miért adna nekem a faktorcég pénzt, ha a banktól nem kaptam?

Mert a faktorcég a bankkal ellentétben nem az Ön cégét vizsgálja, hanem az Ön vevőjét (példánkban a Gigászt). A Gigász ugyanis szeptember 30-án már nem az Ön cégének, hanem a faktorcégnek fizet, így a faktorcégnek azt kell felmérnie, hogy a Gigász fog-e neki fizetni.

És fog?

A Gigász, mint évek óta működő, tőkeerős, nagy forgalmú cég nagyobb eséllyel fog fizetni, mint egy kisvállalkozás.

Kezdem kapizsgálni... Tehát a faktorcéget az érdekli, hogy a vevőm tud-e fizetni?

Egyrészt azt vizsgálja, hogy az Ön cége megfelelő minőségben, mennyiségben és határidőre szállította-e le az áruját, másrészt, hogy az Ön vevőjének milyen a gazdálkodása, pénzügyi helyzete.

Várjunk csak... és mi lesz a számlából fennmaradó 200.000,- Ft-tal??

Ha a Gigász fizetett szeptember 30-án, akkor a faktorcég levonja a 200.000,- Ft-ból a költségeit, a fennmaradó összeget pedig átutalja az Ön cégének.

...és ha megint szállítok a Gigásznak?

Akkor a faktorcég újból megelőlegezi Önnek a pénzt, és ezt egy előre meghatározott összeghatárig (pl. 5 millió Ft) akár több száz szállítást követően is megteszi.

Milyen költségeket von le a faktorcég?

A faktoring költsége két részből áll: kamatból és fix díjból, mértéke függ attól, hogy a Gigász hány napra fizet. Összesen a számla 1-2%-ba kerül, hogy cége 3 hónappal korábban jut pénzhez.

És ez sok vagy kevés?

Egy banknál a példában szereplő vállalkozásnak nagyjából ennyibe kerülne a kölcsön, azzal a különbséggel, hogy a bank fedezetet (ingatlan, eszközök, stb.) is kérne hozzá.

Jól értem? A faktoring segítségével tehát kisvállalkozás, ingatlan fedezete nélkül, azonnal pénzhez juthat?

Korrekt! Nem lesznek a szállításból eredő pénzügyi gondjai, nem kell azzal foglalkoznia, hogy mikor fizet már a vevője és mit kell tennie, ha nem fizetett; így végre az újabb megrendelésekre és szállításokra koncentrálhat.

De mi történik akkor, ha a Gigász nem fizet?

Attól függően, hogyan állapodott meg a faktorcéggel, alapvetően két lehetőség van: a faktorcég vagy az Ön cégétől követelheti a Gigász által ki nem fizetett összeget (ezt visszterhes faktorálásnak hívják), vagy ha a faktorcég biztosítást kötött, akkor az Ön cége helyett a biztosító fog fizetni.

Biztosítás??

Nem tévedés, bármely cég úgynevezett vevőbiztosítást tud kötni, ami példánkban annyit jelent, hogy ha a Gigász a rendben leszállított matracokért végül nem fizet, a biztosító fizet helyette!

Ez azt jelenti, hogy nem kell többet aggódnom a nem fizető partnereim miatt?

Ha ön a megállapodott minőségben és határidőre leszállította termékét, és partnere ennek ellenére nem fizet, akkor nincs miért aggódnia: a biztosító térít. De a faktorcég ennél többet is kínál: nyilvántartja és kezeli cége vevőivel szembeni követeléseit!

"Nyilvántartja és kezeli a követeléseimet??" - magyarul legyen szíves...

Önnek annyi a dolga, hogy átadja a faktorcégnek a vevői részére kiállított számlákat. A faktorcég rögzíti a számlák összegét, a leszállított árúkat, azok mennyiségét, a fizetés határidejét, stb., erről kimutatásokat küld Önnek, ami megkönnyíti a könyvelését. Ha a vevő nem fizet határidőre, felveszi vele Ön helyett a kapcsolatot, felszólító leveleket küld, végső soron pedig akár bíróságra megy...

Miért gondolja a faktorcég, hogy ezt jobban tudja csinálni?

Egyrészt, mert külön erre fejlesztett, speciális szoftverrel rendelkezik, és akár sok tízezer számlát dolgoz fel egy évben, másrészt azért, mert a faktorcég régóta ismeri Gigászt, könnyebben és hatékonyabban be tudja hajtani tőle a pénzt mint az Ön cége.

Hagy foglaljam össze: leszállítom az árumat, azonnal pénzhez jutok, ezt követően pedig az ég világon semmi dolgom nincs a vevőmmel!?

Gratulálunk, Ön megértette a faktoring lényegét!

CE Faktor Zrt.
Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek...

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123