Prémium

Megtakarítás vagy kidobott pénz? (x)

Portfolio


' title='
Tény, hogy az utángyártott és újratöltött kellékanyagok olcsóbbak, mint a nyomtatógyártók saját festékei. De megéri-e így spórolni? Egy új minőségi kutatás szerint nem. Lehet, hogy az olcsó tinta többet árt, mint használ?

Nagy a csábítás: az eredeti kellékanyagoknál kedvezőbb áron vásárolhatunk utángyártott vagy újratöltött festékkazettákat. Ráadásul ezeket a termékeket sokszor jól ismert, megbízható vállalatok kínálják. No de mit találunk, ha megkapargatjuk a felszínt? Valóban olcsóbb a másolat, mint az eredeti?

Az egyik legnagyobb, független minőségbiztosítási szervezet, a Quality Logic szerint nem.

A Quality Logic nemrég összehasonlította a Hewlett-Packard tintasugaras és színes lézernyomtatóihoz kapható, eredeti kellékanyagok minőségét és megbízhatóságát számos utángyártott és újratöltött termékével. Az egyik teszt során tizenhárom, a HP DeskJet 6122 és a HP PSC 1350 nyomtatókhoz kapható tintapatron, a másik teszt során pedig tizenkettő, a Color LaserJet 4650 színes lézernyomtatóhoz kapható tonerkazetta minőségét, megbízhatóságát hasonlította össze. Mindkét felmérés során felkutatták a legelterjedtebb amerikai, európai és ázsiai gyártmányokat.

A Quality Logic szakemberei olyan egyedi tesztoldalakat terveztek, amelyek - a gyártókénál is pontosabban - modellezték a felhasználók leggyakoribb nyomtatványait. Ezeket a lapokat az újratöltött tintapatronokkal gyártmányonként közel 2.800-szor, míg a tonerkazettákkal összesen több mint 670.000-szer nyomtatták ki. A nyomtatást folyamatosan, természetesen ellenőrzött környezetben végezték.

Az eredmények elkeserítők - legalábbis a nem HP által gyártott termékek esetében.

' title='
Elite Image
- magenta tonerszivárgás a nyomtatóba (classified as DOA besorolás)


Míg számos utángyártó, újratöltő azt állítja, hogy legalább ugyanolyan, vagy akár jobb minőségű tonereket és tintapatronokat szállít, mint a HP, a Quality Logic felmérése azt mutatja, ez nagy általánosságban nem igaz. Az eredeti HP nyomtatópatronok egyenletesebb nyomtatási minőséget és nagyobb megbízhatóságot nyújtanak, mint a világ számos gyártójának megvizsgált újragyártott termékei.

Pedig ezek nem no-name távol-keleti gyártók voltak! A vizsgálatban szerepelt többek között a Basix, Cartridge World, Corporate Express, Nu-kote, Office Depot, OfficeMax, Rhinotek, Universal, PC World, Pelikan, Tesco, Wecare, Print-Rite egy vagy több terméke.

' title='
OfficeMax
- tonermaradvány a továbbítószalagon, amely minden oldalt beszennyez (LQ besorolás)
A tesztek során a szakértők a meghibásodások igen széles skálájával találkoztak. Hat újratöltött patronból közel egy patron például már kicsomagoláskor rossz volt, vagy idő előtt meghibásodott. Az eredeti HP nyomtatópatronok mindegyike működött, a vizsgált során egyenletes teljesítményt nyújtottak, és több mint 25%-kal több jó minőségű dokumentumot, tartós, élethű fényképet nyomtattak, mint a tesztelt újratöltött patronok.

Az eredményeket összesítve a Quality Logic úgy találta: a legtöbb problémát a Rhinotek, a Pelikan, a Wecare, a Tesco és az Office Depot utángyártott patronjai okozták. (Azon pedig senki nem lepődött meg, hogy a legkevesebb gond az eredeti HP tintapatronokkal volt. Olcsó húsnak híg a leve?)

Semmivel sem jobb a helyzet a tonereknél: a vizsgálati idő 34,4 százalékában még a legkevesebb problémát okozó újratöltött kazetták is rakoncátlankodtak.

Az összes problémakategóriát kombinálva az utolsó helyen végzett a régi, jól bevált Pelikan márka: gyakorlatilag nem találtak egyetlen hibátlan nyomatot sem! A (hátulról) második helyért holtversenyben a Lyreco és a szintén ismert Kores végzett, 96,9%-os átlagos hibaaránnyal.
Persze - sajnos - tökéletes toner nincs. A HP eredeti kazettáival is volt probléma - nagyjából minden ötvenedikkel, hiszen az esetek 1,9 százalékában találkoztak hibával.

A tanulság: ha az olcsóbb, utángyártott vagy újratöltött festékanyagot választja, azt hiheti , hogy pénzt takarít meg. A Quality Logic tanulmányát ismerve azonban felmerül a kérdés: a nyomtató élettartamát tekintve valóban spórolunk az olcsóbb patronok használatával?

Hiszen ha csak a beszerzési árat tekintjük, nem vesszük figyelembe a nyomtatási minőséget, a nyomtató állásidejét, az elpazarolt munkaidőt és kellékeket, a javítás költségeit és azokat a költségeket sem, amelyeket észre sem veszünk.

Valahányszor, amikor a nyomtatók, a kellékanyagok problémáival kell foglalkozni, amikor elfogadhatatlan oldalakat újra kell nyomtatni, ráfizetünk. Bármilyen fájdalmas közhely is, az idő pénz. Tölthetnénk (költhetnénk?) produktívabban, urambocsá kellemesebben is.

A HP-nál dolgozó mérnökök is emberek, és bízvást állíthatjuk: legalább részben maguknak fejlesztik termékeiket. S nem is csak a kellékanyagokat: a folyamatosan kiváló eredmények érdekében a tervezéstől a tesztelésig mindent teljes nyomtatórendszerben végeznek. Ezért van az, hogy minden nyomtatócsaládhoz más-más festékpatron vagy toner kell: mert a kettőt közösen fejlesztették.

Nem véletlen, hogy ha nyomtatásra gondolunk, a HP az első név, amelyik eszünkbe jut. A cég bizonyította a megbízhatóság melletti elkötelezettségét, a tervezéstől, a gyártáson át, egészen az alapos és kiterjedt tesztelésig. Talán apróságnak tűnik, de a HP arra vonatkozóan is végez teszteket, hogy a LaserJet tonerek és DeskJet tintapatronok akár több hónapos állás után, vagy a felhasználás előtt hosszú ideig tárolt nyomtatópatron esetén is ugyanazt a jó eredményt biztosítsa. Ezért van az, hogy az eredeti festékanyagokkal minden nyomtatott oldal tiszta és éles. Hogy a felhasználó, akár dolgozik, akár szórakozik, azt tehesse, amit akar - és nem azt, amit a nyomtatója akar.
(X)
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

Holdblog

Egyre nagyobbak az olimpikonok

Ahogy egyre több az olimpiai sport, úgy lesznek egyre nehezebbek és magasabbak az olimpikonok. Különösen a férfi sportolóknál látványos a növekedés, az Olympedia szerint például... The post

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
123