Prémium

Profitálj a bizonytalanságból! (x)

Portfolio
A közelmúltban sorra döntötte a csúcsokat az olaj világpiaci ára, melyre számos befektető felkapta a fejét. A piacot alapvetően a szűkös kereslet-kínálati viszonyok és a geopolitikai bizonytalanságok jellemzik, ez utóbbi kiváló alapot teremt a diverzifikációra, míg ugyanis a részvénypiacok zuhanással reagálhatnak a kedvezőtlen közel-keleti eseményekre, addig az olaj ára emelkedésnek indulhat. És hogyan profitálhat Ön az olaj áremelkedéséből anélkül, hogy a londoni, vagy a New York-i árutőzsdén jelentős összegeket fektetne be? Jegyezzen a Magyarországon először csak alap- és nyersanyagokba (alumínium, réz, cink, olaj) fektető CIB Profitmix 2. Alapból december 16-ig.
Részletes tájékoztatás a limitált kockázatú, tőkegaranciát nyújtó alapról

Az olajtermékeket alapvetően két dimenzió mentén csoportosíthatjuk: fajsúly alapján léteznek könnyű és nehézolajak, kéntartalom szerint pedig megkülönbözetetünk édes és savanyú olajat. Az alapanyagpiacokon benchmarkként használt WTI (West Texas Intermediate) és a Brent egyaránt az édes könnyűolaj kategóriába tartozik.

A világ teljes olajtartaléka 1,277 milliárd hordóra tehető, mely nagyságrendileg 43 évre lehet elegendő. A 2005-ös féléves adatok szerint a napi kitermelési mennyiség 84.7 millió hordót tesz ki, míg a kereslet 83.6 millió hordó körül alakul.

Befektetői szemmel nézve középtávon mindenképpen pozitív, hogy a piacot a kínálat szűkössége fogja jellemezni, a készletek jelentős része geopolitikai bizonytalanságokkal küszködő térségekben található, mely visszatartja a nagyobb olajtársaságokat a lehetőségek kiaknázásától.
A brent árfolyamának alakulása


brent-1y

Energia - alapanyag melléklet

A közlekedés által támasztott kereslet növekedése ugyan lassulhat a közeljövőben, összességében azonban elmondható, hogy az energiagazdálkodásban bekövetkező hatékonyságjavulásnak köszönhetően a gazdaságok mára könnyebben megbírkóznak a nominálisan magas olajárakkal mint korábban.

A közelmúlt árrobbanása alapvetően keresletvezérelt volt, ki kell emelni, hogy a kínai gazdaság növekedése rengeteg olajat igényel és a potenciált jól jelzi, hogy a jelenlegi egy főre jutó energiafogyasztás Kínában még jelentősen elmarad a koreai, japán, vagy az amerikai szinttől.

Részletes tájékoztatás a limitált kockázatú, tőkegaranciát nyújtó alapról
Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123