Ez lenne Ukrajna terve az orosz gáz helyettesítésére Európa felé, de a szakértők óvva intenek
Gazdaság

Ez lenne Ukrajna terve az orosz gáz helyettesítésére Európa felé, de a szakértők óvva intenek

Portfolio
Szakértők szerint az a terv, hogy az Európába Ukrajnán keresztül áramló orosz gázt Azerbajdzsánból származó gázzal helyettesítsék, azzal a kockázattal jár, hogy az Oroszországból származó üzemanyag rejtett exportjának csatornájává válik – írja a Financial Times.

Az Oroszországból származó gázt Ukrajnán áthaladó csővezetékeken keresztül szivattyúzzák Európába. Kijev azt fontolgatja, hogy ezt az ellátást azeri gázzal próbálja helyettesíteni. A helyettesítő üzemanyagnak azonban valószínűleg Oroszországon és Ukrajnán keresztül kellene eljutnia Európába - és Baku csak kis részét tudná biztosítani annak a mennyiségnek, amely most Oroszországból érkezik a kontinensre, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a rendszer a gyakorlatban hogyan működne.

Mykhailo Goncsar, a Centre for Global Studies Strategy XXI elnöke és az ukrán gázszállítás egyik vezető szakértője szerint az alku azzal a kockázattal jár, hogy

az orosz gáz rejtett exportját jelenti az azerbajdzsáni gáz formájában az európai piacra.

A kérdés azért került a diplomaták és a vezetők napirendjére, mert az év végén lejár a Naftogaz, az ukrán nemzeti energetikai vállalat és a Gazprom orosz állami energetikai csoport közötti tranzitszerződés. A szerződés megújítására nincs kilátás, mivel Kijev nem hajlandó közvetlenül tárgyalni az oroszokkal, amióta Moszkva 2022-ben teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.

A szerződés megszűnése felveti a gázhiány lehetőségét a blokk keleti szárnyán fekvő országokban, köztük Szlovákiában, Magyarországon és Ausztriában - közölték uniós diplomaták.

Oleksiy Chernyshov, a Naftogaz vezérigazgatója a Financial Timesnak elmondta, hogy az azeri csereajánlat a fő alternatíva, amelyet Ukrajna fontolgat. Ez azt jelentené, hogy Azerbajdzsán gázt importálna Oroszországból, majd a saját gázát az ukrán csővezetéken keresztül Európába exportálná.

Az ukrán vezetéken keresztül érkező orosz gáz jelenleg az EU teljes ellátásának mintegy öt százalékát teszi ki. Azerbajdzsán csak 2 milliárd köbmétert tudna szállítani abból a 14 milliárd köbméterből, amelyet az EU az ukrán vezetéken keresztül kap - mondta Csernyiszov.

Goncsar szerint Kijev hajlandó hallgatólagosan elfogadni, hogy az azeri import álcájában orosz gáz folyjon a vezetékén, mert úgy véli, hogy az orosz üzemanyag jelenléte egyfajta biztosítékként szolgálna a Moszkva által szervezett támadásokkal szemben. De szerinte ez "gyenge érv" volt eddig is, mivel Oroszország csapást mért már Ukrajna gázkompresszoraira.

Ilham Alijev azeri elnök megerősítette, hogy Ukrajnával és Oroszországgal tárgyalások folynak, de egy azerbajdzsáni konferencián a hónap elején azt mondta, hogy "álhírek" azok a vádak, amelyek szerint orosz gázt ad el Európának.

Azzal vádolni, hogy az orosz gázexport egyfajta csatornája vagyunk, teljesen igazságtalan.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke megerősítette, hogy Kijev tárgyalásokat folytat az azeriekkel, de azt mondta, hogy a terv csak egy a több lehetőség közül.

Oroszország 2022-es teljes körű inváziója után Kijev ragaszkodott a Gazprommal 2019-ben kötött szerződéshez, amely lehetővé tette az orosz gáz áramlását az országon keresztül Európába, ezzel Kijev évente mintegy 1 milliárd dollárt keresett a tranzitdíjakból, igaz, ennek nagy részét a gáztranzit-infrastruktúra karbantartására költötték - mondta Szerhij Makagon, az ukrán tranzitrendszer korábbi vezérigazgatója.

A tranzit azonban évente mintegy 5 milliárd dollárral gyarapította Moszkva hadipénztárát, ami ellentétes Ukrajna nyugati szövetségesekhez intézett kéréseivel, hogy vezessenek be az orosz üzemanyagokra vonatkozó szankciókat.

Mindeközben Azerbajdzsánnak megállapodása van arról, hogy 2027-ig megduplázza az EU-ba irányuló gázexportját. Hosszú távú szerződések nélkül azonban Baku nehezen tudja előteremteni a Kaszpi-tenger mélyebb fúrásaihoz szükséges finanszírozást, hogy a cél eléréséhez szükséges gázmennyiséget kitermelje.

Az utóbbi napokban az olajtranzit miatt áll a bál, a Lukoil szankcionálása után a súlyos áramkimaradások miatt Ukrajna a többi orosz olajszállító ukrajnai tranzitját is blokkolhatja Magyarország és Szlovákia felé, és így megakadályozhatja az oroszok bevételszerzését. A témáról bővebben itt írtunk:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

Kiszámoló

Ez történt a héten 07.28

A megkérdezett amerikaiak közel 60%-a úgy vélekedett, hogy az amerikai gazdaság recesszióban van, ami messze nincs így, de az emberek ezt gondolják, ráadásul szerintük átlagosan már 2023 márc

KonyhaKontrolling

Mi a legjobb befektetés ma?

Az ügyfeleim gyakran kérdezik tőlem, hogy mi a legjobb befektetés. Ez a kérdés mindig elszomorít, hiszen azt kell válaszolnom, hogy ilyen nem létezik. Ráadásul rámutat a kérdező rossz elvár

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új ajándék érkezik az Orbán-kormánytól - Mennyi pénzt kapnak a családok?

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szijjártó péter