Prémium

"... hosszú távon (...) bőven van lehetőség a magyar lakásingatlan-piacon." (x)

Portfolio
Interjú Neer Mártával, a HVB Bank Ingatlanfinanszírozási üzletágának főosztályvezetőjével.

' title='


Egy új év kezdetén az ember még sokat foglalkozik a mögötte álló tizenkét hónap értékelésével. Nincs ez másképpen a vállalatok esetében sem és sok esetben az ilyen összegzések után születnek új tervek és fogalmazódnak meg az új évre szóló célok. Ha a lakóingatlan - építések és beruházások finanszírozása területén vizsgálódunk, azt tapasztaljuk, hogy a közelmúltban meglehetősen sokféle, néha egymásnak homlokegyenest ellentmondó értékelések láttak napvilágot. Miközben egyes elemzések látványos visszaesésről, túlkínálatról és komoly értékesítési gondokról szólnak, mások optimistán újabb és újabb projektek terveit szövögetik.
Kinek van igaza? Van -e félnivalója annak, aki az ingatlan beruházás ezen területén működik? Leállhat -e a közeljövőben Budapest lakásállományának megújulása? Várható -e további növekedés a vidéki nagyvárosokban és a fővárosban? Avagy mekkora eséllyel következik be mintegy önbeteljesítő jóslatként mindaz, amire borúlátónak mondott szakemberek figyelmeztetnek? Egyebek mellett erről is kérdezzük most Neer Mártát, a HVB Bank Hungary Rt. Ingatlanfinanszírozási üzletágában a lakóingatlanok építésének finanszírozásáért felelős főosztályvezetőjét, akinek keze alatt
megszámlálhatatlan új otthon épült fel az elmúlt években.


Portfolio: A tavalyi évben látványos visszaszorulás, állítólagos túlkínálat, fogyatkozó vásárlóerő jellemezte a magyar lakáspiacot. Ön szerint is reális ez a kép?

Neer Márta: Véleményem szerint a visszaszorulás beruházói oldalról elsősorban abban éreztette hatását, hogy kevesebb volt a piacon az új belépő, azonban a már több éve sikeresen működő vállalkozások továbbra is nagyobb projektek megvalósításában gondolkodnak, tekintetbe véve azt, hogy legfeljebb hullámzással, időszakos keresletcsökkenéssel kell számolni, azonban hosszabb távon a vásárlóerő újra élénkülni fog. Úgy gondolom, hogy a piac keresletiből kínálativá való átalakulása egy egészséges gazdasági folyamat és a szereplők közötti versenyt élezi ki, azonban ez a vásárlók számára előnyös lehet, hiszen egyre több akcióval csalogatják őket a beruházók illetve egyre magasabb színvonalon felépített lakásokat kell kínálni ahhoz, hogy az értékesítés dinamikusan haladjon.

Portfolio: Mennyi új lakásra volna igény és ön szerint reálisan mennyi épülhet meg ebben az évben?

Neer Márta: Igazság szerint nem szeretném számszerűsíteni a dolgot. Úgy vélem, hogy a lakossági támogatások csökkenésével és a lakásárak folyamatos emelkedésével nagyon sokan kisebb lakást tudnak csak megvásárolni, mint amekkorát szeretnének, vagy amekkorára szükségük lenne. A kis lakások építésével bár a lakásszám nő, azonban a vásárlók számára ez csak átmeneti megoldást kínál, az apró garzonokban nem lehet hosszú távra berendezkedni, és egy szükséges költözésnek a 15-20 évre felvett jelzáloghitelek korlátot szabhatnak. Én abban reménykedek, hogy minél nagyobb számban épülnek ebben az évben "élhető" lakások, és ezáltal sok család tud saját otthonra találni akár hosszú távra is.

Portfolio: Ön szerint kiszámítható a piac ma egy hosszú távon gondolkodó befektető számára?

Neer Márta: A válaszom egyértelműen igen. A lakáspiacon működő beruházók első sorban rövid és közép távú projekteket bonyolítanak, így ha egy-egy projektben gondolkodunk akkor a sikerestől a gyengéig minden előfordulhat. Azonban hosszú távon mindenképpen úgy gondolom, hogy bőven van lehetőség a magyar piacban. Azt javaslom, hogy gondolkodjunk együtt a beruházókkal a magyarországi múltat és a külföldi piacok fejlődését vizsgálva, hogy milyen főbb tendenciák várhatók és melyek azok a jelentős különbségek, amelyek a magyar piacot jellemzik. Nem egyszer előfordult a banki munkám során, hogy az általunk adott tanácsok elősegítették a beruházások sikerét.

' title='
Társasház a Rahó utcában

Portfolio: Mi nehezíti és mi teheti/teszi mégis vonzóvá a magyar lakáspiacot?

Neer Márta: Szerintem mi magyarok. A piac korábbi anomáliái mára már kezdenek rendeződni, azonban az állami támogatások folyamatos alakulása, a lakásár-emelkedéstől elmaradó béremelések mindenképpen nehézséget jelentenek az átlagember számára, ha lakáshoz szeretne jutni. Azonban a magyar ember leleményessége mindig megteremtette a lehetőséget a lakáshoz jutásra, legfeljebb némi időbeli eltolódással. Csak a magam példájából kiindulva még emlékszem, hogy az első lakásom megvásárlásához éves 32,00%-os kamaton vettem fel hitelt, de megérte, mert idővel tovább tudtam lépni, csak az alapot kellett megteremteni. A magyar ember sok kompromisszumra hajlandó, azonban a saját lakás tradíciójához ragaszkodik.

Portfolio: Ön szerint mekkora az esélye a lakásépítések leállásának?

Neer Márta: Semmiképpen sem gondolom, hogy a lakásépítések bármilyen szinten leállnának. A piac időszakos gyengülését sok "szerencselovag" megszenvedheti, azonban azok a vállalkozások, amelyek régóta eredményesen működnek a piacon továbbra is folytatni fogják a tevékenységüket, amellett, hogy a "nehezebb idők" átvészelésének menedzselése komoly terhet ró rájuk is.

Portfolio: Mit gondol a vidéki fejlesztések sikeréről? Van számottevő különbség a fővárosban, illetve vidéken tapasztalható kereslet között?

Neer Márta: Részben ugyanazt mint a fővárosiakról: a megfelelő helyen felépített, jó minőségben megépített és megfelelő áron kínált lakások mindig eladhatóak lesznek. Úgy gondolom, hogy a vidéki fejlesztéseket nehéz egy kalap alá venni, hiszen a keleti és a nyugati országrész közötti különbségek még manapság is jelentősek. A lakásépítések hangsúlya azonban kezd áthelyeződni a keleti országrészre, amely tendenciában hosszabb távon is hiszek, mert egyre több vállalat helyezi át vidékre a székhelyét vagy részlegeit, ami munkalehetőséget kínál, így fizetést generál, ami pedig a lakáshoz jutás esélyeit javítja.

' title='
Az épülő Duna Condominium

Portfolio: Bár nyilván mindegyik ház, melynek felépítésében a HVB Bank nyújtotta a pénzügyi hátteret, kedves lehet Önnek, mégis melyek a kedvencek?

Neer Márta: Azt hiszem ezt a kérdést megválaszolni könnyű is meg nehéz is egyszerre. Egész eddigi életemben a budai oldalon laktam, így a budai projektek a fekvésük miatt állnak igazán közel hozzám. Ilyen például a Csizy és Lukács Kft. Szép Ilona lakóparkja, amely kellemes fekvésével, uszodájával, sportlétesítményeivel és nem utolsó sorban a jó levegőjével hódította meg a szívemet. A másik nagy kedvencem a Velarbau Kft. Rahó utcai projektje, mely bár főútvonal mellett fekszik mégis csendes kis utcában épült fel, és közlekedési szempontból igen kellemes. Ha a pesti oldalról választanék, akkor valószínűleg a Duna Condominium valamelyik Duna-panorámás lakásába költöznék. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy mindegyik projektben a lakások kiváló minőségben készültek el.

' title='
Szép Ilona lakópark

Portfolio: Hány projektet tervez erre az évre?

Neer Márta: Nos, projektszámban nehéz gondolkodni, mert a jelenlegi portfoliónk is különféle lakásszámú projektekből áll. A legkisebb társasházunk 7, a legnagyobb pedig 460 lakásos. Úgy gondolom, hogy ebben az évben megcélozhatunk újabb 1000 lakást, azonban arról sem szabad megfeledkezni, hogy a meglévő projekteket is célunk sikeresen lebonyolítani "régi" kedves partnereinkkel, különösen azért, mert ők évről évre mindig újabb és újabb tervekkel fordulnak hozzánk.

(X)
Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új aranyláz tombol az egészségügyben, most kell észnél lenni! - Interjú

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
123