Napjaink egyik legszembetűnőbb gazdasági folyamata, amellyel így vagy úgy, de mindenki naponta találkozik: a kirívó élelmiszerdrágulás. A jelenség mögött összetett folyamatok húzódnak meg, amelyet a nyilvánosságban gyakran túlságosan leegyszerűsítenek vagy tévesen világítanak meg.
A drágulás okainál is érdekesebb azonban az, hogy minderre hogyan reagálnak a kereskedelmi szereplők, a vásárlók és végső soron ez hogyan hat ki a magyar élelmiszerfeldolgozókra. A magyar élelmiszeripar termékei minőségi produktumnak számítanak, ám az ágazat legtöbb szegmense régóta nehezen veszi fel az árversenyt a külföldi dömpinggel.
Míg jobb időkben ez a nyomás számos hazai szereplőnek kihívást jelentett ugyan, de megoldhatatlan feladatot nem, manapság fennáll a veszélye annak, hogy az inflációs környezetben még kiélezettebb verseny alakul ki. A minőségre, megbízhatóságra törekvés, a patrióta fogyasztói magatartás ugyanis jobb időkben elfedheti az árkülönbségeket, a mostani drágulás közepette azonban félő, hogy végképp az árverseny lesz a döntő – ebben pedig nincs biztos helye a magyar élelmiszeriparnak.
Erről szól az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének legújabb adása, amelyben vendégünkkel, Hollósi Dáviddal az MKB Bank és a TakarékBank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:
A műsor és a cikk megjelenését a Magyar Bankholding támogatta.
Címlapkép forrása: Unsplash