FONTOS Először ismerte el a magyar járványügy: belehalt ket csecsemő a szamarköhögésbe
Élelmiszer: nem minden szereplő bírja majd az árversenyt
Podcast

Élelmiszer: nem minden szereplő bírja majd az árversenyt

Portfolio
Jobb időkben szívesen választották a vásárlók a magyar termékeket, a mostani élelmiszerdrágulás és a fenyegető recesszió idején azonban félő, hogy a fogyasztók még árérzékenyebbek lesznek. A magyar élelmiszer minőségi ugyan, de az árversenyben gyakran legyőzi a külföldi áru. A megoldás a hatékonyság javítása, ám így is elkerülhetetlennek látszik egy sor hazai feldolgozó bedőlése – hangzott el az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének legújabb adásában.

Napjaink egyik legszembetűnőbb gazdasági folyamata, amellyel így vagy úgy, de mindenki naponta találkozik: a kirívó élelmiszerdrágulás. A jelenség mögött összetett folyamatok húzódnak meg, amelyet a nyilvánosságban gyakran túlságosan leegyszerűsítenek vagy tévesen világítanak meg.

A drágulás okainál is érdekesebb azonban az, hogy minderre hogyan reagálnak a kereskedelmi szereplők, a vásárlók és végső soron ez hogyan hat ki a magyar élelmiszerfeldolgozókra. A magyar élelmiszeripar termékei minőségi produktumnak számítanak, ám az ágazat legtöbb szegmense régóta nehezen veszi fel az árversenyt a külföldi dömpinggel.

Míg jobb időkben ez a nyomás számos hazai szereplőnek kihívást jelentett ugyan, de megoldhatatlan feladatot nem, manapság fennáll a veszélye annak, hogy az inflációs környezetben még kiélezettebb verseny alakul ki. A minőségre, megbízhatóságra törekvés, a patrióta fogyasztói magatartás ugyanis jobb időkben elfedheti az árkülönbségeket, a mostani drágulás közepette azonban félő, hogy végképp az árverseny lesz a döntő – ebben pedig nincs biztos helye a magyar élelmiszeriparnak.

Erről szól az Alapvetés, a Portfolio agráriummal és élelmiszerekkel foglalkozó podcastjének legújabb adása, amelyben vendégünkkel, Hollósi Dáviddal az MKB Bank és a TakarékBank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

A műsor és a cikk megjelenését a Magyar Bankholding támogatta.

Címlapkép forrása: Unsplash

további epizódok
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!