Mi most a legjobb befektetés a hazai ingatlanpiacon?
Ingatlan

Mi most a legjobb befektetés a hazai ingatlanpiacon?

Portfolio
A fundamentumok és a finanszírozás az egyik legfontosabb alapja az ingatlanpiacnak, de ez nem áll túl erős lábakon ma Magyarországon. Milyen hatással van ez a különböző eszközökre? Hogyan lehet kezelni az infláció megjelenését a bérleti díjakban? Meddig emelkedhet az irodapiacon az üresedési ráta? – tette fel a kérdéseket a Property Warm Up 2023 konferencia első panelbeszélgetésén Ditróy Gergely, a Portfolio üzletfejlesztési igazgatója, az ingatlan konferenciák felelőse. Az esemény kiemelt partnere a Gránit Pólus volt.

A bankok mindenképp jó projekteket akarnak finanszírozni, vagy refinanszírozni.

A legfontosabb kérdés még mindig a jövedelem, de emellett hasonlóan fontos az ESG és a zöldítés is.

Források vannak a rendszerben, de óvatosan bánnak vele a bankok, szegmens szinten ugyanakkor nincsenek problémák. A szektorok szintjén a logisztika ma a slágertéma, különösen a city logisztika, ami hosszú távon is stabil befektetés lehet. A big boxokban a nagy fejlesztési volumen miatt viszont már látunk egy kis visszarendeződést. Az irodaigény sem csökken érdemben, legfeljebb az irodaterületek beosztása lesz más. Ami az üresedést illeti, az irodafejlesztési volumen csökken. Bár a folyamatban lévő épületeket még befejezik, nem valószínű, hogy elérjük a 20 százalékos üresedést. A B kategóriás irodákat külföldön van, hogy lakássá alakítják, miután a B-ből A kategóriás irodát csinálni sokkal nehezebb, mint a funkcióváltás – mondta el Németh Miklós, az OTP Bank Speciális Finanszírozási Igazgatóság ügyvezető igazgatója.

Az ESG-vonal egy nagyon pozitív folyamat számunkra, mi is ezt az irányt támogatjuk. A hitelezésben a bankok egyre szigorúbbak, a kereslet sem túl magas és az idei év első felében is alacsony maradhat.

A bankrendszer nagyon stabil, erős likviditással rendelkezik, a tíz évvel ezelőtti nehézségek most nincsenek velünk.

A nemteljesítő hiteleknél még nem jelentek meg komoly problémák, a moratórium kivezetése sem okozott gondot. A probléma korábban nem az ingatlanok teljesítménye, hanem a finanszírozás szerkezete volt, ma ez nincs meg – emelte ki Banai Ádám PhD, a Magyar Nemzeti Bank jegybanki eszköztárért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója.

Fontos lenne az ESG kérdését körbejárni.

Megfelelő minősítés híján az A kategóriás eszközöket ma már nem egyszerű bérbe adni.

Hamarosan jelenteni kell majd az ESG taxonómiát, ami egy nagyon bonyolult folyamat. Az új hitelek azon tranzakciókhoz kerülnek, amelyek megfelelnek a taxonómiának. Ez egy új kritériumrendszer, ami kapcsán izgalmas feladat előtt állunk. Bár az idén átadásra kerülő kínálattal a kereslet most nem tud lépést tartani, de ez most egy egyszeri nagy érkezés, utána lelassulnak a fejlesztések. A kérdés inkább az, hogy mi lesz a B és a C kategóriákkal. Ezeknél akár a funkcióváltás is felmerülhet – hangsúlyozta ki Deák Tamás, az Erste Bank ingatlanfinanszírozási vezetője.

Az A kategóriában, jó lokáció, jó minőség mellett van étvágy a finanszírozásra, de B vagy C kategóriában elsősorban az ESG kritériumok miatt nehéz, sőt szinte lehetetlen.

Az A kategória hozamszintjei viszont még nem elégségesek. A bérlők részéről lenne igény a rövidebb szerződésekre, de ezt a piac még nem fogadja el. 5-10 éves szerződéseknél érezhetők a területvisszaadások, de jellemzően ott sem nagyobb ez 10-20 százaléknál. A bérleti szerződések ma sokkal sérthetetlenebbek, mint a 2008-2013 közti válság alatt. A piac ma jellemzően 5 éves szerződésekkel működik, ritkábban 3 évesekkel – hívta fel a figyelmet Furulyás Ferenc MRICS, a JLL Budapest ügyvezető igazgatója. A szakember szerint az elmúlt tíz év alacsony inflációja nagyon kedvező volt a bérlőknek, most ez 8,5-9 százalék lehet az euró esetében. Ezt az indexációt a bérleti szerződések tartalmazzák, amit majd most kell alkalmazni. A bérleti díjaknál viszont nemcsak az infláció, hanem az energiaárak növekedése miatt az üzemeltetési költségek változása is erősen megjelenik. Az üresedésben minimális növekedés várható, de a válság alatti 20 százalékot nem fogjuk elérni, az idei újratárgyalásoknál és költözéseknél nem a terjeszkedés, hanem a racionalizálás jelenhet meg a bérlőknél. Az 5,75 százalékos hozamszintekkel szemben ma már egyes piaci szereplők 6,25 százalékot szeretnének elérni, de például Varsóban és Prágában is megtörténtek a 25-50, vagy még magasabb bázispontos elmozdulások – tette hozzá.

Az A kategóriában az ESG, a finanszírozás során gyakran már a folyamat elején alapkérdésként merül fel.

A jelenlegi piacon van likviditás, de kevés a jó „target”, ezért megtorpanást tapasztalunk.

Ami a finanszírozást illeti, az utóbbi időben alternatív finanszírozási igényekre is látunk példát. Magyarország esetében a hozamok nem megfelelőek, és az ország megítélése is sokat romlott, előfordul, hogy Románia-Bulgária-Szerbia csoportjához sorolják Magyarországot is, aminek csak egyik oka a hozam, másik a jogszabályi környezet gyakori változása. A jogi tanácsadókhoz a problémás esetek hamar eljutnak, és a régióban – ha nem is Magyarországon - már láttunk ilyen eseteket, de ezek más típusú finanszírozások. Magyarországon óvatosabb a hitelezés, 2008 után mindenki megtanulta a leckét, így nálunk nincsenek ilyen jellegű problémák. Az új szerződéseknél ugyanakkor bérlői igényként megjelent például az első 3 évben a bérleti díj indexációjának elengedése is. A jövőben az irodapiac szegmentálódhat, a B kategóriában nagyobb lehet az üresedés, mint az A kategória esetében – emelte ki Dr. Schweizer Edina, Partner - Head of CEE Banking and Finance, Noerr.

Címlapkép forrása: Kaiser Ákos

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
105 busz bkk lánchíd