Jelentős visszaesés a hazai ingatlanpiacon - Ennyivel csökkent a lakáseladások száma
Ingatlan

Jelentős visszaesés a hazai ingatlanpiacon - Ennyivel csökkent a lakáseladások száma

Portfolio
A Duna House közreadta havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB), amely szerint 2019 decemberében, országosan 10 127 ingatlan adásvétel bonyolódott. Az év egészére becsült mintegy 150 ezer tranzakció jelentősen kevesebb, mint 2018-ban, ráadásul a cég szerint az idei évben további visszaesésre számíthatunk.

Az ingatlanpiaci tendenciáknak megfelelően tavaly is decemberben lett a legalacsonyabb az ingatlanpiaci forgalom. A december havi forgalom az előző évekhez képest így is 4%-kal erősebb év végét jelentett. A Duna House Tranzakciószám-becslés alapján így 2019-ben összesen megközelítőleg 150 ezer adásvétel zajlott a hazai lakóingatlanpiacon, amely a 2017-es szintnek felel meg. A KSH adatai szerint 2017-ben 153 770, míg 2018-ban 163 695 tranzakció volt éves szinten, a Duna House 2019-re 149 720 adásvételt becsül. Az ingatlanközvetítő hálózat várakozása szerint 2020-ban 130-150 ezer közötti tranzakció várható Magyarországon.

A KSH 2018-as számaihoz képest a Duna House 2019-re közel 10 százalékkal kevesebb tranzakciót becsült, ami egyértelműen új irányt jelent az azt megelőző 6 év folyamatos emelkedéséhez képest. Noha a KSH rendre magasabb számokat szokott mérni, feltételezhető, hogy az ő számításaik szerint is lesz valamekkora visszaesés a tavalyi számokban. Az idei évre vonatkozó Duna House becslés pedig további csökkenést vetít előre, az általuk mondott 130-150 ezer közti tranzakció jelentősen kevesebb, mint a korábban más elemzők által várt 160-170 ezres szám.

A csökkenés lehetséges okai

A csökkenés lehetséges okaival korábbi cikkeinkben részletesebben is foglalkoztunk. A Takarék Csoport elemzése szerint biztos, hogy a nyári piaci fejleményeket több tényező is befolyásolhatta. Egyrészt a MÁP+ piacra lépése a tavaly nyári időszakra volt tehető, másrészt a családvédelmi intézkedések is július elejétől bővültek, köztük például a szinte nulla kamatozású babaváró hitellel, ami indokolhatott bizonyos kivárást a vásárlók részéről a megelőző időszakban, vagyis pont a második negyedévben. A családvédelmi intézkedésekkel összefüggésben elhalasztott kereslet később azonban ismét a piacra léphetett, amit a tranzakciók szeptemberi és októberi élénkülése is alátámaszt.

A nagyobb kérdés, hogy a befektetők a jövőben mennyire érdeklődnek majd a lakáspiac iránt. Azt tudjuk, hogy a befektetők szerepe a lakáspiaci felívelésben jelentősnek számított, az alacsony kamatkörnyezetben sokan választották a lakást alternatív befektetési lehetőségként a megtakarításuk elhelyezésére, amely most kapott egy erős, kockázatmentesnek nevezhető versenytársat a szuperállampapírral. Az állampapír vásárlása és eladása lényegesen egyszerűbb egy ingatlanhoz képest, hiszen egy sokkal likvidebb eszközről van szó, míg az ingatlan esetében a kiadás is komoly kockázatokat hordoz magában. Az ingatlanok esetében azonban az eddigi éves - akár 20 százalék feletti - áremelkedés rendkívül vonzóvá tette ezt a befektetési formát, a mostani árszinteken viszont a legtöbb elemző már az áremelkedés lassulására számít, ami idővel más befektetési formákat is egyre vonzóbbá tehet.

Az építőipar jövőjéről részletesen beszélnek majd a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
_V5I0132