Lakáspiaci rekordok 2019-ben: legkisebb, legnagyobb, legolcsóbb, legdrágább
Ingatlan

Lakáspiaci rekordok 2019-ben: legkisebb, legnagyobb, legolcsóbb, legdrágább

Portfolio
Bár a budapesti lakáspiacon több egymást követő hónapban is jelentősen visszaesett az adásvételek száma, a hazai lakáspiac fő mozgatórugóját még így is a főváros adja, ahol ezúttal a Duna House tapasztalatai alapján gyűjtöttük össze az idei rekordokat méret, ár és elhelyezkedés szempontjából.

Míg 2018-ban még 6 millió forintért is lehetett lakást találni Budapesten, addig idén a fővárosban már minimum 7-7,5 millió forintot kellett fizetni a legolcsóbb ingatlanokért, igaz ennyiért már a 20., 21. a 4. és a 7., 8.  kerületben is volt tranzakció. A legtöbb esetben felújításra szoruló kis lakásokat, vagy régebbi házat lehetett ezért az árért kapni, amire nagy valószínűséggel bőven kellett még költenie az új tulajdonosnak. A skála másik oldalán is van miből válogatni, számos 300 millió forint körüli adásvétel zajlott 2019-ben, de a legdrágább ház a budai oldalon több mint 600 millió forintért cserélt tulajdonost.

A hazai építőipar legfontosabb kérdéseit vitatják meg a szakértők a február 27-én megrendezésre kerülő Építőipar 2020 konferencián.

A szélsőségek mellett érdemes megnézni a teljes piacot: a Duna House felmérése alapján a fővárosban az átlagos négyzetméterár 576 ezer forint volt, amihez 41 millió forintos lakásár kapcsolódott. Ez valamivel alacsonyabb, mint az OTP Értéktérkép által számított 609 ezer forintos átlagár.

A legnépszerűbb kerületek

„Budapesten a legtöbben még mindig Angyalföldön keresik új otthonunkat, az ingatlankeresők közel 18%-a ebben a kerületben szeretne ingatlant vásárolni, amelyet kis lemaradással Zugló követ. A dobogó harmadik fokára a legnépszerűbb budai lokációk - a 2. és a 11. kerület - értek oda 2019-ben.” – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. „A népszerűségi lista ugyan nem változott sokat, a fővárosi kereslet volumene azonban jelentősen, közel 20 százalékkal csökkent az idei évben.  A csökkenés ellenére az árakban nem volt jelentős változás és összességében még mindig aktív budapesti ingatlanpiacról beszélhetünk.”

Benedikt Károly
Duna House, pr és elemzési vezető
Benedikt Károly, a PPKE-BTK Kommunikáció- Történelem szakon szerezett diplomái mellett, műszaki- számítástechnikusi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 12 évben kommunikációs ügynökségeknél dolgozott
Tovább
Benedikt Károly, a PPKE-BTK Kommunikáció- Történelem szakon szerezett diplomái mellett, műszaki- számítástechnikusi végzettséggel rendelkezik. Az elmúlt 12 évben kommunikációs ügynökségeknél dolgozott Tovább

Nem a méret a lényeg

A adásvételek 1%-át tették ki a 25 négyzetméter alatti minigarzonok, amelyek közül egy 12. kerületi nyerte el idén a legkisebb budapesti lakás címet, melynek alapterülete mindössze 10 négyzetméter. A jó elhelyezkedésének köszönhetően azonban ezért a lakásért több mint 12 millió forintot fizetett az új tulajdonosa. A családi házak közül a legnagyobbat a 16. kerületben vették meg, a 9 szobás villaépület nagysága több mint 600 négyzetméter, 3 konyhával és 4 fürdőszobával rendelkezik és közel 300 millió forintért cserélt tulajdonost.

Portfolio Ingatlan Újlakás-kereső
BudaPart

BudaPart

1117 Budapest, Buda-part tér
1142 db lakás
29 – 124 m2 alapterület
Átadás:
2023 Q1

Ajánlatot kérek

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
shutterstock_1398060875