Ingatlan

Egyre kisebb és egyre zöldebb helyeken dolgozunk

Portfolio
Immáron negyedik alkalommal teszi közzé a Skanska irodapiaci kutatását, melyben elsősorban az irodapiaci szükségletekről, és a bérlők elvárásairól gyűjtik az információkat. A kutatás legfontosabb megállapításai között a lassan javuló optimizmus, és az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdések mellett, az egy főre jutó irodaterületek csökkenéséről is tájékozódhatunk.
Lassan javuló irodapiaci kilátásokat, valamint optimistább piacot jelez a Skanska Office Index. A kutatásból kiderül, hogy a cégek a tavalyi évhez képest valamivel pozitívabbnak ítélik meg iparági fejlődésüket, nagyobb arányban számítanak foglalkoztatottjaik számának bővülésére, és még többen részesítenék előnyben a környezettudatossági szempontokat az irodaválasztás során.

"Örömmel látjuk, hogy optimistábbnak tűnnek a cégek, és javulnak a válság következtében jelentősen negatívba fordult irodapiaci kilátások. Számunkra az is nagyon fontos tényező, hogy a tavalyi évhez képest többen nyilatkoztak úgy, hogy előnyben részesítenék a környezettudatossági szempontokat az irodaválasztásnál, hiszen saját projektjeink során mindig is a fenntarthatóságra, a környezet megóvására törekszünk" - hangsúlyozta Andreas Lindelöf, a Skanska Property Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, az index bemutatására szervezett sajtótájékoztatón.

Lindelöf hozzátette, hogy terveik szerint a jövőben évente 1 új irodaháznak a fejlesztését kívánják elkezdeni, majd átadni, melyből az első, a már korábban beharangozott Green House projekt lesz, mellyel a cég az egyik legmagasabb energiahatékonysági tanúsítványt, a LEED Platina minősítés teljesítését tűzte ki célul.

A kutatás eredményei szerint, óvatos optimizmusra ad okot, hogy most az előző évi 29%-kal szemben a megkérdezettek 34%-a ítélte fejlődőnek saját iparágát, 49% pedig stagnálónak látja a helyzetet. A saját cégük adott iparágon belüli helyzetét tekintve 62% vélekedett úgy, hogy a vállalat átlagosan fejlődik, míg 28% az átlagosnál jobbnak találta a növekedést.

A Baross Pál FRICS, az RICS Magyarország elnökeként, a tanulmány eredményeihez a következőket fűzte hozzá. A válság megtanította nekünk, hogy a piacon csak a legjobb, legfenntarthatóbb fejlesztéseket lehet megépíteni, bérbe adni, és végül eladni. Az összes többi, nem minőségi projektnek, nincs keresnivalója hosszú távon. A fejlesztők pedig, mint a Skanska is, egyre komolyabban veszik a bérlőiket, bevonják őket a tervezési folyamatokba, és együtt tervezve rugalmasan alakítják ki az optimális struktúrát.

Baross véleménye szerint, a "zöld" épület egyfajta biztosítás a jövőre. Bérleti díjban talán még nem jelentkezik ez a pozitív előny, de bérbeadhatóságban, és értékesíthetőségben már mindenképp. A jövőben pedig egyre több ilyen épülettel találkozunk majd mind város, mind ország, mind világszerte egyaránt.

Dr. Reith András, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesült képviseletében, rámutatott az épületekkel kapcsolatos energiafelhasználási problémákra, és a hosszú távú paradigmaváltás fontosságára, és lehetséges eszközeire. A világszintű statisztikák szerint a nyersanyagok mintegy 40-50%-át, az energia 30-40%-át, valamint Co2 kibocsájtás 33%-át köthetjük az épületekhez. Ezeken a számokon a jövő fenntarthatósága érdekében jelentősen kell csökkenteni. Céljuk a piac átalakítása, a minőség felé való eltolása, valamint a környezettudatos szemlélet minél szélesebb körben való elterjesztése.

A kutatásban több kérdéssel is a cégek jelenlegi környezettudatosságát mérték. Az eredmények szerint a válaszadók 39%-a alkalmazza költségcsökkentő stratégiaként az energiafogyasztás mérséklését, míg 41%-uk egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel. A környezettudatos épület főbb ismérvei között a következőket említik a cégek: csökkenő energiafelhasználás, szelektív hulladékgyűjtés, hatékony energia- és vízfelhasználás. A környezettudatos épületeket minősítő rendszerek közül a LEED programról hallottak a legtöbben (16%), míg az előző évben még a Green Building bizonyult a legismertebbnek.
MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parizs_shutter-20181115