Gazdaság

Kijött az amerikai BMI

MTI
Javult, több mint két éves csúcsot ért el az amerikai gazdaság BMI-teljesítménymutatója júliusban az S&P Global Market Intelligence felmérésének előzetes adatai alapján. A javulás azonban kizárólag a szolgáltatóipari szektornak volt köszönhető, mert a feldolgozóipar teljesítménye csökkenésbe váltott.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt magában foglaló kompozit BMI (beszerzésimenedzser-index) előzetes júliusi értéke 55,0 pontra, 27 havi csúcsra emelkedett az előző havi 54,8 pontról. Elemzők 54,2 pontot vártak júliusra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

A szolgáltatóipari BMI értéke 56,0 pontra, 28 havi csúcsra emelkedett a júniusi 55,3 pontról. A piac lassúbb növekedést jelző értéket, 54,7 pontot várt júliusra.

A feldolgozóipari teljesítmény viszont a várt növekedés helyett veszteségbe fordult, 50 pont alá csökkent, január óta az első alkalommal. A júliusi érték 49,5 pont lett a várt 51,7 pont helyett a júniusi 51,6 pont után.

A feldolgozóipari BMI mérséklődése az új megrendelések, a termelés és a készletek csökkenése közepette az árutermelő ágazatban az üzleti feltételek romlását jelzi. Negatív hatást fejtett ki a foglalkoztatás növekedési ütemének a lassulása is. Kismértékben hosszabbodott a beszállítók teljesítési ideje is. A gyárkaput elhagyó árukért felszámított árak egy éve a legkevésbé emelkedtek ugyan, de az inputárak gyorsabb ütemben emelkedtek, részben a nyersanyagok, az energia és a logisztika magasabb költsége miatt.

Chris Williamson, az S&P Global Market Intelligence vezető közgazdásza a kimutatás adatait kommentálva rámutatott, hogy összességében a júliusi eredmény 2,5 százalékos évesített GDP-növekedésre utal, ami jobb a második negyedév mintegy 2,0 százalékos évesített növekedésénél. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az áremelkedés mértéke alapján a Fed 2 százalékos inflációs célja felé közeledésre lehet következtetni.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Horváth Gábor