Úgy tűnik, tudósok megfejthették a sokakat lázba hozó szibériai rejtélyt
Globál

Úgy tűnik, tudósok megfejthették a sokakat lázba hozó szibériai rejtélyt

Portfolio
Egy új kutatás magyarázatot találhatott a szibériai Jamal-félszigeten a tíz éve felfedezett rejtélyes kráterek keletkezésének okára. A tudósok szerint a régió egyedi geológiai adottságai és az éghajlatváltozás hatásai együttesen vezettek a hatalmas, akár 50 méter mély lyukak kialakulásához - számolt be az IFLScience.

Az Északnyugat-Szibériában fekvő Jamal-félszigeten 2014-ben fedezték fel az akkor még megmagyarázhatatlan krátereket. A tudósok először a környezetből kiindulva azt gondolták, valamilyen robbanás következtében jöhettek létre, de új vizsgálatok arról árulkodnak, hogy a jelenség hátterében geológiai folyamatok és az éghajlatváltozás állhat.

Vizsgálataik során a kutatók szokatlanul magas metánszintet azonosítottak a kráterek környékén, ami arra utal, hogy az üvegházhatású gáz a gigantikus lyukakból szabadul fel.

A kutatók szerint a felszíni felmelegedés gyors nyomásváltozást idéz elő a mélyben, ami végül a metángáz erőteljes felszabadulásához vezet. Julyan Cartwright, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács geofizikusa szerint két módon robbanhat ki a föld alatt gyűlő nagy mennyiségű gáz:

VAGY KÉMIAI REAKCIÓ ÚTJÁN, MINT A DINAMIT ROBBANÁSA, VAGY FIZIKAI TÉNYEZŐK HATÁSÁRA, MINT PÉLDÁUL EGY TÚLZOTTAN FESZESRE PUMPÁLT BICIKLIGUMI ESETÉN.

A kutatók magyarázata szerint a szibériai kráterek esetén utóbbiról lehet szó.

A Jamal-félszigeten a vastag agyagszerű permafroszt alatt különleges, magas sótartalmú vízréteg húzódik, amely a magas nyomás és a só miatt fagymentes marad. Ezek alatt kristályosodott metánhidrát réteg helyezkedik el. Az elmúlt évtizedekben egyre erősödő éghajlatváltozás miatt a felsőbb, fagyott talajréteg folyamatosan olvad, a víz pedig leszivárog az alsóbb rétegekbe, növelve ezzel a belső nyomást. A folyamat repedéseket okoz, amelyek elérve a földfelszínt

hirtelen nyomáscsökkenést eredményeznek a mélyben, felszabadítva ezzel az ott rejtőző metángázt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
ukrán katona háború konfliktus vuhledár szerda