A nagyszabású iráni csapás után folytatódik Izrael libanoni hadművelete, rendkívüli ülést tart az ENSZ BT – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán
Portfolio
Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.
Megosztás

Josep Borrell: az Izrael elleni iráni támadás a regionális biztonságot fenyegeti

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli Irán Izrael elleni támadását, amely komoly fenyegetést jelent a regionális biztonságra – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő szerdán.

Josep Borrell közleményében aláhúzta: az Európai Unió ismételten megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett.

A támadások, valamint az azokra adott válaszcsapások ellenőrizhetetlen regionális eszkaláció veszélyével fenyegetnek, az pedig senkinek sem érdeke – hívta fel a figyelmet.

(MTI)

Megosztás

Már mintegy 100 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre szerdán

Az izraeli hadsereg jelentése szerint csak a szerdai napon már mintegy 100 rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre.

Sebesültekről nem érkeztek információk.

(Times of Israel)

Megosztás

Rakétákat lőttek ki Izraelre a jemeni húszik

A jemeni húszi lázadók három Quds–5 rakétával vettek célba mélyen Izraelben lévő katonai állásokat – közölte a milícia katonai szóvivője.

Izrael egyelőre nem számolt be arról, hogy húszi rakétacsapás sújtotta volna a területét.

Nem fogunk habozni, hogy kiszélesítsük katonai műveleteinket az izraeli ellenséggel szemben és azzal szemben, aki mögötte áll, amíg a Gáza és Libanon elleni agresszió véget nem ér

– jegyezte meg a szóvivő.

(Reuters)

Megosztás

Európai kollégáival konzultált az iráni külügyminiszter az Izrael elleni rakétatámadás után

Telefonon konzultált több európai hivatali kollégájával Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter közvetlenül azután, hogy országa kedd este több száz rakétával támadta Izraelt – jelentette szerdán az iráni állami média.

Aragcsi a német, a brit és a francia diplomácia vezetőjével, valamint más országok tárcavezetőjével beszélt az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint.

(MTI)

Megosztás

Olaf Scholz: Irán azt kockáztatja, hogy az egész térséget lángba borítja

Olaf Scholz német kancellár szerdán felszólította Iránt és a Hezbollahot, hogy azonnal hagyjanak fel az Izrael elleni támadásaikkal, és figyelmeztetett, hogy Teherán az egész régió lángra lobbantását kockáztatja.

Németország és partnerei továbbra is a tűzszünet érdekében fognak dolgozni – tette hozzá.

Irán azt kockáztatja, hogy az egész régiót lángba borítja – ezt mindenáron meg kell akadályozni. A Hezbollahnak és Iránnak azonnal be kell szüntetnie az Izrael elleni támadásait

– mondta Scholz.

(Reuters)

Megosztás

Mintegy 50 rakétát lőttek ki Izraelre Dél-Libanonból szerda reggel

Az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint szerda reggel mintegy 50 rakétát lőttek ki Dél-Libanonból Izraelre.

A nagyrészt kiürített Metula önkormányzata szerint mintegy 10 ház sérült meg egy támadásban.

(Times of Israel)

Megosztás

Újabb izraeli egységek csatlakoztak a Libanon elleni szárazföldi hadművelethez

Az izraeli hadsereg (IDF) bejelentése szerint újabb egységek csatlakoztak a Hezbollah elleni, libanoni szárazföldi hadművelethez.

Ezzel párhuzamosan az IDF felszólította több mint 20 dél-libanoni település lakosságát, hogy meneküljenek el, mert erőik támadásokat fognak végrehajtani a térségben.

(The Guardian)

Megosztás

Vége a háborúnak, vagy még csak most kezdődik? – Megszólalt Irán

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter szerdán reggel az X-en közzétett bejegyzésében országa Izrael elleni támadását önvédelemnek minősítette. Kijelentette, hogy az akció befejeződött, kivéve, ha „az izraeli rezsim nem dönt úgy, hogy további megtorlást kezdeményez” – írja a Reuters.

Vége a háborúnak, vagy még csak most kezdődik? – Megszólalt Irán
Megosztás

Gázai iskola elleni támadásról számoltak be a palesztinok

A Palesztina Hangja hivatalos palesztin rádió szerdai jelentése szerint több mint 30 palesztin vesztette életét egy gázai iskolát és egy kitelepítetteknek otthont adó intézményt ért izraeli légicsapásban.

(Reuters)

Megosztás

Összecsapás volt a Hezbollah és az izraeli erők között Dél-Libanonban

A Hezbollah közölte, hogy szerdán kora reggel megütközött a libanoni Adaisszeh városába beszivárgó izraeli erőkkel, és visszavonulásra kényszerítette őket.

(Reuters)

Megosztás

Izrael az elmúlt napokban több csapást is mért a Hezbollah lőszergyártó létesítményeire

Az izraeli hadsereg szerda reggeli közlése szerint az elmúlt napokban több légicsapást is mértek a Hezbollah lőszergyártó létesítményeire Bejrútban.

Megosztás

Két robbanás volt Koppenhágában az izraeli nagykövetség közelében

A dán rendőrség szerdán közölte, hogy nyomozást folytat két robbantás ügyében Izrael nagykövetségének közelében, Koppenhága északi külvárosában.

A rendőrség közlése szerint senki sem sérült meg.

A környéken található izraeli nagykövetséggel való lehetséges kapcsolatot vizsgáljuk

– közölték.

(Reuters)

Megosztás

Küszöbön a káosz az olajpiacon?

Az iráni rakétatámadás új fejezetet nyithat a közel-keleti konfliktusban, ami már sokkal inkább szól az energiatermékekről - egyes elemzők szerint az eszkalációnak komoly hatása lehet a globális olajellátásra, írta a Cnbc.

Küszöbön a káosz az olajpiacon?
Megosztás

A Hezbollah szerint eltaláltak egy izraeli laktanyát

A Hezbollah libanoni síita terrorszervezet szerint rakétákkal találtak el egy izraeli laktanyát az izraeli-libanoni határ közelében szerda hajnalban.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg, hogy történt-e csapás.

(CNN)

Megosztás

Jelentős megtorlás jöhet Izrael részéről az iráni csapásra, olajlétesítmények is célkeresztbe kerülhetnek

Az Axiosnak nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint Izrael napokon belül „jelentős megtorlást” fog indítani a keddi iráni rakétatámadásra, amely az Iránon belüli olajtermelő létesítményeket és más stratégiai fontosságú helyszíneket is célba vehet.

Jelentős megtorlás jöhet Izrael részéről az iráni csapásra, olajlétesítmények is célkeresztbe kerülhetnek
Megosztás

Kamala Harris és Donald Trump nevében összecsaptak a harcostársaik: meglepő eredmény született

Kamala Harris és Donald Trump, azaz a demokrata és republikánus amerikai elnökaspiránsok jobbkezei között tegnap este alelnökjelölti csörtét rendeztek, amelyet magas várakozások öveztek, hiszen egyúttal ez lehetett az idei választási ciklus utolsó vitaalkalma. A demokrata Tim Walz és a republikánus J. D. Vance közötti párbaj az eddigiekhez képest barátibb hangnemet ütött meg, ám kettejük közül előbbi kevésbé határozottan lépett fel a 90 perces szócsata bizonyos részein. A két középnyugati rivális számos szakpolitikai témát érintett a moderátoroknak hála, miközben sokszor hallhattuk a jelöltektől, hogy alapvetően egyetértenek egymással. Vance az iskolai lövöldözések és a fegyvertartás kapcsán például sajnálatát fejezte ki Walz 17 éves fia felé, aki szemtanúja volt egy ilyen esetnek.

Kamala Harris és Donald Trump nevében összecsaptak a harcostársaik: meglepő eredmény született
Megosztás

Legalább öt csapást mért Izrael a Hezbollah bejrúti erődjére

Egy libanoni biztonsági forrás szerint legalább öt csapást mért az izraeli hadsereg Bejrút déli városrészére, Dahijehre szerda hajnalban, ahol a Hezbollah síita terrorszervezet főhadiszállása található. A támadás előtt Izrael figyelmeztette a helyieket.

Az AFP és a CNN helyi tudósítói is robbanásokról számoltak be a környéken.

(Times of Israel, CNN)

Megosztás

Hét áldozata van a kedd esti jaffai terrortámadásnak

Az iráni rakétatámadással egy időben, kedd este terrortámadás történt az izraeli Jaffában, amelyet ketten követtek el, egyikük késsel, másikuk lőfegyverrel. A halálos áldozatok száma 7-re nőtt, egy női katona súlyosan megsérült.

(Times of Israel)

Megosztás

Sokkal súlyosabb csapásra figyelmeztetett az iráni hadsereg feje

Mohammad Bagheri vezérőrnagy, az iráni hadsereg vezetője széleskörűbb támadásokra figyelmeztetett, amennyiben Izrael válaszcsapást intézne a keddi iráni rakétatámadásra.

Bagheri szerint Irán csak a katonai infrastruktúrát támadta, például légibázisokat vagy a Moszad épületeit, de sokkal nagyobb támadást is indíthatott volna.

Megvan a képességünk, hogy a rezsim gazdasági infrastruktúráját támadjuk, de csak katonai bázisokat céloztunk

– mondta Bagheri, hozzátéve, ha Izrael támadásba kezd Irán ellen, az összes infrastruktúráját támadni fogják.

(CNN)

Megosztás

Megszólaltak a légvédelmi szirénák a libanoni határhoz közeli izraeli településeken

Légiriadó van négy, a libanoni határhoz közeli izraeli településen.

(Times of Israel)

Megosztás

Az Egyesült Államok támogatásáról biztosította Izraelt

Joe Biden elnök a támadást követően megismételte, hogy az Egyesült Államok minden támogatást megad Izrael számára, és közölte, hogy saját stábjával egyeztet a megfelelő válaszlépésről amerikai részről.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon egyeztetett Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel – közölte Pat Ryder, a Pentagon szóvivője, hozzátéve, hogy a két fél között megbeszélések zajlanak a következő lépésekről. Megismételte: az amerikai törekvések arra irányulnak, hogy elkerüljék a további eszkalációt, és diplomáciai rendezést sürgetett.

(MTI)

Megosztás

Rendkívüli ülést tart az ENSZ BT az Izrael elleni iráni rakétatámadás nyomán

Rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán az Izrael területe ellen intézett átfogó iráni rakétatámadás nyomán.

A tanácskozást Franciaország és Izrael kezdeményezésére tartják.

Danny Danon, Izrael ENSZ-nagykövete a BT-hez intézet levelében úgy fogalmazott, az iráni rakétatámadás bizonyítja, hogy Irán új elnökének „mosolyoffenzívája” mögött nincs valós szándék, az országban pedig az igazi döntéseket a Forradalmi Gárda és a legfőbb vezető, Ali Hamenei Ajatollah hozza.

Amír Iraváni, Irán ENSZ-nagykövete a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának írt levelében önvédelmi akciónak minősítette a rakétacsapást, amit Izrael „agresszív lépéseivel” magyarázott. Ezzel együtt arra figyelmeztette Izraelt, hogy amennyiben válaszcsapást indít, akkor a teheráni viszonválasz erőteljesebb lesz, mint a kedden végrehajtott akció.

(MTI)

Megosztás

Nagy-Britannia részt vett az iráni támadás elhárításában

A brit fegyveres erők részt vettek kedd este a közel-keleti helyzet további eszkalációjának megakadályozását célzó erőfeszítésekben – fogalmazott az Izrael elleni iráni rakétatámadás után néhány órával közzétett nyilatkozatában a brit védelmi miniszter.

John Healey a védelmi tárca által szerda hajnalban ismertetett rövid közleményében nem részletezte, hogy Nagy-Britannia pontosan milyen módon vett részt az iráni támadás elhárításában, de köszönetet mondott a műveletben részes összes brit katonának az általuk tanúsított bátor helytállásért és professzionalizmusért.

Healey leszögezte: London maradéktalanul támogatja Izrael jogát arra, hogy megvédje az országot és lakosságát a fenyegetésektől.

Keir Starmer brit miniszterelnök nem sokkal korábban, a Downing Street-i kormányfői hivatalban tartott kedd esti sajtótájékoztatóján még nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy London hajlandó-e katonai erővel Izrael védelmére kelni, és ha igen, ez megtörtént-e a keddi iráni rakétatámadás idején. Starmer csak annyit mondott, hogy ha lesz bármilyen érdemi közölnivaló ezzel kapcsolatban, azt a kormány megfelelő időben közzéteszi.

Ő is kijelentette ugyanakkor, hogy Nagy-Britannia támogatja Izrael jogát az önvédelemhez.

(MTI)

Megosztás

Irán rakéták garmadáját lőtte Izraelre, amely válaszcsapást ígért – Híreink a közel-keleti konfliktusról szerdán

Kedden Irán mintegy 180 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre, miután a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal. A csapásról szóló utasítást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta. Izrael válaszcsapást ígért. Kedd este az izraeli Jaffában terrortámadás történt, amelyben hét izraeli életét vesztette, egy női katona súlyosan megsérült.

Címlapkép: Iráni rakétákat semmisít meg a Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Észak-Izrael fölött 2024. október 1-jén. Irán a Hezbollah Irán-barát síita milícia ellen indított izraeli szárazföldi támadás megtorlásaként lőtt ki több sorozat ballisztikus rakétát Izraelre. MTI/AP/Leo Correa

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
ukrán katona háború konfliktus vuhledár szerda