A brit külügyminiszter friss bejelentése hideg zuhanyként fogja érni Kijevet: ennyit az elsöprő ukrán bombázásokról?
Globál

A brit külügyminiszter friss bejelentése hideg zuhanyként fogja érni Kijevet: ennyit az elsöprő ukrán bombázásokról?

MTI
David Lammy brit külügyminiszter szerint az Ukrajnának szállított nagy hatótávolságú nyugati rakéták oroszországi célpontok elleni bevetésének engedélyezéséről szóló döntés előtt meg kell vizsgálni, hogy ez hozzájárul-e vagy sem az orosz hadsereg visszaveréséhez.

Lammy a BBC közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában úgy fogalmazott: fontos, hogy az Ukrajnának segítséget nyújtó szövetségeseknek közös stratégiájuk legyen ebben a kérdésben.

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok az elmúlt napokban intenzív kétoldalú diplomáciai egyeztetéseket tartott Ukrajna támogatásának ügyében. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hét elején Londonban tárgyalt David Lammyval, majd Sir Keir Starmer brit miniszterelnök és Lammy pénteken Washingtonban folytatta a megbeszéléseket Joe Biden amerikai elnökkel és Blinkennel.

Hivatalos tájékoztatás egyik fél részéről sem hangzott el arról, hogy a két szövetséges ország engedélyezi-e az általuk Ukrajnának szállított nagy hatótávolságú rakéták bevetését oroszországi célpontok ellen, de a brit sajtó egybehangzó értesülései szerint Biden - legalábbis az amerikai rakéták esetében - továbbra is vonakodik ettől.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten úgy nyilatkozott, hogy a nyugati rakéták oroszországi célpontok elleni bevetésének engedélyezése esetén a NATO az ukrajnai háború közvetlen részesévé válna.

David Lammy a vasárnapi BBC-interjúban kijelentette: háborúkat nem lehet egyetlen fegyvertípus használatával megnyerni, ilyesmire az eddigi háborúk történetében sem volt példa.

Lammy kiemelte: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú ideje, jóval több mint egy éve kéri a nyugati rakéták oroszországi bevetésének engedélyezését, a szövetségeseknek azonban inkább annak felméréséről kell tanácskozniuk Zelenszkijjel, hogy Ukrajnának "most, jelen pillanatban mire van szüksége".

A brit külügyminiszter ugyanakkor - Putyinra utalva - úgy fogalmazott: a Nyugatnak nem szabad megengednie, hogy "egy imperialista fasiszta" eltérítse irányvonalától.

Az előző, konzervatív párti brit kormányok öt volt védelmi minisztere - Grant Shapps, Ben Wallace, Gavin Williamson, Penny Mordaunt, Liam Fox -, valamint Boris Johnson volt tory kormányfő a The Sunday Times című konzervatív vasárnapi lapban ismertetett közös felhívásában arra szólította fel a munkáspárti kormányt, hogy az amerikai állásponttól függetlenül, saját hatáskörében engedélyezze nagy hatótávolságú brit rakéták bevetését oroszországi célpontok ellen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Ez történt a héten 09.15

A gyenge kereslet miatti félelem padlóra küldte az olaj árát, hároméves mélypontra zuhant a kőolaj ára, fajtától függően 70 dollárnál is kevesebbet adnak most egy hordó olajért. Az alacso

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Amióta világ a világ, ilyen még nem volt az USA-ban
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
rakéta orosz-ukrán háború légvédelem