Felejts el mindent, amit a csokoládéról tudsz: nagyon más a magyarok kedvenc édessége a kakaó őshazájában
Globál

Felejts el mindent, amit a csokoládéról tudsz: nagyon más a magyarok kedvenc édessége a kakaó őshazájában

Sokáig komoly vita dúlt arról, hogy pontosan honnan származik a kakaó, azonban egy nemrég felfedezett ecuadori agyagedény arra mutat rá, hogy a közkedvelt édesség szülőhazája valójában nem Mexikó, ahogy ezt korábban feltételezni lehetett, hanem Ecuador. Az ország nem csupán a szupermarketek polcaira termel kakaót, hanem fellelhető az országban egy úgynevezett Cacao Nacional nevű variáns is, melynek valójában teljesen más íze van, mint annak a kakaónak, melyet itt, Magyarországon ismerhetünk. A kakaó őshazájában, Ecuadorban jártunk, ahol megtudtuk, milyen sokoldalú is valójában a magyarok kedvenc édessége.

Az általános történelemszemlélet sokáig Mexikót tartotta a kakaó őshazájának, azonban nemrég bizonyítékot találtak arra, hogy Ecuadorban már a Krisztus előtt 3300-as években is fogyasztottak kakaót az ősi civilizációk.

A felfedezést francia kutatók tették, akik egy több mint 5300 éves edényben kakaó nyomát találták; ez szerintük azt igazolja, hogy a kakaó valójában Ecuadorból származik. Az edényt az Ecuadori Nemzeti Bankban őrzik, azonban élethű replikája megtekinthető a Guayaquilban található kakaómúzeumban, sőt, egy ideig Magyarországon is látható volt.

kép0
A mai Ecuador területén fellelt, ősi edény replikája a Guayaquilban található Kakaómúzeumban. Az eredeti példányt az ecuadori nemzeti bank őrzi. Fotó: Portfolio

A kakaó, illetve az ebből készülő csokoládé a mai napig rendkívül fontos szerepet játszik Ecuador gazdasági és kulturális vérkeringésében. Ecuador jelenleg a világ harmadik legnagyobb kakaóexportőre, az OEC 2021-es adatai szerint 838 millió dollárnyi kakaót exportáltak ebben az évben.

A lakossági célú export mellett kifejezetten erős Ecuadorban a prémium szegmenst célzó termelés.

Az országban terem egy speciális, „Cacao Nacional” (nemzeti kakaó) nevű variáns, melynek valójában teljesen más íze van, mint annak a kakaónak, melyet például itthon, egy szupermarket polcairól leemelve kóstolni tudunk.

kép1
Kakaóbab-piramis a Hacienda Victorián. Fotó: Portfolio

A napokban alkalmunk nyílt bennfentes betekintést nyerni az ecuadori prémium kakaótermelés világába. A Hacienda Victorián jártunk, az ország egyik legnagyobb, prémium szegmenst célzó kakaófarmján. A létesítmény elsősorban a Cacao Nacional termelésére fókuszál, a terményt főleg Japánba, az Egyesült Államokba és Kínába exportálják.

kép2
Kakaófarm Ecuadorban. Fotó: Portfolio

A Cacao Nacional lényegesen lassabban „érik be,” mint a széles körben termelt CCN-51 típusú kakaó: 3-5 év is kellhet ahhoz, hogy egy ilyen kakaófa érett termést hozzon. A CCN-51 egy 1970-es években "kifejlesztett" kakaótípus, terményhozama nagyobb a CN típusú kakaónál, illetve ellenállóbb a betegségekre nézve, de hiányzik belőle az utóbbi sajátos ízhatása.

kép3
Kakaófa és termése. Fotó: Portfolio

A frissen szüretelt kakaónak teljesen más íze van, mint amit akár csokoládé, akár kakaópor formájában fogyasztunk. Édeskés, erős gyümölcsíz érezhető rajta. A kakaót a Hacienda Victorián fermentálják, szárítják, ezzel a folyamattal nyeri el „végleges” ízét.

kép4
Fermentálás alatt a kakaó. Fotó: Portfolio

Bár az ecuadori kakaó nagyrészt exportra megy, a csokikészítésnek is nagy kultúrája van az országban. A Republica del Cacao (Kakaóköztársaság) üzemében a mai napig kézműves módszerekkel készítik a csokoládét, ez nyilván a termék árában is meglátszik.

kép5
Készül a csokoládé és a csokoládés sütemények a Republica del Cacao üzemében. Fotó: Portfolio

Érdemes annyit megjegyezni, hogy ahogy számos más iparág esetén, Ecuadorban is nagy hangsúlyt fektetnek a hulladékmentes gazdálkodás kialakítására. A Hacienda Victoria minden hulladékot újrahasznosít, melyet a kitermelés során termelnek, ráadásul a farm nagyrészt megújuló energiával működik, melyet egy Haciendához közeli napelemtelep termel.

kép6
Szárítás alatt a kakaó a Hacienda Victorián. Fotó: Portfolio

Magyarország nem szerepel Ecuador fő célpiacai közt, ha kakaóexportról van szó, azonban megkezdődtek a tárgyalások hazánk és a latin-amerikai ország közt közvetlen kereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről.

Így abszolút nem kizárható, hogy ha a szupermarketek polcain egyhamar nem is, a luxuséttermekben megjelenhet hamarosan a Cacao Nacional és az ebből készült csokoládé-különlegességek.

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukrán háború kedd