Naponta 185 millió eurót kell Európának villamosenergia-hálózatfejlesztésre költenie 2050-ig
Gazdaság

Naponta 185 millió eurót kell Európának villamosenergia-hálózatfejlesztésre költenie 2050-ig

Portfolio
Az EU Fit for 55 kezdeményezése miatt az energetikai szektor talán minden másiknál is sokkal többet kell, hogy tegyen az elkövetkezendő években, elképesztő mértékű forrásokra van szüksége a célok teljesítéséhez. A cél megvalósításához évi 260 milliárd eurónyi előzetes beruházásra lesz szükség az energiaszektorban, Az európai hálózatok fejlesztéséhez az éves beruházásokat a jelenlegi 33 milliárd euróról 2050-ig 67 milliárd euróra kell növelni, ami napi szinten 185 millió eurót jelent. Az E.ON tervei között 34 milliárd euró hálózati beruházás szerepel az európai régióban, ami napi szinten 23 millió eurós kiadással jár. Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatójának előadása a Portfolio Energy Investment Forumon. 

Míg Európa azon fáradozik, hogy 2050-re a világ első fenntartható kontinense legyen, addig az energiaipar a háttérben keményen dolgozik az alkalmazkodáson és az innováción. A kihívásokat 3 fő téma köré lehet sorolni, amely azonnali figyelmet igényel az európai hálózatüzemeltetők részéről:

Üvegházhatású gázok kibocsátásának 55%-os csökkentése 2030-ig

Európa célja, hogy a Fit for 55 kezdeményezés jegyében 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását 55%-kal csökkentse, ami már hat év múlva esedékes, és már nem 2050-re, hanem ennél korábban, 2030-ra várható a változás. A cél megvalósításához évi 260 milliárd eurónyi előzetes beruházásra lesz szükség az energiaszektorban, a számot az Európai Bizottság becslései alapján határozták meg. A szám nagysága független attól, hogy valaki mennyire hisz a zöld megállapodásban vagy a hivatalos becslésekben; a változás már elindult. Az ipari és lakossági ügyfelek egyre inkább zöld megoldásokat követelnek, így a beruházások és változások elkerülhetetlenek.

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója
Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója

Az elektrifikáció felgyorsítása

A zöld átálláshoz elengedhetetlen az elektrifikáció. Jelenleg az áramfelhasználás az európai gazdaság teljes energiaigényének mindössze 23%-át teszi ki, amelyet a tervek szerint 2050-re közel a háromszorosára kell növelni. A beszélő hangsúlyozza, hogy az elektromos áram az alapja a zöld megállapodás megvalósításának, és ennek növekedése elengedhetetlen.

A hálózati infrastruktúra fejlesztése

A hálózati infrastruktúra fejlesztésének és bővítésének szükségessége különösen fontos. Az európai hálózatok fejlesztéséhez az éves beruházásokat a jelenlegi 33 milliárd euróról 2050-ig 67 milliárd euróra kell növelni, ami napi szinten 185 millió eurót jelent. Ez a szám döntően magánbefektetőktől származik, így minden érintett félnek komoly erőfeszítéseket kell tennie.

Az E.ON szerepe az átállásban

Jelezte: az E.ON új szlogenje:

Rajtunk múlik, hogy új lendületet adjunk az energiának.

Az iparág minden szereplőjének – az EU-nak, a nemzeti kormányoknak, a szabályozóknak és az energiaszolgáltatóknak – kulcsfontosságú szerepük van ebben a folyamatban. Az E.ON Európában 47 millió ügyfelet szolgál ki, és 1,6 millió kilométer hosszúságú energiahálózatot üzemeltet, így vezető szerepet játszik a változásban.

Az E.ON tervei között 34 milliárd euró hálózati beruházás szerepel az európai régióban, ami napi szinten 23 millió eurós kiadást jelent. Magyarországon a vállalat a legnagyobb áramszolgáltató, 4 millió ügyfelet lát el, és több mint 6000 munkatárssal rendelkezik. Az elmúlt két évben 125 milliárd forintot fektettek be a magyar hálózatba, és idén további 163 milliárd forintot terveznek. Ez összesen 288 milliárd forintnyi beruházás két év alatt.

Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója

A jövő kihívásai és a szabályozási környezet fontossága

A magyarországi hálózatfejlesztések és befektetések sikeréhez elengedhetetlen a befektetőbarát szabályozási környezet kialakítása. A szabályozók most dolgoznak egy új hálózati tarifakereten, amely nemcsak a jövőbeni befektetések szempontjából, hanem a már meglévő fejlesztések elismerése szempontjából is kulcsfontosságú. Az energiaátmenet sikerének vagy kudarcának egyik döntő tényezője az, hogy mennyire sikerül stabil, megbízható piacot teremteni, amely ösztönzi a befektetéseket.

Címlapkép forrása: Portfolio - Stiller Ákos

Kasza Elliott-tal

Alibaba - kereskedés

2021. augusztus 2-án vettem BABA-t, most visszanéztem, ezt írtam akkor:Még hétfőn eladtam a Teslát 700-on és rögtön aznap vettem a pénzből Alibabát 199-ért. Kicsit talán elsiettem, de hát

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így törhet be Magyarországra az új fizetés, elárulták a terveket

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
energy investment forum