Elértük-e már az üvegplafont a magánorvosoknál fizetendő díjaknál? Attól függ, mekkora a baj
Gazdaság

Elértük-e már az üvegplafont a magánorvosoknál fizetendő díjaknál? Attól függ, mekkora a baj

Portfolio
Ha nagy a baj, és nem halasztható egy adott egészségügyi probléma kezelése, akkor nem találkoznak üvegplafonnal a magánegészségügyi cégek a szolgáltatásaik díjaik megfizethetősége terén, erre áldoznak az emberek - hangzott el a Portfolio Private Health Forum 2024 konferenciájának panelbeszélgetésén, amelyen magánegészségügyi szolgáltató cégek vezetői vitatták meg a piacon belüli verseny kérdését. Nagyobb problémaként említették meg az elszálló orvosbéreket.

Háztartások egészségügyi költéseinek változásait, illetve az egészségügyi magánszolgáltatók választásának szempontjait mutatta be előadásában Kertész Balázs, a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó ügyvezető igazgatója.

2023-ra lelassult a magánegészségügyi szektor növekedése, az árbevétel infláció alatti mértékben, mintegy 5%-kal nőtt 2022-höz képest.

  • 203 szolgáltató (magánfinanszírozott szolgáltatást nyújtó járó- és fekvőbeteg-ellátók, diagnosztikai cégek) árbevétele haladta meg a 100 millió forintot 2023-ban
  • 2023-ban a TOP 203 szolgáltató árbevétele nagyságrendileg 300 milliárd forint volt, de ebből NEAK-támogatás 62 milliárd forintot tett ki.

Tavaly a háztartások magénegészségügyi költése átlagosan 363 ezer forint volt a 2022-es 348 ezer után. (Ebbe a gyógyszerek, étrend-kiegészítők vásárlása is beletartozik a magánorvosok felkeresése mellett.)

STA_1526
Kertész Balázs (Fotó: Stiller Ákos/Portfolio)

A magánegészségügyi szolgáltatók lakossági keresleti oldalát 2021 óta évente vizsgálja a Szinapszis. Az idei augusztusi adatok szerint a megkérdezettek 59%-a vett már igénybe magánfinanszírozott (fizetős) ellátást a fogorvosi ellátáson kívül. Ez 2 százalékpontos növekedést jelent a 2023-as adathoz képest.

  • A megkérdezettek 28%-a vett igénybe fizetős ellátást, de régebben mint 12 hónapja,
  • 31% pedig az elmúlt 12 hónapon belül vett igénybe fizetős ellátást,
  • 18% nem vett még igénye fizetős ellátást, és a jövőben is elzárkózik ettől,
  • 23% nem vett ugyan még igénybe fizetős ellátást, de nem zárkózik el ettől.

A magánszolgáltatók választását befolyásoló szempontok közül a rövid időn belül kapott időpontot, illetve az orvosok, nővérek hozzáállását említették meg a legtöbben.

A magánszolgáltatók közti választásánál a legfontosabb szempontként a szolgáltatás árát nevezték meg.

A lakosság árérzékenysége lassan, de biztosan növekszik. Emellett elsődleges szempont továbbá az orvosok/nővérek hozzáállása és a megfelelő kommunikációjuk a betegekkel, és csak sokadlagos szempont az orvos hírneve az adott szakmában, vagy akár a rendelői környezet.

Ezekből is adódik, hogy a szolgáltatóknak a versenyképes, értékarányos árazásra kell törekedni, és nem mindenáron megszerezni egy-egy magas presztízsű orvos szolgáltatásait

- mondta Kertész Balázs.

A Szinapszis felmérését bemutató előadást követő panelbeszélgetés a magánegészségügyi szolgáltatók közötti versenyről szólt. Kincses Gyula egészségpolitikai szakértő, a beszélgetés moderátora többek között az kérdezte a résztvevőktől, hogy elértük-e már az üvegplafont a lakosság magánegészségügyi költései terén. Erre lényegében az volt az egységes válasz, hogy nincs üvegplafon, ha súlyos egészségügyi problémája van az adott páciensnek.

Czeglédi Tamás, a MozgásKlinika társalapítója ezzel kapcsolatban elmondta: a gyógytorna-, manuálterápia szolgáltatásokat nyújtó, franchise rendszerben működő hálózatuknál azt látja, hogy nem érték el az üvegplafont, dinamikusan növekszik ez a piac, mert alulkiszolgált ez a szektor, így kevésbé érzékelik a lakosság árérzékenységét.

STA_1617
Czeglédi Tamás (Fotó: Stiller Ákos/Portfolio)

Kovács Róbert, a Semmelweis Prémium ügyvezetője szerint annak függvényében van üvegplafon, hogy az adott szolgáltatás mennyire szofisztikált. A fő kérdés szerinte az, hogy az adott egészségügyi probléma mekkora gondot, fájdalmat jelent az adott páciensnek. Emellett úgy látja, hogy a lakosság egyre nagyobb mértékben használja az egészségpénztári megtakarításokat a magán szolgáltatások fedezésére a saját zsebből (out of pocket) történő fizetés mellett.

STA_1653
Kovács Róbert (Fotó: Stiller Ákos/Portfolio)

Mózer Attila, a Szent Magdolna Magánkórház tulajdonos ügyvezetője szerint nem is a kereslet oldaláról érzékelik az üvegplafont, hanem az orvosi béreknél, miután jelentősen megugrott a bérezésük. Zsaroló potenciáljuk van, körbejárják a szolgáltatókat - tette hozzá. Az a baj, hogy az állami szektorban a béremelés volumenelvárás nélkül történt meg, ami kedvezőtlen hatással volt a magánszolgáltatókra.

STA_1688
Mózer Attila (Fotó: Stiller Ákos/Portfolio)

Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója úgy vélte, hogy a nem halasztható beavatkozásoknál még nem érte el a piac az üvegplafont, a halaszthatóknál viszont már igen. A HR-kérdés kapcsán hozzátette: nemcsak az orvosok, hanem a szakdolgozók tekintetében is jelentős gond a kínálat biztosítása.

Előfordul, hogy egy új orvos belépésére fél-egy évet is várni kell

- jegyezte meg Papik Kornél.

STA_1707
Papik Kornél (Fotó: Stiller Ákos/Portfolio)

Soós Miklós, az Istenhegyi Géndiagnosztika Cégcsoport Auro-Science Consulting tulajdonos ügyvezetője is arról beszélt, hogy nem a keresletnél érzékelik az üvegplafont, hanem az orvoshiányban. "Komoly gond, hogy egy-egy orvos 4-5 helyen is rendel, így marketing szempontból nem lehet felépíteni egy orvost egy adott szolgáltatónál."

STA_1730
Soós Miklós (Fotó: Stiller Ákos/Portfolio)

Ha valaki nagyon beteg, akkor nincsen üvegplafon

- ezt már Waberer György, a Wáberer Medical Center tulajdonosa jegyezte meg. Az orvosok bérének emelkedésével kapcsolatban azt mondta, akkora bérnövekedés történt, hogy lehetőség lesz a külföldön dolgozó hazai orvosokat hazahívni a magánegészségügybe.

STA_1748
Waberer György (Fotó: Stiller Ákos/Portfolio)

Címlapkép forrása: Stiller Ákos/Portfolio

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
budapest economic forum portfolio konferenciák