Vizsgálódott a spanyol titkosszolgálat a Talgóra bejelentkező magyar vevőjelölt ellen
Gazdaság

Vizsgálódott a spanyol titkosszolgálat a Talgóra bejelentkező magyar vevőjelölt ellen

Portfolio
Ahogy arról tegnap a Portfolio is beszámolt, a spanyol kormány nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozta megvétózta azt, hogy a magyar Ganz-Mávag konzorcium felvásárolja a spanyol Talgo szupervonat-gyártót. Most új információk jelentek meg a döntés hátteréről, és kiderült, hogy a spanyol titkosszolgálat (CNI) már másfél éve elemezte a magyar vevőt - számolt be a Telex az El País információira hivatkozva.

A CNI főként a magyar konzorcium és az orosz Transmashholding kapcsolatát találta problémásnak az információk szerint. A spanyol kormány pedig egy olyan rendelet segítségével tudta megakadályozni az üzletet, amit még a világjárvány, valamint az orosz-ukrán háború miatt meggyengült vállalat külföldi felvásárlása ellen hoztak.

A spanyolok az elmúlt hónapokban többször is hangoztatták, hogy a Talgot a kormány stratégiai eszköznek tekinti, a cégnek pedig érzékeny információkhoz van hozzáférése, ami komoly nemzet- és közlekedésbiztonsági kockázatokat jelent. A cég olyan technológiával rendelkezik ugyanis, amivel mozgatható nyomtávú tengellyel tudnak vonatokat gyártani, ennek köszönhetően pedig a vonatok képesek különböző nyomtávokon közlekedni, ezáltal pedig át is lépni az egyes országok közötti határokat.

Ez a technológia pedig Oroszországnak is nagy hasznára lehetne a mostani háborúban.

Az első hírek a Talgo lehetséges megvásárlásáról még tavaly novemberben jelentek meg a médiában. Ezt követően a Ganz-Mávag magyar konzorcium, amelynek tagja a Corvinus állami alap is, márciusban tett 619 millió eurós nyilvános vételi ajánlatot a Talgo összes részvényére.

Ugyan a magyaroknak hamar sikerült megállapodni a Talgo hitelezőivel, de a potenciális üzlet rögtön komoly ellenállást váltott ki Spanyolországban. Ezt követően pedig több olyan esemény is történt, melyből hamar világossá vált, hogy a spanyolok mennyire nem akarják, hogy magyar kézbe kerüljön a Talgo, emellett pedig elkezdtek megjelenni hírek más potenciális érdeklődőkről is.

A spanyol Értékpapír- és Tőzsdebizottság (CNMV) többször is további dokumentumok beadására kötelezte a magyarokat, emellett pedig az eredeti határidőt is többször módosították annak reményében, hogy új ajánlattevő jelentkezik be a vonatgyártóért. Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy a svájci Stadler Rail lehet a magyarok legnagyobb riválisa a a Talgoért folytatott versenyben, a kezdeti értesüléseket követően azonban nem érkeztek új információk a potenciális üzletről.

Később a Skoda is bejelentkezett a cégért, a cseh vállalat ajánlata azonban nem tartalmazott gazdasági ajánlatot, ezt követően pedig a CNMV azt kérte a Skodától, hogy a magyarokénál kedvezőbb ajánlatot adjon a cégért, vagy álljon el az üzlettől. Végül pedig a Skoda az elállás mellett döntött.

EZT KÖVETŐEN KÖZEL KÉT HÓNAPIG NEM TÖRTÉNT FEJLEMÉNY AZ ÜGYBEN, KEDDEN AZONBAN MEGERŐSÍTETTÉK, HOGY A SPANYOL KORMÁNY VÉGÜL ELUTASÍTOTTA A MAGYAROK AJÁNLATÁT.

A bejelentés hatására a Talgo részvényeivel történő kereskedést néhány órára fel kellett függeszteni, amikor pedig elindul a kereskedés, akkor több mint 10 százalékos mínuszban is voltak a vállalat részvényei. Ezzel az eséssel pedig lényegében visszaesett a vonatgyártó árfolyama a tavaly novemberi bejelentés előtti szintekre.

talgo0828

Címlapkép forrása: Europa Press 2024 via Getty Images

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kínai munkanélküliség