Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton
Globál

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Portfolio
Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.
Megosztás

Az ukrán elnök menesztette a légierő parancsnokát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken menesztette Mikola Olescsukot, a légierő parancsnokát - olvasható a döntésről kiadott elnöki rendeletben. A menesztést egy nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy az ukrán légierő bejelentette: egy nagyobb orosz légitámadás visszaverése közben lezuhant egy F-16-os vadászgép és a pilóta életét vesztette.

"Úgy döntöttem, hogy leváltom a légierő parancsnokát. Örökre hálás vagyok hadseregünk valamennyi pilótájának" - jelentette ki Volodimir Zelenszkij esti videoüzenetében. Az államfő nem indokolta a menesztést. Az ukrán hadsereg vezérkara közölte, hogy átmenetileg Anatolij Krivonozska altábornagy látja el a parancsnoki feladatokat.

Az ukrán hadsereg egyelőre nem ismertette, hogy mi okozta a gép hétfői lezuhanását, csak annyit árult el, hogy akkor történt, amikor a vadászgép egy orosz célponthoz közelített. Olescsuk hétfőn arról beszélt, hogy az amerikai partnerek segítenek az incidens kivizsgálásában.

(MTI)

Megosztás

ORFK: több mint huszonháromezren érkeztek Ukrajnából pénteken

Az ukrán-magyar határszakaszon 7961-en léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 15 276-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

(MTI)

Megosztás

Ukrán támadás érte Belgorod városát

A közösségi médiában terjedő, állítólagos szemtanú által rögzített videófelvételen egy autó felrobbanása látható az úton, majd másodpercekkel később egy újabb robbanás az út túloldalán. Az elmúlt hónapokban Ukrajna többször is végrehajtott támadásokat Belgorod és más orosz határ menti régiók ellen. Mind Ukrajna, mind Oroszország tagadja, hogy szándékosan civil célpontokat támadnának a 2022 februárjában kezdődött konfliktusban, amelyet Moszkva "különleges katonai műveletnek" nevez.

(Reuters)

Megosztás

Jens Soltenberg: Ukrajna lépése törvényes

Stoltenberg kijelentette, hogy Ukrajna lépése törvényes, és az ország önvédelemhez való jogának része. "Ukrajnának joga van megvédeni magát. És a nemzetközi jog szerint ez a jog nem áll meg a határon" - fogalmazott a NATO-főtitkár. Hozzátette, hogy a szövetséget nem tájékoztatták előzetesen a tervekről, és nem is vett részt azokban.

A NATO vezetője elismerte, hogy az orosz területre való előrenyomulás kockázatokkal jár, de hangsúlyozta, hogy Kijev döntése, hogyan vezeti katonai hadjáratát. Stoltenberg szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök világossá tette, hogy a művelet célja egy ütközőzóna létrehozása a határon túlról érkező további orosz támadások megakadályozására.

Az augusztus 6-án indított kurszki behatolásról a NATO-Ukrajna-Tanács szerdai ülésén is szó esett. A tanácsot tavaly hozták létre a szorosabb koordináció érdekében a szövetség és Kijev között.

(Reuters)

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
német rendőrök