Itt az ideje élelmiszeripari beruházásokba kezdeni
Gazdaság

Itt az ideje élelmiszeripari beruházásokba kezdeni

agrarszektor.hu
Jelentős lépést tehet előre a hamarosan érkező pályázati források segítségével a magyar élelmiszerágazat, amely komoly történelmi és piaci zavaroktól szenvedett az elmúlt száz évben – mondta el Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián. Az előadást követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint valóban sokat számít az érkező forrástömeg, és fontos lenne a projektelőkészítő munka során elkerülni a buktatókat.

Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója a Portfolio AgroFood 2024 Konferencián megtartott szerdai előadásában kifejtette:

ha összehasonlítjuk az uniós tagállamokkal és az uniós átlagokkal, akkor a magyar élelmiszeripar nincs annyira lemaradva, mint amennyire hisszük.

Mindez annak ellenére van így, hogy a magyar élelmiszer-gazdaságot az elmúlt 100 évben több nagy csapás is érte, Trianon miatt például az ország élelmiszeripari gyártókapacitásának 45%-a elveszett, ahogy az erdők 90%-a, a vasúthálózat 65%-a, a belföldi fogyasztók 64%-a és valamennyi tengeri kikötő is. A második világháború során rengeteg gyártóüzem elpusztult, ami miatt a felére csökkent az élelmiszeripari termelés aránya az ipar egészét tekintve.

A rendszerváltás során az orosz exportpiac veszett el, és a hazai agrártermelés olyan mértékű bezuhanása volt tapasztalható, amelyből az ágazat azóta sem tudott kilábalni.

Átgondolt stratégia kell

Az elmúlt évig a szántóföldi növénytermesztés dominanciája megkérdőjelezhetetlen volt a mezőgazdaságon belül, a 2023-as történések azonban az állattenyésztés megerősödését hozták magukkal.

Az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a magyar mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak a brandépítésre, és a mennyiségi termelés helyett a minőségi termékek előállítására, és jól átgondolt és jól végrehajtott stratégiákra kellene fókuszálnia.

A projektelőkészítést érdemes megkezdeni

A kerekasztal-beszélgetésen Hollósi Dávid elmondta, hogy az Európai Unió élelmiszeripara a legfejlettebb, ezen a területen kell versenyeznie Magyarországnak. Az ügyvezető igazgató rámutatott:

már három éve nincsenek érdemi beruházások az élelmiszeriparban, itt van az ideje a fejlesztéseknek.

Huber Balázs, a Magyar Államkincstár főosztályvezetője elmondta, hogy már a konkrét pályázatok megjelenése előtt el lehet kezdeni az előkészítő tevékenységeket, így például a tervezést és a bankokkal való egyeztetést is.

Ami fontos, hogy csak kellően felkészült tanácsadással érdemes belekezdeni a pályázatok megvalósításába.

Kovács Zoltán, a Rekontir Cégcsoport ügyvezető igazgatója szerint oda kellene eljutni, hogy a villányi vagy tokaji szőlőből termelt borok mellett egyéb, minőségi magyar élelmiszereket is el lehessen adni New Yorkban vagy Sanghajban. Hozzátette: a kellően tapasztalt, felkészült tanácsadó partner rendkívül fontos, a korrekt tanácsadással sok problémát meg lehet előzni.

Rövid idő alatt eredményt szeretnének

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára elmondta, hogy hamarosan indul a nemzeti bajnok program jelentkezési szakasza, amelynek célja, hogy a hazai vállalkozások kerüljenek az élvonalba. Nobilis Márton hozzátette:

azt várja a pályázatoktól, hogy a nagy cégek rövid idő alatt látható eredményt tudnak felmutatni a fejlesztések révén.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy alaposan el kell olvasni a pályázatokat, és nagyon oda kell figyelni a feltételekre, mert még a profi pályázatírókkal is előfordulhatnak hibák.

Címlapkép forrása: Berecz Valter

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
NAftogaz CEO olajszallitas Lukoil