Nemcsak növekszik, dinamikusan fejlődik is a magyar prémium banki szegmens
Gazdaság

Nemcsak növekszik, dinamikusan fejlődik is a magyar prémium banki szegmens

Portfolio
Csaknem 600 ezer magyar mintegy 6900 milliárd forintnyi vagyonát kezeli a hazai prémium banki szegmens, amely kifejezett fejlődést él meg évek óta. Az ügyfélszám és a kezelt vagyon növekedése mellett egyre szofisztikáltabb szolgáltatásokkal és egyre hangsúlyosabb fenntarthatósági törekvésekkel is igyekeznek versenyben maradni a szolgáltatók, valamint újabban kiemelt figyelmet fordítanak a fiatalok igényeire is. A terület fejlődése mára átalakította az egyik legfontosabb szakmai díjat is a prémium banki üzletágban, amely kategóriáiban is igyekszik reflektálni az egyre komolyabb pénzügyi szegmensre.

Bár kifejezetten távolinak tűnhet sokak számára a prémium banki szolgáltatás,

mára csaknem 600 ezer magyar ilyen ügyfélnek számít a hazai bankszektorban, a szegmensben kezelt összesített vagyon pedig megközelíti a 6900 milliárd forintot.

A Portfolio rendszeres Prémium Banki Felmérése alapján ráadásul a terület dinamikus fejlődést él meg: évről évre egyre több magyarból válik prémium banki ügyfél, a „tagsághoz” ráadásul egyes pénzintézeteknél havi szinten akár már 300 ezres nettó fizetés is elég lehet.

Komoly növekedés évről évre

A prémium banki szegmens fejlődése mindenekelőtt a számokban érhető tetten. A bankok az ilyen, kiemelt figyelmet jelentő számlákon egyre több pénzt kezelnek. Az adatokat közlő intézmények által június végén kezelt közel 6900 milliárd forint fél év alatt több mint 5 százalékos bővülést jelent, egy év alatt pedig még szembetűnőbb a növekedés:

2021 júniusához képest már közel 17 százalékos növekedésről beszélhetünk.

A prémium banki szegmensben rejlő üzleti potenciált jelzi, hogy a közel 6900 milliárdos kezelt vagyon egyre közelít a privátbanki szegmens 7930 milliárdjához – utóbbihoz nagyobb belépő vagyon, illetve magasabb havi juttatás, valamint több más feltétel teljesítése szükséges.

premium-bank-atlagvagyon-2-544037
A prémium banki szegmens átlagvagyonának alakulása az elmúlt években.

Az ügyfélszám szintén nagy ütemben növekszik: míg 2021 első felében félmillió prémium banki számla volt, egy évvel később már 560 ezer. A további növekedés is erősnek ígérkezik, így vélhetően a következő adatközlésnél már megközelíti, vagy akár át is lépi a 600 ezret az ügyfélszám.

Az egyes szolgáltatóknál jelenleg változó a belépő feltétel:

általában havi minimum nettó 300 ezer forintos rendszeres jóváírás, vagy 5-35 millió forint közötti megtakarítás szükséges.

Kinőtték a régi kereteket

A prémium banki szegmens ráadásul nem csupán számaiban növekszik, hanem egyre kifinomultabbá is válik.

Egyre több és sokrétűbb szolgáltatási csomaggal, innovációval és fenntarthatósági szerepvállalással igyekeznek megszólítani a bankok a leendő ügyfeleket – és megtartani a meglévőket.

A szegmens felértékelődését jelzi, hogy a kategóriához kapcsolódó legfontosabb díj is egyre progresszívebb, egyre sokrétűbb, mivel ez képes legjobban leképezni a prémium banki szolgáltatások dinamikus fejlődését.

A Mastercard idén is várja a hazai bankok és pénzügyi szolgáltatók jelentkezését a Mastercard – Év Bankja 2022 versenyre, melynek célkitűzése továbbra sem változott, ám a szerkezete módosult.

A fizetéstechnológiai cég tavaly teljeskörűen átalakította a programot, ez a folyamat pedig az idei évben is több újdonságot hozott.

A verseny átalakítását a szektort érintő radikális változások indokolták.

Ez főképp a digitalizációban ölt testet, a koronavírus járvány ugyanis nagyban felgyorsította ezt a folyamatot. A cég közlése szerint az a dinamika, amit a digitalizáció hozott magával, évről-évre olyan változásokat hozott a napi pénzügyekbe, amelyek korábban több év alatt mentek végbe. Ezek alapján pedig indokolt volt, hogy a verseny is szükségszerűen kövesse a változásokat.

Kell valami plusz

A Mastercard az idei forduló meghirdetésekor közölte: továbbra is úgy látja, hogy miközben a bankoknak egyre többet kell tenniük, hogy a növekvő ügyféligények mellett is versenyképes pénzügyi megoldásokkal legyenek jelen a magyar piacon, a napi üzletmenettől távolabb eső területek is egyre fontosabbá válnak. A fenntarthatóságért tett erőfeszítéseket évek óta díjazzák, de a munkavállalókra fókuszáló Az év Employer Branding aktivitása nóvum a verseny történetében.

A bankok idén olyan kategóriákban is pályázhatnak, mint Az év fiataloknak szóló programja, Az év újgenerációs fizetési megoldása, vagy éppen Az év prémium banki aktivitása.

„Idén a prémium ügyfélszegmens fontosságára is szeretnénk felhívni a figyelmet, ezért hoztuk létre Az év prémium banki aktivitása nevű kategóriát. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen többletszolgáltatásokat, valamint exkluzív kedvezményeket és élményeket kínálnak kiemelt ügyfeleiknek a pénzintézetek.

Ugyanis ma már nem feltétlen elég egy jó termék ahhoz, hogy a vásárló elégedett legyen, mindenképp kell az a bizonyos plusz

– mondta el Keller András, a Mastercard termékfejlesztési igazgatója, a kategória menedzsere.

A Mastercard Év Bankja program keretében 2022-ben a bankok a következő kategóriákban mérhetik össze teljesítményüket:

  • Az év digitális banki UX megoldása
  • Az év fiataloknak szóló programja
  • Az év prémium banki aktivitása
  • Az év Employer Branding aktivitása
  • Az év fenntartható kezdeményezése
  • Az év újgenerációs fizetési megoldása

A kategóriák győztesének kihirdetése mellett 2023 februárjában, a versenyt lezáró gálán adják majd át a Mastercard – Az év bankja 2022 fődíjat is, melynek nyerteséről a 6 kategóriában elért eredmények alapján döntenek.

A cikk megjelenését a Mastercard támogatta.

Fotó: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
költségvetés-gdp-növekedés-infláció-költségvetési-hiány-imf-jegybanki-függetlenség-kamatstop