Megtalálta a NAV a cégem, mit kell lépnem?
Gazdaság

Megtalálta a NAV a cégem, mit kell lépnem?

Portfolio
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén kiemelt figyelmet fordít az Online Számla Rendszer adatainak elemzésére. Az ügy rengeteg vállalkozást érint idehaza, ezért nem mindegy, hogyan készülnek fel a nagyobb adóhatósági figyelemre az érintettek. Melyek a leggyakoribb adatszolgáltatási hibák, mik az eddigi vizsgálati eredmények gyakorlati tapasztalatai, hogyan folytatja le a NAV az ilyen típusú ellenőrzéseit, miért fontos a rendszeres ellenőrzés, milyen adókockázattal és bírsággal néznek szembe a cégek? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában Varga Diána, az RSM Hungary adóüzletágának vezető menedzsere és Budai Mátyás, az adóüzletág menedzsere volt az érdeklődő vállalkozók segítségére a tanácsadó cég online fórumán.

Az adótanácsadók előadásukat azzal indították, hogy tapasztalataik szerint melyek a leggyakoribb adatszolgáltatási hibák az online számla rendszer használata során. Megemlítették a hiányzó adatszolgáltatást (amely fakadhat validációs hibából, helytelen paraméterezésből, illetve rendszer hibából), a számlakép és xml adattartalom közötti eltérést, a téves adómentességi kód besorolást, a számlatételek eltéréseit és a hibásan bekategorizált vevőket.

Meglepő eredmény, közel 20 százalékos hibaarány

A szakemberek azt tapasztalták, hogy jellemzően azoknál a társaságoknál jelentkeznek problémák, ahol az online számlázás során saját fejlesztést vagy külföldi rendszert használnak. 230 ezer feletti online számlát vizsgáltak meg, melyek közül 33 ezer feletti esetben volt hiányos az adatszolgáltatás és 40 ezer esetben láttak adateltérést. Arról is beszámoltak, hogy úgy látják: mielőtt ügyfeleik megrendelték volna ezt az elő audit szolgáltatást, azt feltételezték a cégükről, hogy rendben jelentik többnyire az online számla rendszerben a számláikat, azonban a tanácsadó cég DigiTax csapatának vizsgálatai ennek ellenkezőjét bizonyították.

Lendületben a NAV adatelemzése - nő az online számla alapú ellenőrzések száma

Budai Mátyás arra is felhívta a figyelmet a webináriumon, hogy a NAV által, az online számla rendszer adatai alapján indított adóellenőrzések száma folyamatosan növekszik, ebben az adóhatóság segítségére van a kockázatelemző rendszere. A NAV a vizsgálat során felszólítja az érintett céget a hiba javítására, ami után a vállalkozás elvégzi a javításokat a bírságkockázat elkerülése érdekében, ezt követően pedig a NAV le is követi a javításokat.

Varga Diána kiemelte a prezentáció során, hogy a hiányos, vagy nem megfelelő adatszolgáltatás ugyanakkora kockázatot hordoz magában, mint a hiányzó adatszolgáltatás. A maximális adóbírság mértéke mindkét esetben 500 ezer forint / számla.

Az adószakértők arról is beszámoltak, hogy a NAV kockázatelemzési rendszere egyre gyorsabban veszi észre az eltéréseket az adatszolgáltatások és az áfabevallás között. Redukálódtak ugyan az adóellenőrzések, de sokkal nagyobb számban indulnak jogkövetési vizsgálatok az adóhatóság részéről. Ennek kettős célja van: van egy adminisztratív támogatás, másrészt pedig egy jogkövetésre ösztönzés. Fontos, hogy az ilyen eljárások során van lehetősége a vállalatnak korrekcióra, önellenőrzésre.

A szakemberek azt is bemutatták, hogy mit kell tenni, ha a cégünket megkeresi a NAV az online számla rendszer vizsgálatának keretében.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hőség meleg rekord időjárás nap napsütés víz aszály