Gigantikus összeget nyert az állam a csodafegyverek bevetésével
Gazdaság

Gigantikus összeget nyert az állam a csodafegyverek bevetésével

Portfolio
Magyarországon folyamatosan csökken a GDP-arányos adóelvonás mértéke, miközben hatalmas többletbevétel áramlik a költségvetésbe a gazdaságfehérítő lépések nyomán - mondta el az RSM tanácsadó cég online eseményén Besesek Botond. A Pénzügyminisztérium adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára előadásában részletesen beszélt a gazdaság újraindítása miatt bevetett intézkedésekről, a családtámogató lépésekről és a globális adóreform hazánkra gyakorolt hatásáról is.

A helyettes államtitkár az RSM által szervezett szakmai eseményen tartott előadását azzal indította, hogy folyamatosan csökken az adóztatás mértéke hazánkban. Eközben nyilván tartani kell a költségvetés egyensúlyát, amiben az állam segítségére van a gazdaságfehéredés kedvező hatása. Elsősorban itt az áfa nemben javul az egyenleg, a digitális eszközök alkalmazása járul hozzá leginkább ehhez a bevételnövekedéshez - jelezte Besesek Botond.

Prezentációjából az is kiderült és lényeges új információnak mondható, hogy

2010 és 2020 között a gazdaságfehérítésből számításaik szerint több mint 3000 milliárd forintnyi plusz bevétel származott.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adózók sokkal nagyobb arányban fizetik be az adót, mint korábban. Besesek Botond azt is hangsúlyozta, hogy

a gazdaságfehérítés nemcsak adópolitikai eszköz, hanem egy gazdaság stratégiai eszköz.

Elmondása szerint a fehér zónában működő tisztességes szereplőknek azért kiemelten fontos, mert ez segíti a tisztességes versenyt, végső soron Magyarország versenyképessége is jelentősen javul. Megemlítette a legutóbbi, Európai Bizottság által közölt áfarés statisztikát, ami szerint a 2020-as előzetes adatok alapján tovább javult a magyar mutató. Ennek kapcsán kiemelte a helyettes államtitkár, hogy a 2020-as számokban az online adatszolgáltatás teljes kiterjesztése még nincs is benne, 2021-ben várhatóan még tovább fog javulni ez a mutató.

Ezt követően beszélt az újraindítást segítő lépésekről a helyettes államtitkár. Ilyen a munkáltatói járulékteher csökkentés, a családokat segítő adóintézkedések (családi adóvisszatérítés és 25 éven aluliak szja mentessége), a kriptodevizákból származó jövedelem adóztatása és a veszteségelhatárolás az energiaellátók jövedelemadójában. Arra is kitért, hogy a minimálbér jövő évi emelését a kormány adócsökkentésekkel segíti.

Arra is emlékeztetett, hogy 2022-ben 1000 milliárd forintra növekednek az adórendszer családbarát kedvezményei.

Besesek Botond fontosnak tartotta arra is felhívni a figyelmet, hogy a globális adóreform két pillére is érinti Magyarországot, de leginkább a globális minimumadó. Szerinte a felkészülés szempontjából komoly kihívás elé néznek az érintett vállalkozások. A globális minimumadó szabályok várhatóan 2023-tól lépnek életbe, a vállalkozások számára a mostani várakozások szerint 2024-2025-ben válhat élessé az intézkedés. 

Azt is előrevetítette Kalocsai Zsolt, az RSM elnök-vezérigazgatójának kérdésére adott válaszában, hogy a NAV-nál hatalmas innovációra készülnek, jelzése szerint

a blockchain technológia alkalmazása lehet a következő nagy lépése az adóhatóságnak.

Címlapkép forrása: MTI/Mihádák Zoltán

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-93912701