Itt a megoldás a nyugdíjproblémára – Nincs idő hezitálni, lépni kell
Gazdaság

Itt a megoldás a nyugdíjproblémára – Nincs idő hezitálni, lépni kell

Portfolio
Amellett, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások között a pénztári megoldások a legismertebbek, az érintettek legnagyobb része költséghatékonynak tartja. Van még egy kiemelkedően érdekes faktor, amely a pénztárakhoz kötődik. Hogy mi ez, azt dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke árulta el a Portfóliónak.

Nagyon érdekes, egyben fontos eredményekre jutott az ÖPOSZ legfrissebb reprezentatív felmérése, amely többek között a nyugdíjra és egészségmegőrzésre való takarékoskodáshoz való hozzáállást, valamint a különböző megtakarítások megítélését vizsgálta.

Jónak tartják a kasszákat a magyarok

A magyarok továbbra is az egyik legkedvezőbb megtakarítási formának tartják a pénztári megoldásokat. Ez részben abból látható, hogy a nyugdíjcélú megtakarítási formák közül a nyugdíjpénztár jut a legtöbbeknek eszébe

– mondta a Portfolio-nak Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke, aki elárulta, az előtakarékossági formákról kérdezettek az önkéntes nyugdíjkasszákat tartják a legköltséghatékonyabbnak, a válaszadók 45 százaléka vélekedett így.

Ugyancsak a pénztárak elismertségét mutatja, hogy a nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezők 22 százaléka önkéntes nyugdíjpénztárban spórol az időskorára. A többi megtakarítási forma, köztük a nem direkt céltermékben, hanem például bankszámlán vagy készpénzben történő takarékoskodás 20 százalék alatti eredmény ért el, a többiek pedig még gyengébben szerepeltek.

A nyugdíj meglehetősen központi téma: a magyarok nagyjából fele szokott a különféle nyugdíjas évekre vonatkozó kérdésekkel, tervekkel foglalkozni, a legtöbben azzal, hogyan fogják az egészségüket idős korukban megőrizni. Ezzel szemben csupán 12-19 százalék azok aránya, akiknek valamilyen konkrét tervük is van erre.  A megkérdezettek a megtakarítás kezdő időpontjának és összegének megtervezését tartják a legfontosabbnak és akik már tudják, mennyi pénzt szeretnének félretenni nagyobb kiadásaikra nagy arányban (36 százalékban) érzik úgy, hogy korábban kellett volna észbe kapniuk.

Nem kerteltek a dolgozók félelmeiket illetően sem: az aktív lakosság fele tart attól, hogy anyagi nehézségei lesznek majd nyugdíjasként.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők körében jelentősen csökkent azok aránya, akik aggódnak: az egy évvel korábbi 61 százalékról 46 százalékra. Így elmondható, hogy az anyagilag felkészültebbek nyugodtabbak nyugdíjas éveikkel kapcsolatban

- ez szintén egyértelműen a pénztárak kedvező megítélését mutatja az elnök szerint.

Mi hiányzik?

Kravalik Gábor kiemelte, hogy azért vannak még teendők az előtakarékosság, pénzügyi tudatosság fejlesztése terén.

Egyrészt, az aktív lakosságnak a pár évvel ezelőtti adatokhoz képest már a duplája rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, ez továbbra is csak az emberek 56 százalékát jelenti.

Akiknek viszont nincs idősebb éveire félretett pénze, azoknak több mint a fele anyagi okokkal magyarázta ezt. Sőt, az ÖPOSZ felmérése rávilágított arra is, hogy a dolgozók leginkább az államtól várják, hogy támogassa őket a nyugdíjas évekre történő takarékoskodásban.

Különösen a munkáltatói kiegészítés lenne hatékony szerintük, 71 százalékuk volt ezen a véleményen

- emelte ki az ÖPOSZ elnöke. Azt is hozzáfűzte azonban, ha az állam közvetlenül fizetné a támogatást a nyugdíjalapokba, illetve, ha átjárhatóság lenne a nyugdíjcélú és az egészségügyi célú megtakarítások között, akkor is a megkérdezettek fele, 55, illetve 47 százalékuk érezne késztetést a spórolásra.

“Azt a lehetőséget, hogy a dolgozó automatikusan spórolhasson a nyugdíjas éveire és az egészségének megőrzésére, a megkérdezettek 55 százaléka tartaná hasznosnak. Akiknek már van önkéntes nyugdíjpénztári tagságuk, azoknál jóval magasabb, 69 százalékos ez az arány” - fogalmazott Kravalik Gábor. Az automatikus (alanyi jogú) taggá válással járó megoldáshoz képest pedig jóval többen - a megkérdezettek 72 százaléka - támogatná azt, ha a munkáltatói befizetések 55 éves életkor felett adómentessé válnának.

Mit hoz a jövő?

Összességében a megtakarítások terén javulás érzékelhető a pénzügyi tudatosság, a nyugdíjra és egészségmegőrzésre való takarékoskodás terén, de azért még bőven van tér a fejlődésre.

Az ÖPOSZ szakértői szerint a következő időszakban egyre többen látják be, hogy jó döntés a pénztárakkal történő takarékoskodás, így a kasszák jó eredményei, hosszú távon elért eddigi - tíz éves távon 7,4, tizenöt éves távon 6,9 százalékos - hozamaik és az évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés lehetőségével bíró pénztári megoldás a munkáltatók szerepvállalása mellett még népszerűbbé válhat a megtakarítások piacán.

A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta.

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eső-zápor-előrejelzés-riasztás-másodfokú-figyelmeztetés-csapadék-felhőszakadás-veszélyjelzés