A spanyol olívaolaj-termelés jelentős növekedése várható az idei szezonban, ami enyhítheti a kínálati szűkösséget és megfodíthatja az ármelkedést. A spanyol mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint a világ legnagyobb termelőjének számító ország olívaolaj-termelése közel 50 százalékkal nőhet az előző évhez képest - számolt be a Bloomberg.
Az olívaolaj árának jelentős csökkenése várható az év végére, a termelés növekedésének köszönhetően. Zefferino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója az Il Sole 24 Ore-nak nyilatkozva 30-40%-os árcsökkenést prognosztizált - közölte az European Supermarket Magazine.
A spanyol rendőrség fokozott erőfeszítéseket tesz az olívabogyó-lopások megfékezésére a szüreti szezon kezdetén. A dél-spanyolországi Sevilla tartományban nemrég közel fél tonna olajbogyó eltulajdonítását akadályozták meg Albaida del Aljarafe város közelében - közölte a The Guardian.
A spanyol háztartások étolaj-fogyasztási szokásai jelentős változáson mentek keresztül az elmúlt időszakban. Az Anierac, a legnagyobb spanyol olívaolaj-palackozó szövetség adatai szerint 2024 első félévében a napraforgóolaj-vásárlás volumene meghaladta az olívaolajét. Míg napraforgóolajból 179 millió litert vásároltak a spanyolok, addig olívaolajból mindössze 107 millió litert - írja az ESM kiskereskedelmi szakportál.
Az idei év első negyedévében az Európai Unióban rekordszámú olívaolaj-csalási és címkehamisítási esetet regisztráltak. Az inflációs nyomás és az éghajlati válság okozta szélsőséges időjárás egyaránt hozzájárultak a konyhai alapanyag rejtett piacának növekedéséhez, ugyanis az olívaolaj nagyon drágává vált - tudósított a The Guardian.
Évek óta rebesgetik az olívaolaj iparágon belül, hogy a teljes szektornak megújulásra van szüksége, mivel a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan. A CNBC riportja szerint az idei év vízválasztó lehet a jövő szempontjából.
2024 januárjában az olívaolaj átlagosan másfélszer annyiba került az Európai Unióban, mint 2023 első hónapjában. De mi a helyzet Magyarországon, nálunk is brutálisan megdrágult a közkedvelt élelmiszer? Egyáltalán, mi áll a meredek áremelkedés hátterében?
A világ első számú olivaolaj-termelő országában, Spanyolországban több mint 165 százalékkal drágult az olivaolaj az elmúlt 3 évben, elsősorban a száraz időjárásnak köszönhetően - számolt be a European Supermarket Magazine.
Az éghajlatváltozás hatása az olajbogyótermésre az egész mediterrán térségben érezteti hatását, és a Rodosz szigetén nemrégiben pusztító erdőtüzek tovább károsították az olajfákat. Mindez az egekbe lőtte az olívaolaj árát, de megszaporodtak a bolti lopások is.
Több tonna olívaolajat loptak el egy észak-görögországi raktárból. Az olivalopások száma azóta ugrott meg, hogy a mediterrán konyha fontos nyersanyagának ára az egekbe szökött - írja a Greek Reporter.
Az olívaolaj ára újabb rekordokat dönt, mivel a legnagyobb olívatermelő országokban súlyos aszályok tombolnak, a drágulás miatt pedig egyre többen lopják az olívaolajat - írja a CNBC.
Az aszály miatt kimondottan rossz termés várható olajbogyóból. Ez irgalmatlanul felveri a termék árát, sőt, az olívaolaj drágulása is megkezdődött.
Érezhetően drágább lett az egyik klasszikus olasz étel fogyasztása: egy Pizza Margherita elkészítésének átlagos költsége decemberben majdnem 30%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest Olaszországban - számolt be a Bloomberg.
A világ legnagyobb olívaolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés, írja az Infostart.
Az olívaolaj, a rizottó rizs és a passata importja is veszélyben van, mivel Észak-Olaszországot az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya sújtja, ami tovább fokozza a megélhetési válságot - írja a The Guardian.
A háború eszkalációjáról szóló tudósításunk folyamatosan frissül.
Hosszú tárgyalások után lett alku.
Mi lesz a nyugdíjakkal?
Hogy látja a cég jövőjét az elnök-vezérigazgató?
Bindulhat a trükközés?