A világ első számú olivaolaj-termelő országában, Spanyolországban több mint 165 százalékkal drágult az olivaolaj az elmúlt 3 évben, elsősorban a száraz időjárásnak köszönhetően - számolt be a European Supermarket Magazine.
Az éghajlatváltozás hatása az olajbogyótermésre az egész mediterrán térségben érezteti hatását, és a Rodosz szigetén nemrégiben pusztító erdőtüzek tovább károsították az olajfákat. Mindez az egekbe lőtte az olívaolaj árát, de megszaporodtak a bolti lopások is.
Több tonna olívaolajat loptak el egy észak-görögországi raktárból. Az olivalopások száma azóta ugrott meg, hogy a mediterrán konyha fontos nyersanyagának ára az egekbe szökött - írja a Greek Reporter.
Az olívaolaj ára újabb rekordokat dönt, mivel a legnagyobb olívatermelő országokban súlyos aszályok tombolnak, a drágulás miatt pedig egyre többen lopják az olívaolajat - írja a CNBC.
Az aszály miatt kimondottan rossz termés várható olajbogyóból. Ez irgalmatlanul felveri a termék árát, sőt, az olívaolaj drágulása is megkezdődött.
Érezhetően drágább lett az egyik klasszikus olasz étel fogyasztása: egy Pizza Margherita elkészítésének átlagos költsége decemberben majdnem 30%-kal nőtt az egy évvel ezelőttihez képest Olaszországban - számolt be a Bloomberg.
A világ legnagyobb olívaolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés, írja az Infostart.
Az olívaolaj, a rizottó rizs és a passata importja is veszélyben van, mivel Észak-Olaszországot az elmúlt 70 év legsúlyosabb aszálya sújtja, ami tovább fokozza a megélhetési válságot - írja a The Guardian.
Felülvizsgálják a kiadásokat.
Zajlik a nyomozás, az embereket bezárkózásra szólították fel.
Sürgősen helyre kell állítani az olajtranzitot, és formálódik egy terv is.
Keményen visszaszólt a lengyel kollégájának is.
Engedi ezt a költségvetés?
Mi lesz az állampapírpiaci célokkal?
Miért nem kötvényt bocsátottak ki?