Esik az OTP, megy vele a magyar tőzsde
Portfolio
Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból.

Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban még viszonylag csendesnek ígérkezik, délután az Egyesült Államokban a költségvetési egyenleg júliusi adatait teszik közzé, ennek lehet esetleg hatása a deviza-és részvénypiacokon. Egyelőre úgy néz ki, hogy folytatódik a pénteki felpattanás és kimondottan pozitív hangulatban zajlik a kereskedés az európai piacokon, bár a magyar tőzsde az OTP-vel az élen lefordult.
Megosztás

Lefordult az OTP

Hirtelen nagyot esett az OTP részvénye,

a korábbi oldalazást másfél százalékos mínusz váltotta fel a nagybanknál,

ezzel párhuzamosan a magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX 0,7 százalékos mínuszban van, ezzwl jócskán alulteljesítő az alapvetően optimista nemzetközi miliőben.

otpmásfél1
Megosztás

Újabb zöld beruházások az AutoWallis-nál

2024-ben is beszámolt zöld beruházásairól az AutoWallis csoport, melyek összértéke az elmúlt 3 évben elérte a 3,3 milliárd forintot, és jelenleg is folyamatban van több projekt előkészítése, olvasható a közleményben. A társaság legfrissebb éves Zöld allokációs- és hatásjelentésében a 2021-ben kibocsátott 6,6 milliárd forint összegű, zöld kötvényekből befolyt forrás felhasználását és azok környezeti hatásait ismerteti.

Megosztás

Pozitív felütéssel indul a nap

Kifejezetten jó hangulatban indítják a napot a vezető európai tőzsdék a múlt hét turbulenciáját követően, a DAX és a CAC is 0,4 százalékkalkerült feljebb, a FTSE 100 eközben 0,3 százalékos pluszban van, de a spanyol és a milánói tőzsde is pozitív tartományban mozog.

dax04emelk ma
Megosztás

Bizonytalanság a magyar tőzsdén

Egyelőre nem láthatunk markáns elmozdulást a BUX indexnél, ráadásul a hazai blue chipek is felemásan teljesítenek a nyitást követően.

Bizonytalanság a magyar tőzsdén
Megosztás

Itt vannak az okok, amik elhozhatják a szakadást a tőzsdéken

David Roche veterán befektető szerint jövőre eljöhet a medvepiac az amerikai tőzsdéken, a guru szerint akár 20 százalékos beszakadásra is van kilátás. A lefordulást a vártnál kisebb kamatcsökkentések, a lassuló amerikai gazdaság és a mesterséges intelligencia körül kialakult buborék okozhatja szerinte, írja a CNBC.

Itt vannak az okok, amik elhozhatják a szakadást a tőzsdéken
Megosztás

Hogyan indulhat a nap a tőzsdéken?

  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulatban zajlik a kereskedés, a Nikkei tőzsde ma nem nyitott ki, a Kospi 0,9 százalékos, a hongkongi Hang Seng 0,04 százalékos mínuszban áll.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 0,5 százalékot emelkedhet, a CAC 0,3 százalékkal kerülhet feljebb, míg a FTSE 0,1 százalék pluszban nyithat.
  • Az amerikai határidős részvényindexek minimális elmozdulásokat vetítenek előre a piacnyitásra, a Dow Jones 0,11 százalékot emelkedhet, a S&P 500 0,05 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,15 százalék pluszban nyithat.
dax mai1
Megosztás

Mi várható makro fronton?

A heti adatközlések számos fontos beszámolót tartogatnak, amelyekre érdemes figyelni a gazdasági szereplőknek és a befektetőknek. Hétfőn Magyarországon az MSCI index harmadik negyedéves felülvizsgálatára figyelünk, míg délután az Egyesült Államokban a költségvetési egyenleg júliusi adatait teszik közzé.

Megosztás

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Az előző hetet alapjaiban határozta meg, hogy augusztus 2-án a vártnál sokkal rosszabb munkaerőpiaci adat érkezett az Egyesült Államokból, ami ráadásul aktiválta a Sahm-szabályt is. A Claudia Sahm egykori Fed-közgazdász által kidolgozott mutató lényege, hogy ha a munkanélküliségi ráta háromhavi mozgóátlaga 0,5 százalékponttal meghaladja az elmúlt tizenkét hónap legalacsonyabb értékét, akkor a gazdaság recesszióba lépett. A történelmi adatok alátámasztják ezt az állítást: a múltban a munkanélküliség ilyen mértékű, pontosabban ilyen gyors emelkedése mindig együtt járt a gazdasági visszaeséssel – de maga az alkotója sem gondolja úgy, hogy tévedhetetlen és törvényszerű lenne a szabálya.

Ez aztán megrángatta a devizapiacokat és a tőzsdéket is, mert azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ugyanakkor csütörtökön egy, a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Eközben pedig a Fed is emelte növekedési várakozásait 2024-re vonatkozóan a korábbi 2,3-ról 2,9 százalékra.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Megosztás

Viharos napok jönnek a gazdaságban, a forintot is elviheti az ár

Megint az Egyesült Államok adatközléseire figyelünk a héten, és bár érkezik egy inflációs beszámoló a tengerentúlról, fontosabbak lehetnek az amerikai reálgazdasági számok a piacok számára. Ezek révén világosabb képet kaphatunk arról, hogy mennyire valósak az USA gazdaságának lassulásáról szóló félelmek, vagyis mekkora a nyomás a Federal Reserve-ön, hogy kamatcsökkentésbe kezdjen. Mindez pedig a forintnak is turbulens devizapiaci viszonyokat hozhat.

Viharos napok jönnek a gazdaságban, a forintot is elviheti az ár
Megosztás

Itt az ideje részvényeket venni a nagy esés után?

Az elmúlt egy hónapban brutális esésen vannak túl a nemzetközi részvényindexek, ami után természetes módon adódik a gondolat, hogy itt lenne az ideje akár újra részvényeket vásárolni. A cikkben bemutatjuk azt a kritériumrendszert, aminek teljesülnie kellene ahhoz, hogy belehiggyünk a trendszerű részvénypiaci emelkedésbe. Azt is megmutatjuk, hogy az esés óta beérkezett adatok - a kritériumrendszerünk alapján - hogyan változtatták meg a részvénypiacról alkotott képünket.

Itt az ideje részvényeket venni a nagy esés után?

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
medve