Portfolio signature

Tényleg összeomlásra számít a világ egyik leggazdagabb embere? És érdemes rá hallgatni?

A készpénz soha nem tesz minket boldoggá, írta még 1999-ben Warren Buffett a befektetőknek szóló levelében, utalva arra, hogy szívesen befektetnének, ha lenne (értelmesen) mibe. Ha ez a mondat tényleg igaz, akkor Buffett most biztosan nem boldog, mert épp egy százezer milliárd forintnyi készpénzhalmon ül, miután eladott egy nagy adag részvényt. Sokan azt sejtik, hogy Buffett a legrosszabbra készül, és azért menekül készpénzbe. De vajon igaz ez? És érdemes követni a példáját?

Van egy legendás történet Bill Gates-ről és a vagyonáról. Gates-nek 49 százalékos részesedése volt akkor, amikor 1986-ban tőzsdére ment a Microsoft, az IPO után 45 százalékra csökkent a tulajdoni hányada, aztán 1999-re 20 százalékra csökkent a részesedése, mostanra pedig 1,38 százalékra csökkent. Gates nem panaszkodhat, a Bloomberg szerint a vagyona 151 milliárd dollár, ezzel pedig a világ ötödik leggazdagabb embere. De mi történt volna, ha nem adja el a Microsoft-részvényeit? A Microsoft értéke most 2940 milliárd dollár, vagyis, ha megtartja 49 százalékos tulajdonrészét, az most 1440 milliárd dollárt érne, hatszor akkora lehetne csak ebből a vagyona, mint a világ jelenleg leggazdagabb emberének, Elon Musknak. Ha 45 százalékot tart meg, az 1323 milliárd dollárt érne, a 20 százalék 588 milliárd dollárt.

Vagyis Gates vagyona sokkal nagyobb lenne most, ha nem kezd el diverzifikálni.

És hogy ez a Gates-sztori hogy kapcsolódik a mostani témánkhoz? Hát úgy, hogy Gates azután kezdte el eladni nagyobb tételben a Microsoft-részvényeit, és diverzifikálni a portfólióját, miután összebarátkozott Warren Buffettel. Bár sokan így tálalják, az nem bizonyított, hogy Buffett adta volna a tanácsot Gates-nek, de nyilván hatással volt rá az, hogy hogyan működik Buffett befektetési cége, a Berkshire Hathaway, ami számtalan iparág vállalatainak részvényeit tartja.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés