Kritikus a helyzet, ezért drágulhatnak nagyot a gyümölcslevek Magyarországon
Gazdaság

Kritikus a helyzet, ezért drágulhatnak nagyot a gyümölcslevek Magyarországon

Portfolio
Kritikus a helyzet a gyümölcslevek piacán, az alapanyagok drágulásával küzd a szektor - számolt be laptársunk, a Pénzcentrum. Mészáros Dezső, a Sió-Eckes igazgatója szerint "az egyre csökkenő termőterületek kiszámíthatatlanságot és áremelkedést okoznak a gyümölcspiacon. Az őszibarack esetében például kétszer, a kajszi esetében pedig háromszor olyan magas árakat láthatunk most, mint négy-öt évvel ezelőtt".

A Sió-Eckes Kft. igazgatója, Mészáros Dezső szerint a helyzet kritikus, de nem most indult mindez, hanem egy folyamat közepén járunk.

A narancstermés az amerikai kontinensen – ahonnan gyakorlatilag a narancslé 100%-a érkezik Európába – 2020 óta folyamatosan csökken. A helyzet 2023-ban vált kritikussá, amikor az extrém időjárási viszonyok okozta problémák mellett egy „citruszöldülés“ nevű bakteriális fertőzés is elterjedt a floridai és a brazil termőterületeken, ami jelentős terméscsökkenést és alapanyag-áremelkedést okozott. Az idei évre még rosszabb terméshozamot prognosztizálnak a szakértők: Brazíliában az elmúlt 36 év legalacsonyabb narancstermése várható, 25%-os csökkenésre lehet számítani az előző – már átlag alatti termést hozó – évhez képest. Ennek következtében – amíg 2022-ben tonnánként 2000 USD körüli árakat láthattunk, 2023-ban 4200-4300 USD/tonna árakkal találkozhatunk – 2024-re már várhatóan 6000 USD/tonna lesz a narancs világpiaci ára

- írta laptársunknak az igazgató. Hozzátették azt is, hogy bár a gyümölcstermés valóban jól hozott idén, de a válasz a termőterületek csökkenésében keresendő.

Jelentős alapanyag beszerzési kihívásokkal küzd a szektor, hiszen az egyre csökkenő termőterületek kiszámíthatatlanságot és áremelkedést okoznak a gyümölcspiacon. Ezt támasztja alá, hogy az őszibarack esetében például kétszer, a kajszi esetében pedig háromszor olyan magas árakat láthatunk most, mint négy-öt évvel ezelőtt, annak ellenére, hogy a 2024-es szezonban kiemelkedően jó volt ezen gyümölcsök terméshozama, de a termőterületek sajnos jelentősen lecsökkentek az elmúlt években

- írta Mészáros Dezső. Elmondták még azt is, hogy évekbe telhet, mire a helyzet normalizálódik.

Rövid-és középtávon nem számíthatunk javulásra, hiszen a citruszöldülés már átlagosan az ültetvények 40%-át érinti, sőt bizonyos területeken akár a 80%-ot is eléri a fertőzés mértéke. A fák újratelepítése után pedig négy-öt év szükséges, amíg ismét termőre fordulnak az érintett területek.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló...

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
dunaferr