Befektetés

Eltűnt a nyugdíjvagyon a szemünk elől

Portfolio
Végre nyilvánosságra került, hogy mekkora visszaeséssel párosult a nyugdíjpénztári vagyontranszfer a vagyonkezelési piacon, a BAMOSZ friss adatai szerint 2800 milliárd forint áramlott ki egyik napról a másikra. Jelenleg a kezelt vagyon 6500 milliárd forint, miközben 2011 első negyedévében 9500 milliárd forintról beszéltünk. A pénztárak a korábbi vezető szerepüket elvesztették, és a jelenlegi folyamatok alapján nem lehet a közeljövőben arra számítani, hogy bármi változás is történne. Ha nem lett volna elegendő a tőkekiáramlás, még a kedvezőtlen nemzetközi hangulat is rányomta a bélyegét az intézményi befektetőkre. A kockázatkerülés minden szinten megmutatkozott, főleg a külföldi részvényeket adták az alapkezelők a kötvények javára, ami érthető a bizonytalanságok fényében.

1 2 3

Évekkel visszavetették a vagyonkezelési piacot.
Elkerülhetetlen volt a drasztikus vagyoncsökkenés a hazai vagyonkezelési piacon, a friss BAMOSZ statisztikák alapján jól látszik, hogy a pénztárak által átadott vagyontömege milyen részarányt is képviselt. A visszalépő korábbi nyugdíjpénztártagok pénze az államhoz került át, és mivel BAMOSZ körből kikerült a vagyon, nem lehet csoda az alapokon kívül kezelt vagyon 2830 milliárd forintos csökkenése. A vagyonkezelésben lévő vagyon a negyedév során 5668 milliárd forintról 2792 milliárd forintra csökkent, tehát gyakorlatilag megfeleződött.

Az Alapokban kezelt vagyon stagnálást mutatott a második negyedévben, a minimális 30 milliárd forintos csökkenésben szerepet játszott az is, hogy egyes állami visszaváltások történtek az időszakban. Májusban és júniusban lehetett látni a visszaváltási dinamikában, hogy az eladók kerültek többségbe, miközben júniusban a kedvezőtlen befektetői környezet is erodálta a befektetések értékét.

Míg korábban arra lehetett számítani, hogy a BAMOSZ körben kezelt összvagyon a 10 000 milliárd forintos álomhatárt is átlépheti, most sajnos azt kell mondanunk, hogy a kezelt vagyon mindösszesen 6587 milliárd forintot mutat, amire utoljára 2009 második negyedévében volt példa. Még rosszabb a helyzet, ha a pénztári vagyonkezelést nézzük, hiszen a 2000-es évek elejéig kell visszamennünk, hogy hasonló adatokkal találkozzunk.

Eltűnt a nyugdíjvagyon a szemünk elől
A befektetői környezetre kitérve nem lehettünk túlságos optimisták, hiszen az európai és később amerikai adósságválság is elmérgesedett, a gazdasági kilábalásba vetett bizalom pedig egyre inkább megkérdőjeleződött. A hazai részvényindex, a BUX 1,6 százalékkal értékelődött le a negyedév során, azonban a feltörekvő piaci részvényindex még ennél is jobban, 2,1 százalékkal. Az MSCI WF globális index 0,3 százalékkal csökkent dollárban, 2,2 százalékot forintban. A hazai kötvényindexek legalább pozitív tartományban maradtak, a MAX index például 1,3 százalékot hozott. Az év eleje óta pedig ez az index volt az egyik legjobb teljesítményű, a maga 6,9 százalékával.

A vagyonkezelésben lévő vagyont részleteiben megvizsgálva hasonló kép tárul elénk, míg a biztosítói és egyéb vagyonok enyhe csökkenéssel végeztek, addig a pénztári vagyon az eredeti negyedére esett vissza. Míg 2011 első negyedévében 3782 milliárd forintról volt szó, addig június végén már csak 954 milliárd forintról. A helyzet ennél is rosszabb ha azt is figyelembe vesszük, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál 235 milliárd forint körüli vagyon maradt, és a fennmaradó részt az a vagyon teszi ki, ami BAMOSZ tagok kezelnek például önkéntes pénztárak számára.

Eltűnt a nyugdíjvagyon a szemünk elől

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Találd meg a neked való befektetési alapot!
MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
GettyImages-534002654