Bank

Mélyrepülésben a privát banki profitok

Portfolio
Tavaly is tovább folytatódott a 2008-ban indult profit csökkenés a privátbankoknál - derült ki a McKinsey elemzéséből. A profitok mérséklődése elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bevételek folyamatos apadása mellett a költségszinteket nem sikerült csökkenteniük. A kezelt eszközállomány emelkedett ugyan, de ez is főleg a hozamoknak volt köszönhető. A kormányzati nyomás miatt az offshore privát bankokra nagy nyomás nehezedett 2009-ben, ami a befektetők körében is némi elfordulással járt.
Az európai privát bankok jövedelmező képessége ismét visszaesett 2009-ben, mivel a bevételek folyamatos apadásával párhuzamosan nem sikerült a költségeket megfelelően csökkenteni. A bevételek 2007 óta jelentősen, 20 százalékkal csökkentek, miközben a költségek stagnáltak, ez pedig a költség-bevétel mutató további meredek emelkedését eredményezte. A költségek 2009-ben már a bevételek több mint 75 százalékát tették ki.

A vagyon arányos profit a 2007-es 0.35 százalékról majdnem felére, 0.2 százalékra esett vissza 2009-re - a McKinsey adatai alapján. A tavalyi profit így mindössze a 2008-as szint háromnegyedét tette ki, miközben a válság előtti 2007-es nyereségnél jelentősen alacsonyabb volt. A McKinsey elemzőihez hasonló eredményre jutottak Scorpio Partnership szakemberei is, akik szerint a privát banki szereplők felének nyeresége, tavaly legalább 35 százalékkal esett vissza.

' title='
A költségcsökkentés azonban több időt vehet igénybe. A privát bankok költségei leginkább az értékesítéshez és marketinghez kötődnek, ezek szintje a válság ellenére sem csökkent. Ráadásul a privát bankok esetében kiemelkedően fontos területhez, az ügyfélkapcsolat-kezeléshez kötődő kapacitások leépítése elmaradt, köszönhetően az iparág jövőjével kapcsolatos optimista várakozásoknak. Bár Vandenberghe jövőre hatékonyabb költségcsökkentéseket vár, a válság előtti profit szintek még valószínűleg nem térnek vissza.

' title='
A McKinsey éves tanulmánya rámutatott, hogy 2009 a mélypontok éve volt egyéb szempontokból is, hiszen a profitok mellett a marginok és az új tőke bevonása is rekord alacsony szintre süllyedt a szektorban. Az elemző cég partnere, Frédéric Vandenberghe mindezt úgy értékelte, a visszaesés teljesen normális egy olyan iparágban, ahol nagyon szép idők voltak nagyon hosszú ideig. Ráadásul a bankok által kezelt eszközök értéke 10 százalékkal emelkedett, ám ez főként a hozamoknak és nem az új tőkének volt köszönhető.

Az a kevés tőkebeáramlás ami volt, az is az onshore privát bankoknál jelentkezett. Ez persze nem csoda, hiszen komoly politikai hadjárat indult az offshore bankok ellen, amely helyenként még tőkekivonást is eredményezett - Luxemburgból például az eszközök 5 százalékát vonták ki. Az onshore privát bankok jellemzően kevésbé rugalmas és alacsonyabb haszonkulccsal működnek, mint offshore társaik mivel főleg magasabb költségű, aktív portfólió kezelést végeznek, és a befektetőik is költségérzékenyebbek. A befektetők onshoreba vándorlása emiatt szintén profit csökkentő tényező.

A nyereségességet tovább rontotta, hogy a korábbi nagyobb díjjal futó termékeket egyre inkább alacsonyabb haszonkulccsal rendelkező termékek váltották fel. Míg a válság előtt a kockázatosabb, bonyolultabb termékek voltak népszerűek, a válság hatására visszaeső kockázatvállalási hajlandóság miatt, az alacsonyabb költségű, egyszerűbb, biztonságosabb termékek felé mozdultak a befektetők, ami a díjbevételek csökkenését okozta.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
unicredit