Idén 5 éves a Sustainable World konferencia - Mutatjuk, honnan indultunk
Üzlet

Idén 5 éves a Sustainable World konferencia - Mutatjuk, honnan indultunk

Portfolio
Ötödik alkalommal rendezzük meg a Sustainable World konferenciát. Először 2020-ban rajtolt el a fenntarthatósági üzleti rendezvényünk nehezített pályán, hiszen a járványhelyzet miatt kizárólag az előadók vehettek részt fizikailag a rendezvényen. A hibrid - online és fizikailag is megtartott - rendezvény lendületét azonban ez sem vehette el, hiszen egyre több vállalatnak, intézménynek és egyénnek fontos a zöld átállás és a fenntarthatóság, amit jól mutat, hogy 6-7 témakört lefedve, egy fenntarthatósági iparági konferenciává nőtte ki magát a Portfolio-s berkekben csak "Susinak" becézett rendezvény. Készülve a következő, szeptember 4-i alkalomra, egy összefoglaló cikksorozattal jelentkezünk az elmúlt évek legfontosabb idézeteiből, témáiból. Lássuk, mivel foglalkoztunk 2020-ban az első fenntarthatósági konferenciánkon!

I. szekció: Fenntarthatóság a gazdaság és a politika fókuszában

Az azóta már hagyománnyá vált első szekcióban a rövid távon a talpon maradás és hosszú távon fenntartható működés volt a középpontban - erről tartott előadást ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója:

Aki nem tud hiteles fenntarthatósági megoldásokat felmutatni, az versenyhátrányba kerül, nagyon sok iparágban az egyik leggyorsabban növekvő szegmens.

Ezt követően a kerekasztal-beszélgetés során is ez volt a fő megvitatnivaló.

"Bár a covid hatására a fenntarthatóság iránti igény sokak szerint lelassult, de az óra ketyeg, előbb utóbb pótolni kell a lassulást, bizonyos szemszögből azonban pont a járvány gyorsíthatja fel a korábbi folyamatok átalakulását" - ezt Gereben Mátyás, a CPI Hungary országmenedzsere mondta el a 2020-as konferencián.

Nemcsak az bizonyosodott be azóta, hogy a járványhelyzet felgyorsított bizonyos folyamatokat, hanem az is, hogy hosszú távon egy komplex, globális problémával nézünk szembe, amit ennek megfelelően kell kezelni.

Orbán Gábor, a Richter Gedeon vezérigazgatója akkor elmondta, hogy a Covid rámutatott a globális gazdaság összefüggéseire, így hosszabb távon még inkább megerősödött, hogy a fenntarthatósággal globálisan kell foglalkozni.

Zöld gazdaság, pénzügy, ESG, megújuló energia, zöld ingatlan és agrárium. Többek között ezekkel a témákkal készülünk szeptember 4-én, az idei Sustainable World konferencián. Részletek a linken.

Négy éve, Rózsai Rezső, a KPMG Magyarország vezérigazgatója azt emelte ki, hogy

a jövőben nem lesz fenntarthatóság nélküli hosszútávú vállalati stratégia

Vélhetően ez a várakozás azóta egyre több válallatban foglamazódott meg, csak úgy, mint Noszek Péter, a Nestlé Hungária ügyvezető igazgatójának a véleménye, miszerint "rövid távon a fenntarthatóságba fektetett pénz, a bevezetett új dolgok szinte mindig többe kerülnek, amit hosszú távon a technológia tud kompenzálni. A cég értékét, a részvények értékét ez egyértelműen növeli, így hosszú távon a profittal sem lesz probléma"

II. szekció: Zöld finanszírozás és befektetések

A Sustainable World 2020 konferenciájának második panelbeszélgetésében a piaci résztvevők elmondták, hogy rövid időn belül már nem az lesz a kérdés egy vállalatnál, hogy kimarad-e a fenntarthatósági irányból, hanem az, hogy a kimaradás milyen versenyhátrányt okoz. A magyar alapok több hazai zöld kötvényt szeretnének látni a piacon, ebben az ÁKK-t is megszólították.

Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. vezérigazgatója az akkori konferencián az ÁKK sikeres zöld kötvénykibocsátásáról beszélt, elmondta, hogy tisztában voltak azzal, hogy van egy jelentős zöld költés a költségvetésben, emellett a piac oldaláról is látszódott az igény. Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke és az Amundi Alapkezelő vezérigazgatója elmondta, hogy a kereslet jönni fog a zöld kötvények és zöld alapok iránt. Fontos, hogy ezek az alapok egyáltalán nem teljesítenek rosszabbul, mint a többi alap a piacon. Wieder Gergő, aki jelenleg már a KPMG igazgatója elmondta, hogy zöld hitelekre lenne igazán nagy kereslet itthon, elég csak azt megnézni, milyen energetikai korszerűsítésekre szorul a legtöbb lakóingatlan Magyarországon.

Azóta túl vagyunk egy zöld hitelen az új építéseknél, lakásoknál, most pedig az Otthonfelújítási támogatás hivatott a lakóingatlanok energiatikai korszerűsítését előmozdítani.

A zöld finanszírozási szekcióban előadott Manuel Dueñas, az Európai Beruházási Banktól (EIB) és Gyura Gábor, aki jelenleg az ENSZ Környezetvédelmi Program fenntartható pénzügyi tanácsadója, ESG és zöld kötvények témakörben.

III. szekció: Zöld energia

A2020-as Sustainable World konferencia harmadik szekciójában a zöld energia témakörről beszéltek az előadók. Kiderült többek között, hogy mekkora a magyar emberek karbonlábnyoma, hogy melyek azok az országok, amik a legtöbb megújuló energiát használják és a legkevesebb fossziliset, illetve arról is beszélgettek a szakértők, hogy a Robin Hood-adó a nagy beruházásokat sújtja, míg a kisebb megújuló projektekre a bankok nem adnak finanszírozást a tranzakciós költségek és a kockázat miatt.

Előadást tartott Ürge-Vorsatz Diána, aki elmondta, hogy most van egy történelmi lehetőségünk a megújuló energiaforrás-használat felgyorsítására. A megújuló energiaszektor még a járvány alatt is jól teljesített, sőt igazából nyerő pozícióba kerültek - mondta.

Bár utólag már látjuk, hogy az energiaválság hozta el a gyorsítást, a szakértőnek egyértelműen igaza volt a lehetőség megragadását illetően a megújuló energiaforrás-használatnál.

IV. szekció: Zöld vállalatok a jövő vállalatai

Mennyire fontos, hogy egy vállalat fenntarthatóan működjön? És kinek kell ezt "kikövetelnie"? A jogalkotónak, a piacnak, az üzleti partnereknek, vagy maguknak a fogyasztóknak? Erről is szó volt 4 évvel ezelőtt, ahol Lakatos Zsófia, az Emerald PR ügyvezetője egy mondatban foglalta össze a vállalatok felelősségvállalásának lényegét:

Egy felelős vállalat tudatosan nem csinál olyat, ami miatt bocsánatot kellene kérnie valakitől.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy felelős vállalat nem gyárt rossz terméket, nem alázza meg a munkatársait, nem szennyezi a környezetet - fejtette ki az ügyvezető.

A cikksorozat második részével, a 2021-es konferencia beszámolójával hamarosan jelentkezünk. Az idei év szakmai programja a konferencia aloldalán érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
szamárköhögés fertőzés betegség vakcina