Ezekre figyelj, ha vállalkozó vagy: pufferképzés, önismeret és a partnerkapcsolatok
Üzlet

Ezekre figyelj, ha vállalkozó vagy: pufferképzés, önismeret és a partnerkapcsolatok

Portfolio
A makrogazdasági kilátások és a külöböző szektorból érkező vállalatok helyzetértékeléséről szóltak a Portfolio ingyenes konferenciasorozatának legutóbbi, herceghalmi állomásának második szekciós előadásai, valamint kerekasztal-beszélgetése. Strukturális problémáink vannak, kockázatok is, amiket kezelni kell, de reálbér-emelkedés és a fogyasztás visszakapaszkodása várató. A vállalati kerekasztal-beszélgetésben elhangzott, hogy a partnerkapcsolatoknak kiemelt szerepe van a nehezebb időkben is, a munkaerő megtartása érdekében a megfelelő munkahelyi körülményekre érdemes odafigyelni, és a vállalatoknak puffert kell képeznie, hogy egy esetleges sokkhatás ne ingassa meg őket.

A "Fókuszban a kkv versenyképesség - Herceghalom" című konferencián a gazdasági, energiapiaci, valamint banki költségekről szóló előadásokat követően Madár István, a Portfolio vezető elemzője mutatta be a résztvevők számára a makrogazdasági kilátásokat. A strukturális problémák között említette a munkaerőpiaci kihívásokat, a lassú vállalati fejlődést, valamint azt is kiemelte, hogy az extenzív és keresletélénkítésen alapuló növekedési modell egyre kisebb hozammal kecsegtet. A várakozások alapján a reálbérek növekedése akár a 8%-ot is elérheti, látható továbbá, hogy elindult a lakosság hitelfelvétele, ami a fogyasztási sokk enyhülését vetíti előre.

hervcghalom roadshow
Madár István

Ezt követően Póka Valentin, a Coface országigazgatója tartott előadást az infláció kezeléséről, a növekvő vállalati fizetésképtelenségről Közép-, és Kelet-Európában.

Magyarország tekintetében ez a szám kiugróan magas, két és félszeresére (152%-kal) nőtt 2022 és 2023 között a fizetésképtelenségek száma.

A leginkább érintett ágazat ebben az építőipar, a képet azonban árnyalja, hogy 2022 körül nagy számban alakultak pár fős építőipari vállalkozások, amelyek gyorsan meg is szűntek. A járműipart illetően Ázsia került középpontba az európai piacok helyett, míg a mezőgazdaságban a geopolitikai hatások 2024-ben is nyomás alatt tarthatják a mezőgazdasági árupiacokat.

herceghalom roadshow
Póka Valentin

Vállalati tapasztalatok első kézből

A vállalati fejlődés kulcsáról, a stabilitás megtartásáról, a munkaerőpiaci helyzetről, valamint szektorok által remélt ideális változásokról kérdezte a vállalati kerekasztal-beszélgetés résztvevőit a moderátor, Póka Valentin.

Csipszer Zoltán, a Lindab Kft. légtechnika üzletág vezetője az elmúlt évek kihívásairól elmondta, hogy a saját folyamatban lévő kivitelezéseikre a járványhelyzet kevésbé volt hatással, az ellátási láncban bekövetkező zavarok viszont igen. Ezekre a termékek raktározása, a hosszú távú megállapodások, a folyamatos rendelésállomány megtartása volt a megfelelő válasz. A további fejlődés, valamint stabilitás fenntartása érdekében a digitalizációt emelte ki Csipszer Zoltán, valamint azt is, hogy a vállalatnak feladata, hogy a munkavállalaóinak megfelelő munkakörnyezetet biztosítson, ami magába foglalhatja mind a munkahelyi közösségépítést, mind a home office biztosítását.

A jövőt illetően elmondta, hogy a az egész üzleti szférának előnyére válna, ha a jelenlegi turbulencia megszűnne, és a vállalkozók a realitás talaján, de optimistán tudnák a beruházásaikat elkezdeni.

herceghalom roadshow
Csipszer Zoltán

Janositz Balázs, az UBM vezérigazgató-helyettese, CFO-ja a múltbeli nehézségeket illetően a háborús helyzet kapcsán kiemelte, hogy a partnerkapcsolatok rendkívül felértékelődtek, mind a vevői, mind a szállítói oldalon. Versenyképességi szempontból a modern technológia alkalmazása kulcsfontosságú egy nagyvállalat számára, ebben a kutatásfejlesztés, az egyetemi kapcsolatok és a partnerkapcsolatok adhatnak támogatást. Janositz Balázs elmondta, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni a partnerekkel való együttműködés fontosságát, ezek segítik a vállalatokat az információ és tudásszerzésben, de akár a technológiai fejlesztések átvételében is.

A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy a vállalati szektor szereplőinek hasznukra válna az önismeretet, vagyis ha megtalálnák azt a szerepet, pozíciót, amiben hatékonyak és jól érzik magukat. Arra a kérdésre, hogy mit tanácsolna az üzleti szférának azt válaszolta, hogy mivel lerövidült a változások ciklusideje, nem érdemes halogatni, várni a tökéletes megvalósításra, eszközre, lehetőségre, bele kell csapni, és csinálni.

herceghalom roadshow
Janositz Balázs

A turizmusban tapasztalt nehézségekről Kálmán Zsolt, az Abacus Hotel Kft. cégvezetője számolt be a kerekasztal-beszélgetés során. A járványhelyzetben leginkább érintett turisztikai, hotel szektorban a munkaerő megtartása kritikus volt, a szállodák bezárásának időszaka alatt az Abacus Hotel számára az előre menekülés volt az egyetlen lehetőség, vagyis a hotel felújítása - összegezte a múltbéli eseményeket Kálmán Zsolt. A jövőt illetően a munkaerőhiány a hotelszegmensben még okozhat gondokat, külföldi munkavállalók nélkül nem egyértelmű, hogy hogyan lehetne ezt megoldani. Az adatgyűjtés és a digitalizáció a turizmusban is jelen van, amelyek a versenyképességet alapozzák meg.

A szállodaigazgató elmondta, hogy a tartalékképzést nagyon fontosnak tartja a jövőben, hüvelykujj-szabályként körülbelül 5 évente 500 millió forint elköltése lenne az ideális egy szálloda karbantartására és felújítására - a tartalékot, illetve az árrést ennek megfelelően szükséges meghatározni. Ami az igazgató szerint segíthetné a vállalkozásokat, az egy stabil, folyamatos 2,5%-os gazdasági növekedés a következő 3-5 évben, turbulencia nélkül.

herceghalom roadshow
Kálmán Zsolt

Gyimesi László, a Mystic Nails Hungary Kft. ügyvezetője, dél-alföldi követ, Enterprise Europe Network, Brandesfiú, a kkv szektor kapcsán elmondta, hogy a külső sokkok - akár inflációról, akár energiaárakról legyen szó - alapjaiban tudják megrendíteni a vállalkozásokat, mert nincsenek rendesen felkészülve a sokkokra. A kkv-szektor termelékenysége gyenge, pufferrel sem készülnek sokan, így nem csoda, hogy egy nehezebb gazdasági helyzetben nem maradnak talpon. A jövőbeli fejlesztések kapcsán a szakértő elmondta, hogy óriási kockázat egy vállalkozásnak, ha nem foglalkozik a mesterséges intelligencia térnyerésével.

A jövőre nézve szerinte vállalkozóként nem szerencsés, ha arra számít valaki, hogy unatkozni fog. A cég csak egy eszköz ahhoz, hogy a vállalkozók olyan életet élhessenek, amilyen szeretnének, ennek megfelelően érdemes tisztázni a prioritásokat és a személyes célokat, a mindennapi életet és a vállalkozásra szánt időt.

herceghalom
Gyimesi László

Címlapkép forrása: Todoroff Lázár/Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
máv vasút vonat motorvonat