Naperőművi csatlakozási stop: továbbra is vannak lehetőségei a vállalkozásoknak
Portfolio signature

Naperőművi csatlakozási stop: továbbra is vannak lehetőségei a vállalkozásoknak

Portfolio
A globális energiapiacon jelentős változások bontakoznak ki napjainkban. Miután a tavalyi energiaválság miatt drasztikusan megváltoztak az energiabeszerzési lehetőségek, illetve a fizetési feltételek, nem meglepő, hogy sok vállalkozás szeretné csökkenteni a megugrott energiaköltségét. Berényi Gáborral, a Smart Solar Kft. ügyvezetőjével többek között arról beszélgettünk, mégis milyen lehetőségei vannak most a kkv-knak, milyen tipikus kérdésekkel, illetve nehézségekkel szembesülnek a napelemek telepítése terén?

A napelemes hálózati csatlakozások kérdése, illetve az áramvásárlási szerződések témája is szóba kerül a Portfolio április 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciáján, amelynek részletei itt érhetők el, jelentkezni pedig itt lehet.

Milyen lehetőségei vannak azoknak a kkv-knak, amelyek a megugrott energiaköltségeket csökkenteni szeretnék, de közben a naperőművi piacon hálózati csatlakozási nehézségekről hallanak?

A jelenleg tapasztalható állapot a csatlakozási lehetőségek tekintetében nem kizáró ok az energetikai beruházásokban gondolkodóknak. A villamoshálózat fejlesztése gőzerővel zajlik, hogy mihamarabb tudjanak ismét a hálózatra betápláló napelemes rendszerek csatlakozási engedélyhez jutni és szaldó elszámolás formájában újra maximális hatékonysággal működni.

A Smart Solar Kft. által fejlesztett On-Site Naperőművek, a maximális energiasűrűséggel és üzembiztonsággal szolgálják a fogyasztási hely hálózati villamos energiaigény csökkentését. Ezen úgynevezett Saját Célra Termelő Erőmű (SCTE) ugyan On-Grid üzemű működésre képes elsődlegesen, de akár energiatárolós funkcióval is bővíthetőek a hálózati üzemzavarok csökkentése érdekében.

Ezen SCT Erőművek villamos energia export limitációval rendelkeznek, így a jelenlegi betáplálási stop időszak alatt is kapnak létesítési, és bekapcsolási engedélyt.

Berényi Gábor
Smart Solar Kft., ügyvezető
Berényi Gábor, ügyvezető pozíciót tölt be a Smart Solar Kft.-nél. 2016-ban alapította és azóta dolgozik teljes állásban cégében. A Smart Solar Kft. napelemes rendszerek teljeskörű forgalmazásával és ü
Tovább
Berényi Gábor, ügyvezető pozíciót tölt be a Smart Solar Kft.-nél. 2016-ban alapította és azóta dolgozik teljes állásban cégében. A Smart Solar Kft. napelemes rendszerek teljeskörű forgalmazásával és ü Tovább

Mit tapasztaltak, erősödött-e a vállalatok naperőművi beruházási hajlandósága?

A globális energiapiacon jelentős változások történnek napjainkban a szemünk előtt. A teljes vállalati szektor keresi a megoldási lehetőségeket, hogyan is tudnának alkalmazkodni, az új kihívásoknak megfelelni, a változásokat a kiszámítható üzemi működésbe beépíteni azzal versenyelőnyt szerezni.

Az időjárásfüggő energiatermelő egységek robbanásszerű növekedésének hatására minden ország és kontinens keresi a műszakilag és gazdaságilag optimális megoldásokat. A megoldáshoz szükséges műszaki fejlesztésekhez idő és az üzemi szabályzatok újragondolása szükséges, mely változások külső szemlélőként olykor nehezen követhetőnek tűnnek, de ezen újragondolás/újra tervezés nélkül nem teljesíthetőek az energetikai átálláshoz szükséges új működési környezet és infrastruktúra megvalósítása.

A nemzetközi tendencia Magyarországon is megfigyelhető: felrobbant az időjárásfüggő energiatermelő egységek piaca, a legnagyobb magyarországi gyáraktól kezdve a pár fős kkv-kig rengeteg a megkeresés.

Ugyanakkor, ahogy világszerte, úgy Magyarországon sincs a PPA-nak nagy történelme. Jelenleg  a jogi, és az üzemi körülmények pontos világos  meghatározása az elsődleges feladat a szerződő felek között, hogy hosszútávon mindkét fél számára biztonságos kiszámítható szerződéses kapcsolatba kerüljenek.

Vannak-e megoldási irányaik az előállított napenergia kapcsán a PPA típusú vásárlási/értékesítési lehetőségekre?

A jelentős energiafogyasztó vállalatok hosszútávon tudnak rögzített alacsony áron villamos energiát vásárolni a fogyasztási helyen létesített naperőművekből. A cél a helyben előállítható kedvező árú zöldáram maximalizálása, hogy az a teljes energiaigény minél nagyobb hányadát tudja fedezni. Ezzel a gyáregység a teljes villamos energiaköltségét kiszámíthatóbb módon tudja diverzifikálni.

Energetikai rendszerintegrátorként a naperőműveket a villamos hálózathoz oly módon csatlakoztatjuk, hogy a villamos hálózat ellátásbiztonságát az üzleti alapon segítse. Ezzel pénzügyileg még kedvezőbbé válik a villamos energia igény teljes bekerülési költsége.

A cikk megjelenését a Smart Solar Kft. támogatta.

Címlapkép: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés