Drasztikusan megváltoztak az energiabeszerzés szerződéses keretei – Kényes kérdéseket kell végiggondolni
Üzlet

Drasztikusan megváltoztak az energiabeszerzés szerződéses keretei – Kényes kérdéseket kell végiggondolni

Portfolio
A tavalyi energiaválság miatt drasztikusan megváltoztak az energiabeszerzési lehetőségek, illetve a fizetési feltételek, és jogi szempontból az igazi kihívást az jelentette, amikor a kereskedők a már megkötött energiaellátási szerződések teljes „üzleti” feltételrendszerét újra kívánták tárgyalni az árazástól kezdve a termékeken keresztül egészen a fizetési feltételekig – mutatott rá a Portfolio-nak adott interjúban Légrádi Gergely és Hanis Dávid. Az Oppenheim Ügyvédi Iroda ügyvédei szerint nagyon fontos kérdés, hogy a kereskedő magatartását, fellépését lehetett-e - akár előzetes - szerződésszegésként értelmezni, hiszen a kedvezőtlen piaci változásokra való hivatkozás önmagában, erre vonatkozó szerződéses rendelkezés nélkül, nem jogosítja fel az érintett felet a szerződéstől való eltérésre. Olyan kényes egyensúlyozást igénylő kérdésekre is kitértek, hogy vajon hol húzódik a határ a jelentős kedvezőtlen változás és a vis maior esetek között, illetve hogyan lehet összehangolni a szerződéses szabadság kérdését az egész energiaszektort átható, eltérést nem engedő közjogi szabályokkal. Szó esett arról is az interjúban, hogy a vállalati ügyfelek részéről az utóbbi időben jelentősen megélénkült a PPA konstrukciók iránti igény.

Mi várható az árak tekintetében a most nyugodtabbnak tűnő energiaár-környezet mellett és meddig érdemes kivárni a jövőbeli energiabeszerzés elintézésével? Milyen ajánlatokat nyújtanak mostanában a kereskedők, milyen új típusai vannak a szerződéseknek és ezeknél mit kell figyelni jogi, illetve gyakorlati szemmel? Hogyan lehet megbirkózni az energiabeszerzés feladataival egy ennyire nehezen tervezhető piaci-gazdasági környezetben? Többek között erre keressük a választ április 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciánkon, ahol Légrádi Gergely és Hanis Dávid jogi megközelítéssel mutatja be a piacon elérhető új típusú energiabeszerzési lehetőségeket, konstrukciókat.

A tavalyi drasztikus gáz- és áramtőzsdei áremelkedésre és a visszaeső piaci likviditásra számos energiakereskedő a fizetési feltételek szigorítása mellett azzal reagált ősszel, hogy a szokásos fix helyett változó áras, index alapú árajánlatot adott az energiafelhasználó ügyfelének. Jogi szemmel ezen a területen milyen főbb változásokat emelnének ki?

Hanis Dávid: A piaci környezet drasztikus megváltozása az energiakereskedőket és a felhasználókat - és itt elsősorban nem a lakosságról beszélünk - egyaránt nehéz helyzetbe hozta. A kereskedők számára a már megkötött szerződések változatlan üzleti tartalommal már nem, vagy jelentős kihívások mellett voltak fenntarthatók. Ha gazdaságilag nem akartak nehéz helyzetbe kerülni, vagy éppen ellehetetlenülni, a még „élő” szerződéseik esetén azok módosítását kellett elérniük, míg lejáró szerződéseik meghosszabbítása vagy új ajánlattétel esetén a korábbi, „bejáratott” árazási és termék-struktúrájukat már nem tudták alkalmazni. A felhasználóknak pedig el kellett fogadniuk, hogy piaci pozíciójuk alapvetően megváltozott: a stabil működésükhöz feltétlenül szükséges energia jelentősen megdrágult, a termékek árai kiszámíthatatlanul változtak meg, a kereskedőváltás pedig nem feltétlenül és nem minden esetben jelentett reális alternatívát a kínálati piac egészének érintettsége miatt.

A piaci kihívásokhoz tehát mind a kereskedői, mind a felhasználói oldalnak alkalmazkodnia kellett, ez pedig a legtöbb esetben tárgyalóasztalhoz ültette a feleket. Ahogy említettük,

az igazi kihívást az jelentette, amikor a kereskedők a már megkötött energiaellátási szerződések teljes „üzleti” feltételrendszerét újra kívánták tárgyalni az árazástól kezdve a termékeken keresztül egészen a fizetési feltételekig.

Azt, hogy ügyvédként mire kellett figyelemmel lenni, elsősorban az döntötte el, hogy melyik fél érdekét kellett képviselnünk, még akkor is, ha igyekeztünk mindenkor a kompromisszumos megoldásra törekedni.

Dr. Hanis Dávid
Oppenheim Ügyvédi Iroda, ügyvéd
dr. Hanis Dávid, ügyvéd (Oppenheim Ügyvédi Iroda) tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte 2009-ben. Egyetemi tanulmányai alatt részt vett a Panthéon-Assas (P
Tovább
dr. Hanis Dávid, ügyvéd (Oppenheim Ügyvédi Iroda) tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte 2009-ben. Egyetemi tanulmányai alatt részt vett a Panthéon-Assas (P Tovább

Légrádi Gergely: Általánosságban elmondható, hogy ezekben a helyzetekben elsőként meg kellett értenünk az adott fél üzleti érdekét, elvárásait és kockázati profilját, hiszen ez határozta meg a jogi feladatokat és a teljes tárgyalási folyamatot. Ezt követően fel kellett mérnünk a felek mozgásterét, azt, hogy például mit enged meg a már megkötött szerződés és az alkalmazandó jogszabályok. A munkánk során mindig vizsgálnunk kellett, hogy az új üzleti tartalom és struktúra miként illeszthető be a már meglévő szerződésbe, azaz mely rendelkezéseket, milyen tartalommal és hatályba lépéssel szükséges módosítani, továbbá mi lesz a sorsa a kereskedő által már megvásárolt vagy lekötött energiapiaci termékeknek, a folyamatban lévő szállításoknak, így mikor zárják a felek a pozícióikat, hogyan számolnak el egymással.

Arra is nagy hangsúlyt fektettünk, hogy szükséges-e módosítani a fizetési feltételeket és a kapcsolódó bank-, vagy anyavállalati garanciákat, valamint hogy változik-e a szerződés időtartama és az „exit” lehetőségek, például a felmondási okok. Külön figyelmet kellett fordítani továbbá arra is, hogy

a kereskedő magatartását, adott esetben határozott fellépését az adott körülmények fényében lehetett-e - akár előzetes - szerződésszegésként értelmezni,

ugyanis ne feledjük, hogy a kedvezőtlen piaci változásokra való hivatkozás önmagában, erre vonatkozó szerződéses rendelkezés nélkül, nem jogosítja fel az érintett felet a szerződéstől való eltérésre.

Dr. Légrádi Gergely
Oppenheim Ügyvédi Iroda, ügyvéd, partner
Jogi doktorátust 1998-ban szerzett Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen; 2000-ben posztgraduális képzésen vett részt a TMC Asser Instituut-nál (Hága, Hollandia) EU-jog, nemzetközi kereskedelm
Tovább
Jogi doktorátust 1998-ban szerzett Budapesten az Eötvös Loránd Tudományegyetemen; 2000-ben posztgraduális képzésen vett részt a TMC Asser Instituut-nál (Hága, Hollandia) EU-jog, nemzetközi kereskedelm Tovább

Mit tapasztal az Oppenheim Ügyvédi Iroda, mennyire vannak felkészülve ezekre a szerződéses rendszerbeli változásokra a vállalkozások, energiakereskedők?

Légrádi Gergely: A szerződéses keretek, amint említettük, adottak, zömében azok üzleti, vagy ha úgy tetszik, kereskedelmi, tartalma változott és van változóban. Ezt pedig a piaci környezet átalakulása, a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság indukálta. Úgy látjuk viszont, hogy mind az energia-felhasználó vállalkozások, mind pedig az energia-kereskedők hatékonyan és gyors ütemben alkalmazkodtak a megváltozott piaci környezethez. Az alkalmazkodás nyilvánvalóan elemi érdekük volt, hiszen, ha talpon kívántak maradni és profitábilisan működni, nem volt más választásuk.

Milyen jogi nehézségekre számíthatnak a versenypiaci áramszolgáltatás területén a kkv-k és az energiakereskedők?

Hanis Dávid: Úgy látjuk, hogy

a legnagyobb kihívást és a szokásostól eltérő jogi nehézségeket az érzékeny geopolitikai helyzet és a jogalkotás okozhatja:

így például léteznek-e szerződésben rögzített mechanizmusok arra az esetre, ha rendkívüli beszerzési nehézségek lépnek fel, szűkül a kínálat, EU-s vagy nemzeti szintű jogalkotás módosítja a már megkötött szerződéseik tartalmát. Mi történik akkor, ha korlátozni kell egyes fogyasztók energiafelhasználását, hol húzzák meg a felek a határt a jelentős kedvezőtlen változás („material adverse change”) és a vis maior esetek között? Végül, hogyan „egyensúlyoznak” a szerződéses felek az energia-szektort átható, eltérést nem engedő közjogi szabályrendszer és a szerződési szabadság adta azon joguk között, hogy a szerződések tartalmát alapvetően maguk határozzák meg? A jogi munka kihívása éppen abban áll, hogy az ilyen esetekre – amennyire lehet – felkészülve adjunk megoldási javaslatokat ügyfeleink számára.

Az elmúlt hónapok hektikus energiaára és a megváltozott energiakereskedői szerződéses konstrukciók alapján mit tapasztalnak a vállalati ügyfelek részéről, megélénkült-e a valamilyen kiszámítható keretrendszer (PPA) szerinti energiabeszerzés iránti érdeklődés?

Légrádi Gergely: Hangsúlyosan. A háztartási méretű, fotovoltaikus kiserőművek, jellemzően tehát a családi házak tetőszerkezetére szerelt naperőművek piacán évek óta tartó növekedés az ipari méretű felhasználók esetében is jelentkezett, az utóbbi egy-két évben talán még erőteljesebben. A többféle jogi konstrukcióban megvalósítható PPA szerződésekkel az ipari méretű felhasználók ugyanis két legyet üthetnek egy csapásra:

egyszerre felelhetnek meg a leggyakrabban vállalat-csoport szinten előírt ún. zöld elvárásoknak (minél nagyobb arányú „zöld-energia” felhasználása az ipari termelés során) és csökkenthetik függőségüket az energiapiac volatilitásától.

Ez utóbbi oka, hogy a PPA szerződések esetében a felhasználók tervezhető, kiszámítható költségekkel számolhatnak.

Hanis Dávid: Az egyik gyakran követett modell esetében a felhasználó a maga számára termel - megépítteti a PV erőművet egy vállalkozóval, aztán ő maga lesz a villamosenergia-termelő a szükséges engedélyek birtokában -, ekkor a kivitelezési és üzemeltetési díjjal kell fix költségként számolnia. Egy másik elterjedt megoldás esetében a felhasználó nem csupán a létesítési fázisra bízza meg a vállalkozót, de a teljes PPA szerződés futamideje alatt, amely általában 10-20 év, a vállalkozó marad villamosenergia-termelő, ő üzemelteti a PV parkot. Tehát a felhasználó csak a földfelszíni vagy tetőfelületeit bocsátja a termelő rendelkezésére, míg a termelő eladja a megtermelt áramot a felhasználónak a PPA szerződés teljes futamideje során, fix vagy indexált árazás mellett. Természetesen számos további alternatívája van a PPA konstrukcióknak, így rendkívül flexibilisen alakíthatóak a felek igényeihez. Talán éppen ez az oka annak, hogy a piac szereplői ennyire megkedvelték az ilyen típusú beruházásokat az elmúlt időszakban.

Új típusú szerződéses konstrukciók, árindexálás (spot, forward), felárak és előre fizetés - mire kell figyelni és miért annyi az annyi? Energiahatékonyság best practice-ek - milyen beruházás támogatja leginkább a költséghatékony vállalati működést? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak a résztvevők a Portfolio április 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciáján, amelynek részletei itt érhetők el, jelentkezni pedig itt lehet.

Címlapkép: Getty Images

A cikk megjelenését az Oppenheim Ügyvédi Iroda támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986