Üzlet

Lesújtó adatok a rákról

Portfolio
Magyarországon évente minden negyedik haláleset oka valamilyen daganatos megbetegedés. Közel 50 000 új rákos megbetegedést diagnosztizálnak évente hazánkban, és csaknem 32 000 beteg hal meg rosszindulatú daganat következtében. A lesújtó adatok ellenére a túlélők, a már gyógyult, egykori betegek klubja egyre népesebb.

A leggyakoribb tumorfajták a világon a tüdő-, a vastagbél- és végbélrák, az emlő- valamint a prosztata daganat. Ezen ráktípusok csaknem egyharmada megelőzhető lenne egészségtudatos életmóddal, a dohányzás mellőzésével, a mérsékelt alkoholfogyasztással - előnyben részesítve a minőségi, nem pancsolt italokat -, változatos, a szükséges tápanyagokban és rostokban gazdag táplálkozással, a túlsúlyt leküzdve az optimális testtömeg megtartásával, továbbá rendszeres testmozgással. Az egyén felelőssége nagy a daganatok megelőzésében, mert elkerülheti az ismert kockázati tényezőket.

Számos daganatfajta szűrhető, vagyis még panaszmentes állapotban, célzott vizsgálattal felfedezhető, és a korai stádiumban felismert elváltozás jó eséllyel, gyógyítható.

Ezt célozza hölgyeknél az emlő- és a méhnyak-szűrés, uraknál a prosztata-szűrés, továbbá mindkét nemnél a szájüregi rákszűrés. Évek óta tervezi az egészségügyi kormányzat a vastag- és végbélrák szűrését, eddig modellvizsgálatok történtek. Magyarországon két lépcsőben szűrték a 60 év felettieket, a széles körű székletvér-vizsgálat eredménye alapján azoknak javasolták a vastag- és végbél endoszkópos (tükrözéses) vizsgálatát (kolonoszkópia), akiknél mikro-mennyiségű vért találtak a székletben. Az Egyesült Államokban az ötven év feletti népesség kolonoszkópiás szűrését részesítik előnyben, mert az alapos vizsgálat során a rákmegelőző állapotot jelző szövetszaporulatokat (polipot) azonnal el tudják távolítani, így újabb vizsgálatra csak 10 év múlva lesz szükség.

A tüdőrák mind hazánkban, mind világszerte a leggyakoribb és a legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus.

Magyarországon évente 10 000 feletti az új tüdőrákos megbetegedések száma, és 8 000 beteg hal meg.

Az új tüdődaganatos megbetegedés 85 százalékát a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) teszi ki, melynek leggyakoribb típusa a mirigyhámból kiinduló adenocarcinoma.

A korai stádiumban diagnosztizált esetek többsége ma már gyógyítható, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki megkapja a betegség elleni küzdelemben a lehető leghatékonyabb segítséget. A rák gyógyításában - az idejében történő felismerés mellett - nagyon fontos szerepe van a kezelés logikáját átalakító új filozófiának, a legújabb gyógyszerfejlesztések eredményeként elérhető célzott terápiáknak, melyek hatékonyabbá teszik a gyógyulást. Az új, szájon át szedhető gyógyszerekkel a korábbi terápiákhoz képest már elérhetőnek látszik a terápiás cél, azaz a betegség krónikussá szelídítése, mellyel a várható túlélés - jó életminőség biztosítása mellett - jelentősen meghosszabbodhat.

Füst nélkül könnyebb Mivel a tüdőrák kialakulásában döntő szerepet játszik a dohányzás, a megelőzés hatékony eszköze lehet a dohányzás mellőzése, és ajánlott kerülni a füstös, szmogos környezetet. Aki eldöntötte, hogy szeretne leszokni a dohányzásról, de nem tudja, hogyan kezdjen hozzá, szakértőktől kérhet segítséget: az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központ az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben található, ingyenesen hívható a leszokást támogató telefonos szolgáltatás: 06-80/44-20-44.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986