Üzlet

"Láthatatlan" magyar autógyártó a BMW

Hámor Iván
Magyarországon az 1990-es évek elején indult újra a személyautó gyártás. Az Opel, a Suzuki, később az Audi és a Mercedes-Benz indította el az összeszerelést gyártást, de létezik egy ötödik "gyártó" is, amely szinte "láthatatlanul", de jelentős mértékben veszi ki részét a hazai GDP előállításából. Ez a gyártó nem más, mint a BMW.
Beszállítói révén mintegy 10 ezer magyarországi munkavállaló foglalkoztatásához járul hozzá a BMW, ugyanis ennyien vesznek részt a - részben, vagy kizárólagosan - bajor autógyártó számára részegységeket, alkatrészeket, vagy akár komplett szerkezeti egységeket előállító vállalkozások tevékenységében. Magyarországon például alumínium futóműalkatrészek, kábelkötegek és komplett kormányművek is készülnek, 2011-ben mintegy 1 milliárd euro értékben, mely a regionális - a Baltikumtól Dél-Kelet Európáig - beszállítás egyharmadát jelenti.

A BMW idén nyáron bemutatott villanyautójához, az i3-ashoz a Csaba Metál gyártja a váltóházat, amelyből összesen 190 ezer darabra kapott megrendelést, ezt a mennyiséget a tervek szerint 7 év alatt kell legyártaniuk. Az elmúlt két évben 100 új munkahely jött létre a Csaba Metálnál, jelenleg már több mint 660 ember dolgozik náluk.

Ennél kisebb értékű a BMW magyarországi autóértékesítése, de az elmúlt időszak modellportfoliójának és a márka elismertségének köszönhetően újra növekszik a darabszám. 2013 első kilenc hónapjában 1 050 BMW került értékesítésre a hivatalos csatornán keresztül. A cég globális és hazai vezetése is optimistán tekint a jövőre, az EU, illetve Magyarország területén is további növekedésre számítanak - amit többek között az új modellekre, a 4-es kupéra, az új X5-ösre és az Active Tourer-re alapoznak.

A sikerekben nagy szerep hárul a márkakereskedői hálózatra is, mely kellően stabil és erős, mi több, új beruházásokra is készek a partnerek. A kibővülő modellpaletta nagyobb bemutatóteret és nagyobb kapacitású szervizeket is igényel, amelyekhez kapcsolódóan "zöldebbé" is teszik a márkakereskedéseket. Az értékesítésben részt vevők folyamatos képzése mellett új pozíciók is létrejönnek, mégpedig a modellekhez minden korábbinál jobban értő "termék tudós" munkakörök. Ők lesznek azok a személyek, akik a legapróbb részletekig ismerik az autókat, motorokat, és nagy segítséget tudnak nyújtani az ügyfeleknek járművük konfigurálása során. Erre már most is nagy szükség van egy BMW esetében, amit a Portfolio.hu minden tesztjében ki is szokott emelni, ugyanis egy nem, vagy nem jól megválasztott kiegészítő évekre szóló bosszúságot tud okozni.

A márkakereskedések hatékony működésének egyik feltétele a megfelelő finanszírozási háttér megléte. Ebben segít 2013 tavaszától a BMW Austria Bank, mely a BMW és MINI termékek nagykereskedelmi finanszírozását végzi a magyar piacon.

A BMW Austria Bank végzi szeptembertől az összes magyarországi BMW és MINI márkakereskedés, nagykereskedelmi készletfinanszírozását, forint alapon. Az 1991-ben alapított, salzburgi székhelyű pénzintézet jelenleg az egyik legsikeresebb captive bank a gépjármű-finanszírozás osztrák piacán. A Magyarország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Ausztria mellett Németországban és Görögországban is jelen lévő bank termékei teljesen lefedik a hivatalos márkakereskedők igényeit, illetve hosszú távon a nagykereskedelmi finanszírozás mellett az ügyfeleknek közvetetten hitel- és lízingszolgáltatásokat, biztosításokat és hitelkártyákat is kínálnak majd.
Hans-Peter Mathe, a BMW Austria Bank vezérigazgatója mérföldkőnek nevezte a bank magyarországi terjeszkedését: "A márkakereskedői finanszírozáson keresztül a magyarországi BMW márkaképviseleti hálózat fejlesztésében is részt veszünk. Az osztrák bankok számára Magyarország hagyományosan sikeres piac, amelyben - a BMW Magyarország eladásainak növekedésével együtt - izgalmas üzleti lehetőséget látunk" - nyilatkozta .

A BMW Austria Bank magyarországi működéséért Mala Ferenc felel, akinek több mint öt éves tapasztalata van a prémium autófinanszírozási szolgáltatások terén. 2008 és 2012 között előbb kockázati, majd ügyfél-finanszírozási vezetőként ő képviselte a BMW Financial Services részlegét Magyarországon. 2012 óta pedig márkakereskedői finanszírozási vezetőként a BMW Austria Bank munkatársaként dolgozik.

A BMW Austria Bank a BMW csoporton belüli négy teljes licenc joggal rendelkező bank egyike, amely a cégcsoport termékeihez kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások mellett flottafinanszírozási lehetőségeket is nyújt operatív lízing formájában (Alphabet), illetve idegen márkák finanszírozásával is foglalkozik (Alphera).

Az ügyfeleknek szóló finanszírozási ajánlatok tekintetében továbbra is a Merkantil Bank a BMW magyarországi partnere.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1196086986