Üzlet

Átverte a kormány a sertéstartókat?

Portfolio
Egy hónappal ezelőtt még épp a szaktárca közölte, hogy nem kezdeményezi a fordított áfa bevezetését a sertéságazatban, mivel erről egyeztettek a gazdákkal és a szakmai képviseletekkel. Azóta úgy fest, fordult a kocka, és a Vidékfejlesztési Minisztérium legfrissebb közleményében arról tájékoztatott, hogy szakértői hatástanulmányok megvizsgálásával a kormány tegnap tárgyalta a fordított áfa sertéságazatban történő bevezetésének kérdését, és támogatta annak Európai Bizottság felé történő kezdeményezését az élősertés és a félsertés tekintetében. A szakma mély megdöbbenéssel fogadta a híreket.
Igaz, hogy a döntéssel párhuzamosan a Vidékfejlesztési Minisztérium azt a feladatot vállalta magára, hogy a fordított áfa bevezetése kapcsán a sertéstartóknál esetlegesen felmerülő, átmeneti jellegű likviditási problémák kezelésére megoldást keres, ennek ellenére az általunk megkeresett Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetségének elnöke, mély megdöbbenéssel fogadta a híreket.

A kormány a gabona-, olajos- és fehérjenövény szektorban bevezetett fordított áfa fizetés első tapasztalatai alapján komoly tisztulásra számít. A közlemény szerint az intézkedés javítja a tisztességes vállalkozások helyzetét és növeli az adóbevételeket. E tapasztalatok alapján a kormány megítélése szerint a fordított áfa érdemben segíthet a sertéságazatot sújtó feketegazdaság visszaszorításában is. Ezen túlmenően a hatóságok a hagyományos ellenőrzési eszközök fokozott használatával valamennyi áfacsalási mód ellen határozottan fellépnek.

Sákán ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Portfolio.hu-nak, "Azt kell tudni, és érteni, hogy amely élelmiszeripari szereplők nyomás alá helyezték a minisztériumot a fordított áfa ügyében, azok abban a tévhitben vannak, avagy pontosan a tudatában a dolgoknak, hogy a fordított áfa bevezetésével kapcsolatban nekik nem keletkezik áfafizetési kötelezettségük. De keletkezik, csak nem a termelőknek fizetik meg az áfát, hanem az államnak". Technikailag ez nem jelent mást, mint hogy a sertéstartók áfával növelve vásárolnak minden szükséges terméket, majd nettó értéken értesítik a sertést. Könnyű belátni, hogy ez finanszírozási oldalról nézve mekkora plusz terhet jelent az ágazat számára.

Sákán leegyszerűsíti a képletet, "Annyi történik, hogy az ágazat termelői kölcsönadnak az államnak. Ez az eljárás mind a sertéságazatnak, mind a húsiparnak likviditási problémákat fog okozni, és egyedül az állam jár vele jól, hiszen azonnal hozzájut az áfához. Továbbá, mivel Magyarországon az áfa visszaigénylés esetén teljes vizsgálat következik, az állam, áfa jogcímen, teljeskörű ellenőrzést kíván megvalósítani a vállalkozások felett".

Sákán véleménye szerint sok termelő mehet tönkre az intézkedés kapcsán, és nem csak kicsik, de olyanok is padlóra kerülhetnek három hónap alatt, akinek évi százezer hízója van. Kérdésünkre, hogy vajon ez a lépés mennyire egyeztethető össze, és nem ellentétes-e a kormány és a minisztérium azon törekvéseivel, hogy mielőbb nőjön a hazai sertésállomány a drámain alacsony szintről, Sákán nem kívánt reagálni.

Átverte a kormány a sertéstartókat?
Mivel a fordított áfa bevezetéséhez az Európai Unió jóváhagyása szükséges, így a kormány ezt az adózási mechanizmust e jóváhagyás után kívánja bevezetni.

A döntés része annak a sertéságazatot érintő kormányzati döntéssorozatnak, amely a hosszú távú stratégiai intézkedések elfogadásával, és a takarmánypiaci helyzet miatt rövid távú intézkedéscsomag megvalósításával talpra kívánja állítani az elmúlt évtizedben nehéz helyzetbe került szektort.

Bár a fordított áfa tekintetében elkeseredett volt Sákán, a hosszú távú stratégiával kapcsolatban azonban már jóval optimistább a sertéstartók szövetségének elnöke. Véleménye szerint, "Mindenféleképp pozitív a stratégia elfogadása. Megfelelő programok és intézkedések vannak lefektetve, és a számomra külön fontos, hogy megjelenik a minőségi magyar sertéshús program kormányzati szintre került.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde