Nagyon kínos: hirtelen lángra kapott és elsüllyedt az indiai haditengerészet egyik hadihajója – Ez már nem az első eset
Globál

Nagyon kínos: hirtelen lángra kapott és elsüllyedt az indiai haditengerészet egyik hadihajója – Ez már nem az első eset

Portfolio
2024. július 22-én-én a Deccan Herald jelentése szerint súlyos tűz ütött ki az INS Brahmaputra irányított rakétafregatt fedélzetén, amely jelentős károkat okozott a mumbai haditengerészeti dokkban - közölte az Army Recognition.

A tűzeset következtében a hajó majdnem felborult és ferdén állt meg. Egy fiatal tengerész eltűnt, és az Indiai Haditengerészet vizsgálatot indított a tűz okának kiderítésére. A hajót jelenleg átépítik, hogy helyreállítsák a károkat.

Az indiai haditengerészet szóvivője elmondta, hogy bár a tűzoltók erőfeszítései ellenére a hajó bal oldalára dőlt, minden személyt megtaláltak egyetlen eltűnt tengerész kivételével, akinek keresése folyamatban van. A fedélzeten tartózkodó tisztek és matrózok pontos száma még nem ismert az átépítési munkálatok miatt. Az utómunkálatok során fertőtlenítési ellenőrzéseket végeztek, hogy felmérjék a maradék tűzveszélyt.

Az eset kísértetiesen emlékeztet egy 2016-os balesetre, amikor az INS Betwa rakétafregatt dokkolás közben stabilitásvesztés miatt felborult.

Az INS Brahmaputra egyike a Brahmaputra-osztályú fregattoknak, amelyeket 16A projektként is ismernek. Ezeket a fregattokat indiai tervezés alapján építettek, továbbfejlesztve a korábbi Godavari-osztályt. A kolkatai Garden Reach Shipbuilders and Engineers vállalat gyártotta le ezeket, amelyek közé tartozik még az INS Betwa és INS Beas is. Az ilyen fregattok jellemzői közé tartozik a 126,5 méteres hosszúságuk, 14,5 méteres szélességük és 4,5 méteres merülés. Teljes terhelés mellett a vízkiszorításuk 3850 tonna. Hajtásukat Bharat Heavy Electricals Limited gőzturbinái biztosítják, amelyek 30 000 lóerőt termelnek és lehetővé teszik akár 30 csomós sebesség elérését is.

Ezeknek a fregattoknak működési hatótávolsága 12 csomós utazósebesség mellett 4500 tengeri mérföldre terjed ki.

Legénységük összesen 313 főből áll, beleértve tiszteket, sorkatonákat és repülőszemélyzet tagjait is. Fegyverzetük Kh-35E hajó elleni rakétákból és Barak föld-levegő rakétákból állnak. Fő fegyverzetük egy 76 mm-es Oto Melara löveg, amelyet AK-630 30 mm-es forgóágyús automata fegyverrendszerek egészítenek ki légi fenyegetések elleni védekezéshez.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Bhaskar Mallick/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Európa legrosszabb rémálma válhat valóra Donald Trumppal – Tényleg Kamala Harris maradt a kontinens utolsó reménysége?
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukrán háború kedd