Üzlet

Erősödő fenntarthatósági szempontok a Bizottság új energiastratégiájában

Portfolio
Az Európai Bizottság a mai napon nyilvánosságra hozta az "Energia 2020" címet viselő irományát, a versenyképesség, a fenntarthatóság és az ellátásbiztonság hármas jelszavával. A többi európai uniós szervnek címzett iratban öt kiemelt területet nevesít a Bizottság, amely meghatározhatja a következő 10 év uniós energiapolitikáját. A felvetett kérdések a magyar elnökség ideje alatt, 2011. február 4-én esedékes uniós energiacsúcs vitáinak tárgyát is meghatározzák majd.
Günther Oettinger energiaügyi biztos a következőket mondta: "Az energiaügyi kihívások mindannyiunk számára hatalmas próbatételt jelentenek. Igaz ugyan, hogy energiarendszerünk új, fenntarthatóbb és biztonságosabb pályára állítása hosszabb időt igényel, az alapvető döntések meghozatala azonban nem halasztható tovább. A hatékony, versenyképes és kevés szén-dioxidot kibocsátó gazdaság megteremtéséhez európaivá kell tennünk energiapolitikánkat, és figyelmünk java részét arra a néhány területre kell összpontosítanunk, ahol a legsürgetőbb a fellépés" - olvasható a Bizottság közleményében.

Ma elfogadott tervezet.ben a Bizottság öt kiemelt célt jelöl meg. E célok, illetve a közleményben meghatározott teendők alapján a Bizottság a következő tizennyolc hónapban konkrét kezdeményezéseket fog tenni és konkrét jogalkotási javaslatokat fog előterjeszteni. A mai közlemény egyben az európai uniós állam- és kormányfők részvételével 2011. február 4-én sorra kerülő, a maga nemében mindeddig egyedülálló energiapolitikai csúcstalálkozó vitáinak napirendjét is meghatározza.

Energiatakarékosság

A Bizottság azt javasolja, hogy az EU kezdeményezései a legnagyobb energiamegtakarítást ígérő két szektorra: a közlekedésre és az épületekre összpontosuljanak. Annak érdekében, hogy az ingatlantulajdonosokat és a helyi szerveket segítse az ingatlanfelújítások és az energiamegtakarítást célzó intézkedések finanszírozásában, a Bizottság legkésőbb 2011 közepéig beruházásösztönző és innovatív pénzügyi eszközök létrehozását fogja javasolni. A Bizottság arra is törekedni fog, hogy a közszektor az építési beruházásai során, a szolgáltatások megrendelésekor és a termékbeszerzések alkalmával mindig figyelembe vegye az energiahatékonyság szempontjait is. Az iparban a kevesebb energiát fogyasztó technológiákra irányuló beruházások ösztönzésének egyik módja az energiahatékonysági tanúsítványok bevezetése lehet.

Integrált páneurópai energiapiac és a szükséges infrastruktúra

A Bizottság konkrét céldátumot jelöl meg, ameddig teljessé kell tenni a belső energiapiacot: 2015-ben már egyetlen tagállam piaca sem működhet a többiétől elszigetelve. A következő tíz év folyamán az EU-ban összesen ezermilliárd euró összegben lesz szükség infrastruktúra-fejlesztési beruházásokra. A legalapvetőbb, stratégiailag fontos uniós projektek felgyorsítása érdekében a Bizottság javasolja az építési engedélyezési eljárások egyszerűsítését és lerövidítését, valamint azt, hogy a végleges engedély kiadására és az uniós finanszírozásra kötelező határidők vonatkozzanak. Az is cél, hogy egy adott projekt esetében a megvalósításához szükséges összes engedélyt egyetlen helyen, "egyablakos" rendszerben lehessen beszerezni.

A huszonhét tagállam egységes globális fellépése az energiaügyben

A Bizottság azt javasolja, hogy az EU hangolja össze a harmadik országokkal - ezen belül is elsősorban a legfontosabbakkal - fennálló energiaügyi kapcsolatait. A szomszédságpolitika keretei között a Bizottság az EU energiapiacában való részvétel iránt érdeklődő országok további integrálása érdekében javasolja az Energiaközösséget létrehozó szerződés kiterjesztését és mélyítését. A közlemény az Afrikával való együttműködés fokozását is előirányozza azzal a végső céllal, hogy a földrész valamennyi lakója fenntartható módon juthasson energiához.

Európa vezető szerepe a technológia és az innováció területén

A közlemény négy nagyszabású, Európa versenyképessége szempontjából kulcsfontosságúnak számító projekt elindítását irányozza elő. Ezek a projektek az intelligens energiahálózatok és a villamosenergia-tárolás új technológiáira, a második generációs bioüzemanyagok kutatására, valamint a városi területek takarékosabb energiafelhasználását biztosítani hivatott ún. "intelligens városok" partnerségre irányulnak.

Biztonságos, kiszámítható és megfizethető energia, aktív fogyasztók

A Bizottság új intézkedéseket javasol az árak összehasonlíthatósága, a szolgáltatóváltás, valamint a világos, átlátható számlázás területén.
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
tőzsde-Donald-Trump-részvény-elnökválasztás-befektetés