Mi ez a 25 milliárd eurós EU-s mentőcsomag, amit a koronavírus miatt jelentettek be?
Uniós források

Mi ez a 25 milliárd eurós EU-s mentőcsomag, amit a koronavírus miatt jelentettek be?

Portfolio
Története során először tartott rendkívüli EU-csúcsot telefonkonferencián keresztül kedd este a 27 tagállam állam- és kormányfője, ahol megegyeztek a koronavírus terjedése elleni intézkedések összehangolásáról és egyúttal egy 25 milliárd eurós pénzügyi alap létrehozását is bejelentették a most futó uniós költségvetés terhére. Egyelőre sok részlet tisztázatlan még, de néhány már kiderült erről.

A Bruxinfo összefoglalója szerint az Európai Bizottság elnöke több rendkívüli intézkedést is bejelentett a találkozón a koronavírus makro- és mikrogazdasági hatásainak az ellensúlyozására. Ezek:

  • A testület először is biztosítani kívánja azt, hogy az állami támogatások minél előbb eljussanak azokhoz a szektorokhoz és vállalkozásokhoz, amelyek leginkább megsínylik a járványt.
  • Másodszor, az Európai Bizottság teljes mértékben ki fogja használni a stabilitási és növekedési paktum által kínált rugalmasságot, és Ursula von der Leyen elnök szerint a hét végéig ki is bocsátja az ehhez szükséges iránymutatásokat.
  • Harmadik lépésként a Bizottság elnöke egy 25 milliárd eurós pénzügyi alap elkülönítését jelentette be a koronavírus-járvány okozta gazdasági problémák enyhítésére, mindenekelőtt a kis- és közepes méretű vállalkozások helyzetének megkönnyítésére és a munkarőpiac számára. A 25 milliárd euróból 7,5 milliárdot azonnal mozgósítanak az uniós költségvetésből, és azon belül is a kohéziós politikai forrásokból (vagyis vélhetően a nemzeti borítékokból), úgy, hogy minden tagállam részesüljön belőle – mondta von der Leyen.

A tagállami vezetők megegyeztek arról is, hogy mostantól napi rendszerességgel egyeztetnek egymással az EU27-ek egészségügyi és belügyminiszterei a koronavírus-járványra adandó válaszok összehangolásának szándékával. Az EU27-ek közleménye négy prioritást azonosított be az uniós szintű koordinációt illetően:

  • 1. A vírus terjedésének a fékezése. A tagállamok egyetértettek abban, hogy a polgárok egészsége az első számú prioritás, és az intézkedéseknek a tudományon és orvosi véleményen kell alapulniuk. Emellett arányosnak is kell lenniük a társadalomra gyakorolt túlzott mértékű következmények elkerülése érdekében.
  • 2. Az orvosi eszközök biztosítása. A bizottságot bízták meg a szükségek felmérésével és a hiányok pótlását célzó kezdeményezések megtételével. A testület arról tájékoztatta a tagállamokat, hogy folytatja a közös beszerzéseket, és a polgárvédelmi kereten keresztül kész az egészségügyi személyzet védőfelszerelését beszerezni. Megkülönböztetett figyelmet kap a védőmaszkok és a lélegeztetőkészülékek beszerzése.
  • 3. A kutatások előmozdítása, ideértve a vakcina kifejlesztését is. A Bizottság már 140 millió eurót mobilizált és kiválasztott finanszírozásra 17 kutatási projektet.
  • 4. A koronavírus szociális és gazdasági következményei. „Az EU és tagállamai készen állunk minden szükséges eszköz alkalmazására. Konkrétan kezelni fogjuk a likviditási problémákat, támogatást nyújtunk a kkv-nak és az érintett szektoroknak és azok munkavállalóinak. Az uniós szabályok rugalmas alkalmazására lesz szükség külön is az állami támogatás és a stabilitási és növekedési paktum terén”.

Címlapkép forrása: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu zaszlo eu