Uniós források

Nagy dolog készül Debrecenben és környékén, az EU-s milliárdokat is célba veszik

Portfolio
Északkelet-Magyarország négy megyéjéből és a hozzájuk kapcsolódó határmenti területekből egy új fejlesztési célterületet hozott létre a kormány és egyúttal rögtön el is fogadott a területtel kapcsolatos fejlesztési elképzeléseket – derül ki a friss Magyar Közlöny két kormányhatározatából. A döntésekből jól kirajzolódik, hogy részben a 2021-2027-es uniós fejlesztési ciklus elérhető pénzeire épül majd az érintett térség fejlesztése.

Éppen a múlt héten mutattuk be egy elemzésben, hogy mely megyei jogú városok, megyék és régiók mekkora EU-s pénzeket tudtak magukhoz vonzani eddig a 2014-2020-as ciklusban és amint megállapítottuk: különösen jól szerepelt Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza, miközben a megyéik peremterületei már gyengébben szerepelhettek és ezért nem mondható az megyei szinten, hogy tényleg a legszegényebbekhez áramlik a legtöbb fejlesztési forrás. A három-három megyéből összeálló régiók szintjén azonban ez az összefüggés már kijött.

Mindezen előzmény után különösen érdekes, hogy a kormány Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megyékre alapozva két kormányhatározatot is közzétett a friss Közlönyben. A Kormány 1072/2020. (III. 5.) Korm. határozata az Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fórumáról szól, amelyben

  • A Kormány létrehozta az Északkelet-Magyarország Nemzeti, Gazdasági és Kulturális Övezetének Koordinációs Fórumát, amely Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megyék nemzeti, gazdasági és kulturális övezetének – a gazdasági együttműködésben érintett, a fejlesztéshez csatlakozó határon túli területek bevonásával megvalósuló – fejlesztési tervével kapcsolatos döntés-előkészítő, javaslattételi tevékenységet lát el. A  Fórum szükség szerint, de legalább negyedévente ülésezik.
  • A Fórum az érintett területek kapcsán javaslatot tesz a nemzet-, gazdaság- és fejlesztéspolitikai célok meghatározására; nyomon követi a  gazdasági övezetet érintő valamennyi, stratégiai szempontból kiemelt jelentőségű beruházást és fejlesztést; javaslatot tesz a gazdasági övezetet érintő nemzet-, gazdaság- és fejlesztéspolitikai intézkedések koordinált megtervezésére, végrehajtására, közreműködik a  gazdasági övezetre vonatkozó kohéziós politikai tervezésben.
  • A  Fórum elnöke a  debreceni autóipari központ, illetve környezete gazdasági, oktatási és kulturális fenntartható fejlődéséért felelős kormánybiztos, akinek új feladata, hogy koordinálja az Északkelet-Magyarország nemzeti, gazdasági és kulturális övezetének fejlesztési programjának kidolgozását és végrehajtását.
  • A Fórum két alelnökét a Fórum tagjai közül az elnök jelöli ki. A Fórumon tagként több kijelölt miniszter is részt vesz. A Fórum működéséhez szükséges forrásokat az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja.

Az ezt követő, 1073/2020. számú (III. 5.) kormányhatározat a régióhoz a „Creative Region” – Határtalan fejlődés kifejezést illesztette és már arról szól, hogy a kormány

  • egyetért a számára bemutatott, Északkelet-Magyarország (Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) nemzeti, gazdasági és kulturális övezetének – a gazdasági együttműködésben érintett, a fejlesztéshez csatlakozó határon túli területek bevonásával megvalósuló – fejlesztési tervével;
  • felhívja az  innovációért és technológiáért felelős minisztert, hogy – a  pénzügyminiszter bevonásával – az  Európai Unió 2021–2027 közötti költségvetési időszakára tervezett operatív programok tervezésekor kezelje kiemelten a gazdasági övezet komplex fejlesztését, és dolgozzon ki arra vonatkozó fejlesztéspolitikai intézkedéseket;
  • felhívja a határozatban megnevezett illetékeseket, hogy a gazdasági övezetet érintő valamennyi hazai és európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztési programokra is figyelemmel gondoskodjon a gazdasági övezetre vonatkozó alábbi összehangolt fejlesztési lehetőséget biztosító, egyedi kormánydöntésen alapuló ernyőprojektek kidolgozásáról: a) Komplex területi felzárkóztató program, b) Komplex területi infrastruktúra fejlesztési program, c) Komplex versenyképességi és foglalkoztatást bővítő fejlesztési program, d) Komplex, a gazdasági övezet határmenti kapcsolatait és megyei jogú városait érintő, 2030-ig tartó fejlesztési program.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
P058679-2311