Uniós források

A franciák máris győzelmet hirdettek: szinten maradnak az agrárforrások az EU-büdzsében

MTI
|
Portfolio
Franciaországnak sikerült elérnie a közös agrárpolitika büdzséjének megtartását a 2021-2027-es időszakra a hosszú távú uniós költségvetésről szóló brüsszeli EU-csúcstalálkozó megbeszélésein - közölte pénteken Párizsban a francia agrárminiszter. Valójban még semmi sem dőlt el, így az ilyen nyilatkozatok inkább csak az adott ország hazai közvéleményének szólnak, hiszen kiemelt figyelem övezi ezekben a napokban Európa-szerte a rendkívüli EU-csúcsot.

Megnyertük az első csatát: az Európai Bizottság tett egy elfogadhatatlan, 370 milliárd eurós ajánlatot, miközben az EU agrárkiadásai jelenleg 375 milliárd euróra rúgnak - mondta Didier Guillaume az LCI francia hírtelevízióban.

Emmanuel Macron köztársasági elnöknek sikerült elérnie, hogy megmaradjon a 375 milliárd

- tette hozzá.

"A közös agrárpolitika (KAP) költségvetése tehát ugyanazon a szinten marad, mint amit az előző időszakban elköltöttünk. Ez egy nagyon nagy győzelem, de tovább akarunk menni, mert nem lehet úgy átállást kérni a gazdáktól, hogy közben nem biztosítunk nekik anyagi forrásokat" - vélte a francia tárcavezető.

A KAP az Európai Unió költségvetésének egyik legjelentősebb része a hosszú távú uniós költségvetésről Brüsszelben csütörtökön kezdődött EU-csúcstalálkozón, amely pénteken is folytatódik. Hivatalos források szerint viszont egyelőre semmilyen megállapodás nem született, így véglegesen a KAP-ról sem egyeztek meg a tagállamok.

Semmi nem dőlt el, semmilyen összeg nem végleges, a KAP-ot több ország is támadja. Nekünk viszont prioritás, küzdünk érte

- jelezte egy francia diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökségnek.

A francia agrárminiszter is kiemelte, hogy az európai költségvetésben a KAP büdzséje az elsődleges Franciaország számára.

Arról, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés 7 fejezetének pontosan mekkora a főösszege a mostani ciklusban és mekkorára tett javaslatot az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács összevethető, azaz 2018-as árszintek mellett, az alábbi tegnapi cikkünkben, illetve táblázatban foglaltuk össze. Amint látható: nyoma sincs benne 370, illetve 375 milliárd eurós összegeknek az agrártámogatások között, így valószínűleg arról van szó, hogy a két ciklusra meghatározott agrárkassza egy részét folyó árak mellett hasonlítják össze. Ennek közgazdaságilag valójában sok értelme nincs, de jól hangozhat a hazai francia közvélemény számára.

eus koltsegvetes nagytabla200221
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Valamit tervez a kormány - Mi lesz az OTP-vel?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
P058679-2311