A nagyberuházások mellett a magyar kkv-kra is fókuszál a BDO egyik legfiatalabb üzletága (x)
Prémium

A nagyberuházások mellett a magyar kkv-kra is fókuszál a BDO egyik legfiatalabb üzletága (x)

PR cikk
A nagy mennyiségű külföldi működőtőke (foreign direct investment, azaz FDI) beáramlás okán a tanácsadói szektorban is unikális FDI üzlettággal bővült a BDO magyarországi cégcsoportja 2023-ban.

Kevésbé ismert, hogy a multinacionális nagyvállalatok számára a stratégiaalkotás vagy egy beruházási döntés (pl. gyárépítés) ugyanolyan kihívásokkal teli feladat, mint egy magyar tulajdonú kkv esetében. A BDO FDI üzletágának munkatársai közel 10 éve segítik ügyfeleiket, hogy olyan, felsővezetői szempontból releváns döntéshozatali mátrixban hozhassák meg döntéseiket, amely által teljeskörű képet kaphatnak az előttük álló lehetőségekről, kockázatokról, vagy akár a beruházásokhoz igénybe vehető, egyedi kormánydöntéssel megítélt támogatásokról.

Lépéselőnyt biztosít egy szerteágazó tudású tanácsadócég

Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető partnere szerint

a beruházásokhoz kapcsolódó tanácsadói feladatok ellátása akár a management tanácsadás egy speciális alfajának is tekinthető, mivel a tanácsadóknak értenie kell az összefüggéseket olyan egymástól távol eső területek vonatkozásában, amelyek egy-egy beruházói döntés során mind relevanciával bírnak. Az FDI üzletágunkban dolgozók a toborzás aspektusait, a közműellátottság kérdéseit, az infrastrukturális fejlesztések átfutási idejét, az engedélyeztetési szempontok kiértékelését épp úgy segítik, mint az adózási szempontok vagy az állami támogatások feltárását, a kormányzati kapcsolatok kialakítását vagy a beruházásoknak végül helyet adó ingatlanok azonosítását. Tekintettel arra, hogy FDI részlegünk kizárólag ezen tevékenységekkel foglalkozik, így a versenytársainkhoz képest is egyedi értékajánlatot tudunk biztosítani partnereinknek.

Bencze Miklós, a BDO FDI egyik ügyvezető partnere hozzátette, hogy gyakran tapasztalják, hogy a közvélemény úgy tekint a multinacionális vállalatokra, mint akiknél minden tudás elérhető házon belül. Általában véve azonban az üzleti tanácsadói (adó, jogi, audit vagy stratégiai) szektor legnagyobb foglalkoztatói éppen a nagyvállalatok, hiszen egy akkumulátorcella- vagy járműgyártó cég életében nem fordul elő éves rendszerességgel, hogy új termelőkapacitást hozzon létre, ezért ezek a vállalkozások döntő többségében külsős tanácsadók bevonásával értékelik ki lehetőségeiket, majd valósítják meg beruházásaikat.

161A0066
Bencze Miklós, Gerendy Zoltán és Tatai-Szabó Marcell

Jelentős szerepe van a management tanácsadásnak a kkv-szektorban is

A management tanácsadók népszerűsége abban rejlik, hogy rendszerint extrém rövid idő alatt, a vezetői szempontból lényeges döntéshozói szempontrendszeren belül állítanak elő egymással összehasonlítható információkat. A BDO FDI másik ügyvezető partnere, Tatai-Szabó Marcell úgy véli, hogy

a BDO FDI sajátossága, hogy kollégáink a hagyományos pénzügyi és jogi szempontok mellett szakértői szinten képesek olyan niche kérdések tekintetében is segítséget nyújtani, mint a zöld- vagy barnamezős beruházási helyszínek keresése és kiértékelése, a közmű és infrastruktúra adottságok és a fejlesztési idők feltárása, és nem utolsó sorban az egyedi kormánydöntés útján elérhető állami támogatások igénybevételével kapcsolatos kérdések, amely tekintetében csapatunk az elmúlt évek alatt számos ügyfélnek segített a támogatás elnyerésében.

Bencze Miklós kitért arra is, hogy igen elterjedt feltételezés, hogy a management tanácsadás csak a tőkeerős cégek kiváltsága, ez azonban nem fedi a valóságot.

Mivel a kkv-szektor ugyanolyan horderejű kihívásokkal néz szembe, mint a nagyvállalati kör, ezért évek óta megkülönböztetett figyelmet fordítunk rá, hogy segítsük a hazai tulajdonú kis- és középvállalkozásokat a hatékonyabb működés és az új lehetőségek feltárásában. Büszkék vagyunk rá, hogy nemzetközi partnereink mellett számos magyar vállalatnak is segíthettünk beruházási terveik megvalósításában és működésük fejlesztésében, adott esetben akár külföldön is.

Tatai-Szabó Marcell hozzátette, hogy a dedikált, 16 főből álló szakértői csapattal minden adott ahhoz, hogy a BDO Magyarország a cégcsoport regionális FDI tanácsadó központjává váljon.

(x)

Holdblog

Ahol minden jó, mégis mindenki boldogtalan

Választást tartanak három német tartományban, amelyek az egykori NDK-hoz tartoztak. Ennek apropóján osztja meg Zentai Péter, Zentuccio személyes tapasztalatait az országrészről, ami hiába tart

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Leállhat a Barátság kőolajvezeték? Itt a Mol reakciója
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
recruitech