Gyorsan növekszik a tiszta energia piaca (x)
Prémium

Gyorsan növekszik a tiszta energia piaca (x)

PR cikk
A megújuló energia jó befektetési lehetőségeket kínál

A következő 25 évben akár hárommilliárd ember is élhet majd olyan régiókban, amelyeket fokozottan veszélyeztethetik az éghajlatváltozás hatásai, hangzott el a 2022-es World Climate Konferencián.

A napenergia meggyőző ütemben terjed. Friss adatok szerint a 2021-ben létrehozott 364 gigawattnyi új kapacitásból 182 gigawatt a háztetőkön és a szabadban, réteken felállított új napkollektorokból származott. Ez 26%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és megmagyarázza azt is, hogy miképpen emelkedhetett 50%-kal a napelemes részvények árfolyama. Ezzel szemben a szélerőművek kapacitása mindössze 90 gigawattal nőtt, ami alig fele a napenergiás kapacitásbővülésnek, és valamivel alacsonyabb az előző évi értéknél is. A névleges kapacitás alapján a napenergia 2021-ben 112 ország közül 53-ban átvette a vezetést.

A napenergia-termelés költségei évek óta csökkennek. Durva becslések szerint három évvel ezelőtt a nagy napelem parkok villamosenergia-termelése megawattóránként körülbelül 30 amerikai dollárba került[1]. Az előrejelzések szerint azonban 2022-re a napenergia áramtermelési költségei megawattóránként 10 USA-dollár körüli összegre csökkennek[2].

 Egy nemrégiben készült PWC tanulmány[3] szerint a kereslet évi 2050-re a jelenlegi 76 megatonnáról akár évi 600 megatonnára is nőhet világszerte. A zöld hidrogén előállítási költségei világszerte 3,3 és 7,3 USD között mozognak kilogrammonként. Egyes tanulmányok szerint az ár 2030-ra kilogrammonként 2 és 6 USA-dollár közé csökkenhet[4]. A zöld hidrogéntechnológiák egyre fejlettebbé válnak, ráadásul a zöld hidrogén ára az összes megújuló energiaforrásból származó villamos energia árához igazodik, vagyis minél olcsóbb a napenergia, annál olcsóbb a zöld hidrogén is.

Lehetőségek befektetők számára

A CO2-semleges energiatermelésre való elkerülhetetlen átállás az elkövetkező években és évtizedekben fel fogja gyorsítani az iparágat. A részvények, a tematikus és fenntartható alapok, valamint a közvetlen befektetések számos lehetőséget kínálnak a befektetőknek ezen a gyorsan növekvő piacon. A közvetlen befektetésekkel ellentétben azonban az alapok a széles körű diverzifikáció révén minimalizálják az egyes részvényekhez kapcsolódó veszteségek kockázatát.

Az új létesítményekből származó energiatermelés globális megoszlása a következő:

Pic1

Forrás: https://assets.bbhub.io/professional/sites/24/BloombergNEF-CEM-2022-Factbook.pdf

Link: www.fidelity.co.hu/solutions/tematikus-etf-ek?utm_medium=display&utm_source=portfolio&utm_campaign=2023_hu_hungarian_thematicetf&utm_term=article

_________________________________________________________________________________________________________

[1] https://www.en-former.com/solar-plus-storage-usa

[2] https://www.pwc.de/de/energiewirtschaft/chancenderdekarbonisierung/hydrogen-on-the-horizon-ready-almost-set-go.pdf

[3] https://www.pwc.de/de/energiewirtschaft/wasserstoff-ein-essentieller-baustein-der-energiewende/chance-zur-dekarbonisierung-gruener-wasserstoff-als-motor-der-energiewende.html

[4] https://www.pwc.de/de/energiewirtschaft/chancenderdekarbonisierung/hydrogen-on-the-horizon-ready-almost-set-go.pdf

(x)

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem fogsz hinni a szemednek: mi történt a horvát árakkal?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1