Prémium

Füstmentes innovációk alakítják a dohányipar jövőjét (x)

PR cikk

Érzékelhetően nagyobb egészség- és környezettudatosságot tanúsítanak az ezredforduló környékén született fiatal felnőttek, mint az idősebbek – derül ki egy friss, reprezentatív kutatásból*. Az életminőségben perdöntő tényezővé vált a megfelelő minőségű, szennyezőanyagoktól mentes levegő, amely a klímavédelemben is megkerülhetetlen; ez pedig összecseng a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. hosszútávú céljaival is, hogy csökkentse üzleti tevékenységének egészségügyi hatásait, így egyre nagyobb figyelmet fordít a füstmentes innovációkra, mint például a hevítéses dohánytermékek.

Bolygónk tíz lakójából mindössze egy annyira szerencsés, hogy olyan helyen él, ahol megfelelő a levegő minősége. A természeti értékek rovására zajló városiasodás, a sokszor erőltetett ütemű iparosítás, a természeti erőforrások hosszú távú következményekkel nem számoló felélése egyaránt közrejátszik abban, hogy a földi populáció 90 százaléka szennyezett levegőt lélegez be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint.

A légszennyezés legártalmasabb megjelenési formája a szálló por. Egy Kínában végzett, több évet átfogó kutatás azt derítette ki, hogy átlagosan hét hónappal rövidíti meg a várható élettartamot, ha köbméterenként 10 mikrogrammal emelkedik a szálló por mennyisége. Az eredmények alapján globális interaktív térkép is készült, amelynek fő tanulsága, hogy a Föld lakóinak mintegy hatvan százaléka él olyan helyen, ahol kétszer magasabb a levegő szálló por koncentrációja a WHO által egészségesnek ítélt szintnél.

BAT_2

A nem megfelelő levegőminőséghez az is hozzájárul persze, hogy világszerte mintegy 1 milliárd ember hódol a dohányzás szenvedélyének. Ám napjainkban jelentős változások zajlanak a dohányiparban, és a dohányipar jövőjét az innováció határozza meg. Azért is fontos ez, hiszen egy a közelmúltban, a 25-45 éves korosztályból álló úgynevezett szendvicsgeneráció tagjai körében végzett kutatásból* kiderül, hogy az aktív fiatal felnőtteket erőteljesen megosztja az ártalomcsökkentés és egészséges életmód felé történő elmozdulás: a megkérdezetteknek szinte pontosan a fele választaná az egészségesebb ételt az inkább finommal szemben, az alkoholtartalmú italt az alkoholmentessel szemben és ugyanez az arány tapasztalható a hagyományos és a potenciálisan kevésbé káros** dohánytermékeket választóknál is. Jól látható tehát, hogy megvan a fogyasztói igény a dohányzás ártalomcsökkentett módozataira. Egyre nő a dohányosokon belül azok tábora, akik káros égéstermékek nélkül akarnak nikotinhoz jutni.

„A technológia, a generációs változások és az egészségügyi tudatosság nagyban segíti az elmozdulást az ártalomcsökkentett megoldások felé” – véli Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár ügyvezető igazgatója. A potenciálisan kevésbé káros** lehetőségek közé tartoznak az e-cigaretták, a nikotinpárnák, illetve a hevítéssel működő eszközök, amelyek közös ismérve, hogy a dohányzás legártalmasabb komponensét, a füstöt iktatják ki.

Orosz Zoltán szerint a dohányipar jövőjét az innováció határozza meg. Ezek az újkategóriás megoldások nem csupán a piacra gyakorolnak kedvező hatást, hanem reális és sokféle alternatívát teremtenek a fogyasztóknak. „A tudományos háttér, az egyre bővülő termékpaletta és a minél több elérhető információ a fogyasztók segítségére lehet abban, hogy a számukra legmegfelelőbb alternatívát válasszák” – teszi hozzá.

A cikk megrendelője a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

* A 25 és 45 év közöttiekre kiterjedő, átfogó, ezer fős mintán és online zajlott generációs kutatás nemre, életkorra, iskolai végzettségre, településtípusra és régióra nézve egyaránt reprezentatív.

** A bizonyítékok alapján, és feltételezve, hogy a fogyasztó teljes mértékben elhagyja a hagyományos dohánytermékek használatát. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, nem leszokást segítő- vagy helyettesítő eszközök, és függőséget okoznak. Az ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja, ha nem fogyasztunk nikotin- és dohánytartalmú terméket.

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1