Prémium

Az agráriumban is a digitalizációé a jövő (x)

PR cikk
Nem kérdés, hogy a mezőgazdaságban egyre nagyobb szerepe van a digitalizációnak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) eredményesen dolgozik az innovatív digitális megoldások agráriumba csatornázásán. Ennek érdekékben számos startup céget is bevonzott a szektorba, akikkel jelentős nagyvállalatokat bírt együttműködésre. Győrffy Balázzsal, a szervezet elnökével beszélgettünk.
Győrffy Balázs Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnök

Mit tapasztal a NAK, a digitalizációval tett eddigi törekvései milyen eredményeket hoztak?

A NAK – miként számos más területen – a digitális térben is képviseli a hazai gazdálkodók érdekeit. Egyrészt a nálunk felhalmozott magas szintű szakmai tudás és ágazatokon átívelő kapcsolatrendszer révén hasznos szakmai információkkal látjuk el tagjainkat. Az idei évtől hazánk jelentős keretösszegű pályázati lehetőségekkel is támogatja a precíziós gazdálkodási eszközök, rendszerek elterjedését, ami egy kiváló körülményt biztosít a fejlesztéseknek. Másrészt a harmadik évében járó NAK TechLab programunkkal ígéretes startupokat vonzunk be az agráriumba, nagyvállalati partnereinkkel együttműködve segítjük megoldásaik minél szélesebb körben való elterjedését.

Mit tapasztalnak, megtalálják a helyüket a startupok azágazatban?

Meggyőződésem, hogy abban a szektorban, ahol nem biztosítanak kibontakozási lehetőséget a startup vállalkozásoknak, jóval lassabb technológiai fejlődés várható.

Éppen ezzel a céllal hoztuk létre a NAK startup programját, hogy minél több fiatal innovátort tudjunk becsatornázni az ágazatba. Programjainkon belül az ország legfelkészültebb agrárszakértőivel, termékfejlesztőkkel és nagyvállalatokkal dolgoznak együtt az új megoldások minél gyorsabb és pontosabban orientált piacra juttatásán.

Hány startuppal dolgoznak együtt?

A NAK TechLab programunk keretében eddig több száz ötlettel és körülbelül ötven már érettebb startup vállalkozással dolgoztunk érdemben együtt.

A program befektetésösztönző elemeinek köszönhetően az indulás óta több mint egymilliárd forint befektetés érkezett az agrár startupokhoz.

A velünk együttműködő startupok – a szakmai tudáson és a befektetési lehetőségeken túl – olyan nagyvállalati kapcsolatokkal gazdagodhatnak, amik segítségével gazdálkodók nagyon széles körének nyújthatnak szolgáltatásokat. Ezen nagyvállalatok nyitottságát a piac indukálja, hiszen érdekük az, hogy ők legyenek azok a szolgáltatók, akik a legmodernebb megoldásokat szállítják a gazdálkodóknak.

Mi lesz a következő „nagy dobásuk”?

November 24-én AGTECH SUMMIT – Konferencia az agrárium jövőjéről címmel tartunk egy nagyszabású, egész napos rendezvényt, melynek délelőtti szekciójában a digitalizáció generációváltást segítő vonatkozásáról, edukációs témákról esik szó. A nap második felében szó esik az agrárstartupok megoldásai által létrejött új piacokról, a kockázati tőkebefektetők hozzáállásáról az agráriumhoz, az űrtechnológián alapuló adatgyűjtésről, illetve például a mezőgazdaság viszonyulásáról a robbanásszerű digitalizációs változásokhoz. Továbbá a NAK TechLab inkubációs programban részt vevő startupok bemutatják a nagyvállalatokkal együttműködésben fejlesztett megoldásaikat. Az AGTECH SUMMIT-on a gyakorlatban is megismerhetőek lesznek ezek a jövőbe mutató fejlesztések.

A cikk megjelenését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) támogatta.

Fotó: NAK

(X)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1