Prémium

350 ezer forint fejpénz egy szakmunkásért?! (x)

PR cikk
A Firstbird legfrissebb dolgozói ajánlási rendszer benchmark kutatása alapján a termelő vállalati szegmensben átlagosan 50.000 és 150.000 Ft közötti ajánlási bónuszt fizetnek ki a kékgalléros pozíciók után a cégek a dolgozóiknak. Kiemelt pozícióknál és intenzív keresési időszakban több helyen duplázódik a sikeres ajánlások után járó díj. Van olyan vállalat, ahol 350.000 Ft feletti díjazás jár kékgalléros pozíció után! Toldi Gábort, a BLUE konferencia főszervezőjét kérdeztük a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről a termelési környezetben.

Ma Magyarországon rengeteg termelő vállalat néz szembe három nagy, meghatározó és befolyásoló trenddel.

Az első a teljes foglalkoztatást megközelítő foglalkoztatási arány a magyar munkaerőképes népesség körében, a második a digitalizáció - a korábbi toborzási eszközök, amik a helyi lapokban való hirdetés, szórólapozás; egyértelműen átköltöztek a digitális térbe, és az első számú csatorna a Facebook. A harmadik pedig a jelöltek elvárásai és informáltsága a munkaerőpiacon, amelynek okán a kékgalléros állomány szegmensében dolgozó munkavállalók számára is elérhetővé váltak azok az információk, amik alapján tájékozódni tudnak a munkaerőpiacról. Ez olyan mértékű transzparenciát jelent, hogy a munkáltatóról előbb mondanak ítéletet, mintsem hogy kapcsolatba kerülnének a cégek a munkavállalókkal.

Portfolio nyitókép
Toldi Gábort, a BLUE konferencia főszervezője

Tapasztalatunk szerint a kékgalléros foglalkoztatóknak óriási kihívásokkal kell szembenézniük, és harcban állnak a betanított munkásokért is. A munkáltatók többsége mérlegeli a külföldi foglalkoztatottak lehetőségét is, elsősorban Ukrajnából, Szerbiából, de nem egy olyan vállalat van, aki akár a távol-keletről is foglalkoztat már Magyarországon munkavállalókat. Erre a frissen módosított munkaerőkölcsönzési szabályozás csak rásegít, miszerint a munkaerőkölcsönző cégek kölcsönzési foglalkoztatási formában biztosíthatnak munkaerőt. Ezen felül, a külföldi munkaerő arányának mértéke is emelkedett az új szabályozás szerint, ami további lehetőségeket nyit a külföldi foglalkoztatottak számára.

A kormány módosította a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok foglalkoztatásával összefüggő szabályokat, és megkönnyítette a nem uniós és nem szomszédos államokból érkező alkalmazottak kontrollált foglalkoztatását. A szabályozás korábban csak Ukrajna és Szerbia esetében tette lehetővé az unión kívüli munkavállalók egyszerűsített foglalkoztatását, miközben Lengyelország 6 ország esetében nyitott erre lehetőséget. Most lehetőség nyílik arra, hogy csökkenjen hazánk versenyhátránya ezen a téren. Az új szabályozás egyszerre teszi lehetővé az erősebb állami kontrollt afölött, hogy honnan és hányan érkezhetnek Magyarországra dolgozni, valamint a foglalkoztatók adminisztratív terheinek csökkentését“ - árulta el Juhász Csongor, a Prohumán Ügyvezető Igazgatója, aki szintén előadóként részt vesz az idei BLUE konferencián.

rtb2021_juhaszjav_fb_1200x628
Juhász Csongor, a Prohumán Ügyvezető Igazgatója

A cégek fejvadász eszközökkel vadásszák a szakmunkásokat, mert a képzési rendszer nem biztosít szakmunkásból annyit, amennyire az iparnak szüksége lenne. A vállalatoknál felértékelődik a belső képzés, az átképzés és a fejlesztés szerepe. Az is sokat elmond, hogy a külföldi foglalkoztatottak egy része jelentős mértékben szakmunkás is egyben.

A rendezvényen gyakorló szakemberek adnak elő, 30+ előadóval készülünk, a Portfolio.hu vezető elemzőjét is beleértve, aki munkaerőpiaci kitekintésről fog beszélni, és prognózist ad az előttünk álló munkaerőpiaci helyzetre.

A rendezvény előadói közül megkérdeztük Orosz Andreát, a Bosch HR Igazgatóját a műszakszervezésről és a túlórakeretek idejekorán történő kifutásáról, illetve, hogy szerinte mit tehetnek a vállalatok, és hogyan lehet kezelni ezt a helyzetet. Emellett megtudtuk Tóth Csabától, a LEGO HR Igazgatójától, hogy mit tart a legégetőbb problémának a jelenlegi munkaerőpiacon. Végül, de nem utolsó sorban, kíváncsiak voltunk rá, hogy mit gondol Madár István, a Portfolio vezető elemzője, a toborzás területén mi okozza a legnagyobb kihívást.

unnamed (14)
Orosz Andrea, a a Bosch HR Igazgatója.

Mit gondol a műszakszervezésről és a túlórakeretek idejekorán történő kifutásáról, illetve mit tehetnek a vállalatok és hogyan lehet kezelni ezt a helyzetet?

Orosz Andrea: A kulcs a kiszámíthatóságban és a jó szervezésben van/lenne, amely feltételek egyike sem jellemző az autóiparra, amelyben dolgozom. Különösen az elmúlt 2 évben, az addig is nagyon dinamikus piacot a világjárvány még inkább kiszámíthatatlanná tette. A munkaszervezésben rugalmasságra van szükség és szoros monitorozásra, amint a lehetőségek engedik, szabályszerűségek azonnali bevezetésére. A munkavállalók sajnos nagyon rosszul élik meg a kiszámíthatatlanságot, gyorsan rossz következtetéseket vonnak le a vállalat jövőjét illetően, elbizonytalanodnak. Ezért fontos az első szintű vezető részéről a bizalom felépítése és a folyamatos kommunikáció.

A top management feladata, hogy támogassa az első szintű vezetőket a kommunikációban, továbbá bevonja őket a stratégiába és a "miértekbe”. A munkaidőkeret idő előtti kifutása sajnos nagyon sok problémára rámutat és sok „szövődménnyel” jár. Megnövekszik a betegségi ráta, a balesetek száma, nő az elégedetlenség. Elfáradnak a munkavállalók, csökken a teljesítményük és a motivációjuk. Mi havonta elemezzük az okokat, és intézkedéseket vezetünk be a kritikus területeken, amelyek management fókuszt kapnak, így lehetőségünk van a prevencióra, valamint a okok elemzésére és azok megszüntetésére.

rtb2021_tothjav_fb_1200x628 (1)
Tóth Csaba, a LEGO HR Igazgatója

Mit tart a legégetőbb problémának a jelenlegi munkaerőpiacon?

Tóth Csaba: Rövid távon a pandémiahelyzet lényegesen befolyásolja a munkaerőpiaci képet. A gazdasági ágak közötti munkavállalói létszám-átrendeződést követően a vállalatok az újraindulással kétségbeesetten keresik a képzett és képzetlen munkaerőt is. Csodára nem számítok, nem lesz könnyen elérhető jelentkező egyik szegmensben sem, a külföldi munkaerő visszaáramlásával sem. A 2020-as évhez képesti 8,7%-os bruttó átlagkereset növekedés is jól jelzi, hogy a vállalatok igyekeznek a bér felől megközelíteni a jelentkezők vonzását, ami nem fenntartható stratégia.

unnamed (2) (1)
Madár István, a Portfolio vezető elemzője

A toborzás területén mi okozza a legnagyobb kihívást?

Madár István: A fenti két probléma okozza az egyik kihívást. Az általános munkaerőhiány új szempontokkal egészült ki, a nagyon heterogén válság után még mindig látható az egyes területek extrém módon különböző munkakeresleti-munkakínálati viszonyai. A másik kihívás minőségi természetű. A munkaerő minőségében gyakran tükröződnek a szélesebb értelemben vett oktatási rendszerünk súlyos hiányosságai.

A BLUE Magyarország legnagyobb, kékgalléros toborzásban érintett HR vezetőknek, gyár vagy retail hálózatban dolgozó üzleti vezetőknek, toborzási szakembereknek szóló rendezvénye, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon.

A színes programokért és jegyekért kattints tovább!

(x)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész életében minimálbérre volt bejelentve? Akkor ennyi nyugdíjra számíthat
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1