Kik is az NHP kedvezményezettjei? A kkv szektor közelebbről (x)
Prémium

Kik is az NHP kedvezményezettjei? A kkv szektor közelebbről (x)

PR cikk
Akik lendülete segíti a hazai gyarapodást

A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években számos intézkedést vezetett be annak érdekében, hogy a gazdaság tartós növekedési pályára állhasson. Célzott kisvállalati finanszírozása, a Növekedési Hitelprogram (NHP) indulása óta mintegy 3400 milliárd forintnyi kedvezményes forrás jutott közel 50 ezer vállalkozáshoz. A koronavírus járvány-kihívásaira a jegybank még kedvezőbb konstrukcióval válaszolt, az NHP Hajrá is rendkívül népszerű a kedvezményezettek körében. Nézzük meg őket, azaz a hazai kkv szektor szereplőit közelebbről és, hogy miért érdemes fejlesztésüket támogatni.

A KKV szektor számokban

A KSH legfrissebb, 2018-as adatai alapján a magyarországi vállalkozói bázis 756 ezerre tehető, amelyek 99,1%-át, azaz szinte teljes egészét a mikro-, kis- és közép- vállalkozások teszik ki. Fontos jellemzője a gazdaság szerkezetének, hogy előbbiek aránya 94,7 %-os részesedéssel jelentős túlsúlyt mutat a szektorban, a kisvállalkozások 4,6; a középvállalkozások pedig 0,7%-át teszik ki annak.

A kkv-k többsége, 78,5%-a valamely szolgáltató ágazatban, ezen belül is a kereskedelem, gépjárműjavítás, illetve a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén üzemel. A szektor vállalatainak 10,3% az építőiparban, 7,1%-a az iparban, 4,1%-a pedig a mezőgazdaságban működik.

Jelentős a gazdasági szerepük

Az MNB hangsúlyozza, hogy a kkv szektor a foglalkoztatási és a hozzáadott értékben betöltött súlya miatt a vállalkozások fejlesztésének legfontosabb célcsoportja. Ráadásul nemzetgazdasági szempontból szintén előnyös, hogy az ágazat szereplőinek döntő többsége hazai tulajdonban áll.

A vállalkozói szférában dolgozók mintegy kétharmadának, azaz több mint 2 millió főnek a mikro-, kis- és középvállalkozások biztosítanak munkát. A 2018-as számok azt is mutatják, hogy a teljes vállalkozói kör nettó árbevételének közel felét (42%) a kkv-k adják és a vállalkozói beruházások 30%-a is általuk valósul meg.

Az adatokból látszik, hogy egy mikrovállalkozás átlagosan 20 millió forint árbevételt ér el és 477 ezer forintot fordít beruházásra. Egy kisvállalkozás átlagosan 452 millió árbevételt realizál és 17,2 millió forintot költ utóbbira. A középvállalkozások pedig jelentősen felülteljesítenek, egy ilyen méretű szervezet ugyanis átlagosan 2,9 milliárd forintnyi árbevételt könyvelhet el és 165 millió forintot invesztál.

Finanszírozás: banki hitelek segítik a növekedést

A kkv-k működési és fejlesztései forrásait főként a belföldi pénzügyi intézményektől származó hitelek jelentik, az uniós támogatásokkal szemben jóval inkább meghatározóak a finanszírozásban. Az alacsony jegybanki alapkamat, az általános gazdasági feltételek és az előnyös finanszírozást nyújtó célzott hitelprogramok, köztük kiemelten az NHP, jelentős szerepet játszanak a szektor biztató teljesítményében és beruházási aktivitásában. A program jelenleg futó szakasza, az NHP Hajrá konstrukció kedvező hitelei pedig újabb 1500 milliárd forintnyi keretösszegben állnak rendelkezésre a vállalkozások számára, hogy lendületben maradjanak és növekedni tudjanak.

(X)

Holdblog

Mindent a családtámogatási rendszerről

Milyen állami támogatás és kedvezményes hitel érhető el gyermekvállalás előtt álló párok számára? Hogyan kombinálhatók a támogatások és hitelek? Milyen juttatásokkal élhetnek a munká

Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne akkor költözni egy nagyobb ingatlanba. Ehhez vették igénybe a CSOK Plusz tá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kőkemény üzenet jött Kijevből Budapestnek is: marad a Lukoil-szankció, fel kell adni az orosz olajat, amennyire lehet
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gránit 1